Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a cerut, luni, Curţii de Conturi să mai verifice încă o dată aşa-zisa „gaură din buget“ de zece miliarde de lei lăsată de guvernarea tehnocrată. Solicitării lui Dragnea i s-a opus Cristian Ghinea, deputat USR şi fost ministru în Guvernul Cioloş, între cei doi politicieni începând o adevărată ceartă.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat extinderea verificărilro făcute de Curtea de Conturi asupra rectificărilor bugetare făcute de Guvernul în 2016, cerând să fie analizate şi aspecte de legalitate. Potrivit Opoziţiei, preşedintele PSD ar vrea să găsească persoane vinovate de încălcarea legii. Solictarea lui Dragnea referitoare la aşa-zisă „gaură din buget“ s-a lovit de refuzul categoric al deputatului cristian Ghinea, fost ministru în Guvernul Ciolo. Între doi a fost un schimb dur de replici, însă până la urma, solicitarea liderului PSD a fost aprobată.

Redăm stenograma şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor de luni:
Liviu Dragnea: La primul punct avem o solicitare din partea Preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la suplimentarea obiectivelor Curţii de Conturi prevăzute de Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 5/2017 privind efectuarea unui control de către Curtea de Conturi pentru verificarea condiţiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat din lunile august şi noiembrie 2016 de către Guvernul României. Scrisoarea este distribuită la dumneavoastră.

Eu apreciez oportună înscrierea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre care să suplimenteze obiectivele iniţiale cu următoarele:
– verificarea modului în care au fost respectate prevederile legale privind derogarea de la principalii indicatori macroeconomici aprobaţi prin lege pentru anii 2015 şi 2016;
– în ce măsură Guvernul avea abilitarea legală de a uzita de derogarea stabilită prin lege a nivelului acestor indicatori;
-care este actul normativ prin care s-a stabilit posibilitatea Guvernului de a dispune de această derogare de la principalii indicatori macroeconomici pentru Ordonanţa nr.14 din 10 august 2016 precum şi pentru Ordonanţa nr. 86 din 23 noiembrie 2016;
-care sunt măsurile care se impun în situaţia în care nu a existat o astfel de derogare şi care sunt persoanele care au dispus a se uzita de această derogare, în lipsa cadrului legal care să permită acest lucru. Dacă sunt observaţii. Vă rog.

Cristian Ghinea: Domnule preşedinte, voi vota împotriva acestei propuneri, şi mi se pare că faceţi un circ ieftin din povestea asta. A fost un raport al Comisiei de buget. Înţeleg că nu sunteţi mulţumit de ce a ieşit acolo şi că-l retrimitem la lucru cu nişte întrebări care sunt puse astfel încât să indice sau să găsească nişte vinovaţi. Nu este în regulă să transformăm Parlamentul României într-un instrument de luptă politică. Am fost ministru în guvernul respectiv şi am participat la unele dintre rectificările în cauză. Au fost rectificări făcute după toate normele obişnuite pe care le făceau oamenii şi înainte şi le vor face şi anul acesta, şi sunt împotriva, repet, modului de lucru în care o comisie a avut un raport care nu a ieşit destul de critic şi acum îi repunem la muncă cu nişte întrebări cu subiect dat înainte.

Liviu Dragnea: Nu. Aici este vorba de scrisoare către Curtea de Conturi, iar în ceea ce priveşte raportul comisiei, am văzut că toată lumea a fost nemulţumită. Deci, nu eu am fost nemulţumit. Toată lumea a fost nemulţumită.

Eu cred că o suplimentare a obiectivelor pentru Curtea de Conturi nu poate decât să ajute să se limpezească lucrurile şi să nu mai existe această suspiciune, dacă, aşa cum spuneţi – şi vă cred – că acele rectificări au fost făcute strict în conformitate cu prevederile legale.
Supun la vot primul punct de la ordinea de zi. Cine este pentru? Mulţumesc. Voturi împotrivă? Abţineri? A fost aprobat. Relatează Adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.