Nume apropiate Guvernului au fost propuse pentru a face parte din noul Consiliu de Administraţie al Nuclearelectrica, administratorul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, noii membri urmând să fie numiţi provizoriu, pentru un mandat de patru luni.
La începutul acestei luni, Ministerul Energiei a făcut propuneri controversate şi pentru Consiliului de Supraveghere al celei mai importante companie de stat, Hidroelectrica, ai cărei membri vor fi numiţi tot provizoriu, deşi Fondul Proprietatea dorea un Consiliu pe patru ani, pentru asigurarea stabilităţii şi a accelerării procesului de listare pe bursă.
În acelaşi mod, Ministerul Energiei propune acum pentru Nuclearelectrica şase membri în consiliul de administraţie, fie numiţi pe patru ani, fie provizorii, pe o perioadă de patru luni, începând cu 26 aprilie, ca urmare a încetării mandatului administratorilor în 25 aprilie.
Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor, ce va avea loc în data de 24 aprilie, există un punct ce prevede numirea membrilor CA pe o perioadă de patru ani, însă pentru aceste alegeri sunt înscrişi numai Daniela Lulache, actualul director general la Nuclearelectrica, şi Bogdan Stănescu, director al Direcţiei de Privatizare din Ministerul Energiei.
În schimb, pentru alegerile privind numirea unui CA provizoriu, sunt înscrişi opt candidaţi pentru cele şase poziţii deschise. Personaje politice Lista integrală cu propunerile pentru poziţiile de membri al CA apare pe site-ul Nuclearelectrica, pe ordinea de zi în Adunarea Generală a Acţionarilor convocată pentru 24 aprilie, alături de CV-urile candidaţilor.
Actualul director general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, se numără printre propunerile Ministerului Energiei pentru posturile de membri provizorii în consiliul de administraţie al Nuclearelectrica. De asemenea, un fost preşedinte al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, Florin Tătar, se regăseşte printre propuneri.
Şi o fostă consilieră a premierului Sorin Grindeanu în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Eva-Georgeta Andreaş, doreşte o funcţie de membru al CA. O altă propunere este Cristian Romulus Anton, fost consilier personal în Ministerul Economiei, între 2012 şi 2013, care a candidat anul trecut din partea ALDE pentru funcţia de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Pe listă apare şi numele lui Cristian Gentea, consilier local în Piteşti, preşedinte al PSD Piteşti şi secretar executiv interimar al PSD Argeş. Ionuţ Mişa, director general al Direcţei Generale de Administrare a marilor contribuabili din cadrul ANAF, şi secretar de stat în Ministerul Finanţelor începând din luna ianuarie, este o altă propunere a Ministerului Energiei. Lista include şi un actual membru în consiliul de administraţie al Nuclearelectrica, Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu.
Acesta ocupa anul trecut 25 de diverse funcţii în instituţii şi companii publice, după ce a fost consilier al lui Bogdan Olteanu, în perioada în care acesta era viceguvernator al Băncii Naţionale a României. O altă propunere este Iulian Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei şi fost consilier al fostului ministru al Energiei, Andrei Gerea. Nuclearelectrica a realizat anul trecut o producţie netă de energie în scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015.
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor. Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,08 miliarde lei (462,2 milioane euro) potrivit Adevarul.