Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat vineri, la Romania TV, ca procurorii il cauta pe Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fara sa exista informatii certe privind locul in care acesta se afla.

"Il cautam, deocamdata nu avem niciun fel probe clare asupra locului in care se afla, dar cercetarile continua", a declarat Laura Kovesi. Acesta nu a fost in masura sa precizeze cu siguranta daca Marta mai este in viata.

In 8 august, Montreal Gazette anunta in editia online ca Marta ar fi fost arestat in Republica Dominicana, sub acuzatia de spalare de bani. Ulterior, insa, in urma schimbului de informatii prin Interpol, s-a dovedit ca autoritatile din Republica Dominicana au retinut un barbat care intrase in tara cu pasaport fals si care nu era Codrut Marta, informeaza agentia Mediafax.

Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, este dat in urmarire internationala in 30 mai, de cand a fost introdusa si o alerta in sistemul informatic Schengen referitoare la cel a carui disparitie a fost semnalata de sotia lui.

"La data de 30 mai 2012, Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Biroul National Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala a solicitat urmarirea internationala, prin Interpol, a lui Marta Codrut-Alexandru, de 38 de ani, persoana disparuta in imprejurari suspecte", preciza IGPR intr-un comunicat de presa.

Marta fusese dat in urmarire nationala dupa ce disparitia lui a fost semnalata la Politie, in 25 mai, de sotia acestuia, Andreea Marta, care a precizat ca ultima data sotul ei a fost vazut in 21 mai 2012.

Codrut Marta este cercetat alaturi de fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Constanta Dan Secareanu si alte persoane, intr-un dosar de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro.

In acest dosar, pe numele lui Codrut Marta a fost emis in 11 iulie un mandat de arestare preventiva in lipsa, fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Directia Nationala Anticoruptie arata, in referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane in acest dosar, ca Marta a plecat din tara in mai 2011, dar ca pana in aprilie 2012 a tinut constant legatura cu omului de afaceri Radu Nemes, invinuit in cauza, Blejnar si ANAF.

Anchetatorii anticoruptie arata in documentul citat ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere denumit de procurori "palierul de protectie". Procurorii noteaza ca din acest palier faceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta si Viorel Comanita.

Codrut Marta este cercetat si intr-un alt dosar, de catre procurorii DIICOT Brasov, in care este acuzat alaturi fostului sef al ANAF Sorin Blejnar de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.

Codrut Marta este suspectat ca a asigurat legatura dintre firmele implicate in activitatea de evaziune fiscala si factorii de decizie ai ANAF. Acesta, in calitate de sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activitatile gruparii si, impreuna cu seful sau, ar fi sprijinit grupul infractional organizat in obtinerea autorizatiei de antrepozit fiscal si de revocare a autorizatiei.

Sotia lui Marta, Andreea Marta, si sora acesteia, Maria Magdalena Lungu, sunt cercetate de procurorii DIICOT pentru constituire de grup infractional organizat cu preocupari pe linia proxenetismului si a prostitutiei, in vederea obtinerii de beneficii materiale injuste semnificative.

Acestea au stat in arest din 19 pana in 30 iulie, cand Curtea de Apel Bucuresti a decis punerea lor in libertate si ca masura preventiva a impus interdictia de a parasi Bucurestiul.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.