O dieta bogata in alimente care contin vitamina C ajuta organismul sa se mentina sanatos, dar contribuie si la frumusetea si sanatatea pielii tale. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale vitaminei C.

Necesara productiei de colagen. Vitamina C, acidul ascorbic, este un component necesar pentru productia de colagen. Aceasta proteina grabeste dezvoltarea celulelor si este partial responsabila pentru fermitatea si sanatatea pielii. Vitamina C e utilizata de corp in procesul de cicatrizare, dar si la intretinerea ligamentelor.

Efect antioxidant. Poate preveni aparitia arterosclerozei si a bolilor cardiace. Antioxidantii din vitamina C au un efect important si in prevenirea aparitiei a diferite tipuri de cancer ce pot afecta sistemul digestiv.

Intareste sistemul imunitar. Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale vitaminei C vizeaza intarirea sistemului imunitar. In afara de prevenirea infectiilor si a bolilor repiratorii sezoniere provocate de virusi, vitamina C contribuie semnificativ la sanatatea oaselor si dintilor. Consumul zilnic de vitamina C are efect antibaterian si efect antihistaminic.

Previne tensiunea arteriala. Consumul regulat de fructe si legume bogate in vitamina C previne aparitia hipertensiunii arteriale si ajuta la dilatarea vaselor sanguine, prevenind astfel diverse boli si cresterea nivelului de colesterol "rau" in artere.

Protejeaza pielea de soare. Consumul adecvat de acid ascorbic poate preveni si uzura pielii care favorizeaza aparitia cancerului.

Ochi sanatosi. Deficitul de acid ascorbic a fost asociat aparitiei premature a cataractei, in timp ce consumul regulat imbunatateste circulatia sanguina in globul ocular si previne aparitia afectiunii.

Surse de vitamina C

Vitamina C nu poate fi stocata de corpul uman, de aceea, consumul unor alimente ce contin acid ascorbic este necesar zilnic. Fructele si legumele sunt sursa cea mai importanta de vitamina C, dar necesarul zilnic poate fi suplimentat si cu comprimate. Fructele cele mai bogate in vitamina C sunt citricele, kiwi, papaya si capsunile. Legumele cu cel mai ridicat continut de vitamina C sunt ardeiul iute si gras, urmate de patrunjel, rosii, spanac, conopida si broccoli.
Necesarul zilnic

Aparitia beneficiilor oferite de vitamina C pentru frumusetea si sanatatea ta depinde de o cantitate de minim 500 mg/zi. Cu un supliment alimentar, poti asigura corpului tau necesarul zilnic de vitamina C, dar fructele si legumele au o valoare nutritiva importanta ce nu poate substituita complet de vitaminele sub forma de comprimate. Consumul maxim de vitamina C recomandat este de 2.000 mg/zi, deoarece excesul de acid ascorbic poate irita stomacul, potrivit eva.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.