Elevii claselor I-VIII, dar şi preşcolarii din grădiniţe îşi primesc cornul pe care trebuie să îl primească pe lângă lapte, abia de circa o săptămână. De merele promise de stat prin programele guvernamentale, se pare că încă nu poate fi vorba şi nu ar fi exclus ca anul acesta cei din învăţământul preşcolar să nu mai primească fructe deloc, în condiţiile în care câştigătorii ar putea fi desemnaţi undeva la final de aprilie – început de iunie. Este pentru prima dată când, cel puţin în Bistriţa-Năsăud, licitaţiile pentru corn şi fructe în şcoli s-au derulat atât de greoi. Pentru lapte, contractul a fost semnat abia pe 22 noiembrie 2016, după două luni de la începerea anului şcolar.

 

Motivul pentru care licitaţiile pentru atribuirea contractelor se derulează atât de greu, afirmau în luna noiembrie a anului trec ut reprezentanţii administraţiei judeţene bistriţene, este faptul că procedura de achiziţie conform noilor prevederi legale este foarte greoaie.

Drept dovadă stă şi faptul că abia de aproximativ o săptămâna elevii din învăţământul primar şi gimnazial, precum şi cel preşcolar au început să primească, pe lângă lapte, şi cornuri.

„Noua lege a achiziţiilor publice a apărut în luna mai, cu aplicare din luna iunie. Normele de aplicare au apărut ulterior apariţiei legii. Nu avem altă explicaţie. Procedura de achiziţie e greoaie”, explica într-o şedinţă a Colegiului Prefectural din luna noiembrie a anului trecut, Teofil Cioarbă, director în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Laptele, în noiembrie

Licitaţia pentru atribuirea contractului de distribuire a laptelui pentru elevii şi preşcolarii din Bistriţa-Năsăud a fost finalizată în luna noiembrie 2016.

O singură firmă şi-a depus oferta – Dorna Lactate SA, di judeţul Suceava, care de altfel a câştigat an de an această „cursă”. În 2016 s-a prezentat cu patru subcontractanţi, tot din judeţul Suceava.

Unul dintre cei patru subcontractanţi este SC Cris Design SRL din Vatra Dornei, care în 2015 a avut o cifră de afaceri de circa 151.000 lei, pierderi de peste 35.500 lei şi a înregistrat datorii peste 117.000 lei şi figura cu doar 4 angajaţi, conforma datelor înscrise pe listafirme.ro. Obiectul principal de activitate al acesteia este comerţul cu amănuntul.

Un al doilea subcontractant este SC Delina SRL, tot din Vatra Dornei, şi are ca obiect principal de activitate lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat. Deşi funcţionează pe piaţă încă din 2007, cifrele de afaceri înregistrate de firma din Vatra-Dornei, care culmea nu figurează cu nici un angajat de la bun început, sunt modice, de câteva zeci de mii de lei. Doar în 2011 a depăşit suta de mii de lei. În 2015 însă, a avut o cifră de afaceri de aproape 35.000 lei, un profit de 12 lei şi datorii de peste 5.300 lei.

Al treilea subcontractant este o firmă din Bucureşti – Medshop Distribution SRL, ce are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata a produselor farmaceutice şi a fost înfiinţată la finalul anului 2010. În primii 3 ani de activitate nu a avut nici un angajat, conform datelor de pe listafirme.ro, apoi au figurat 3 în 2013, 4 în 2014 şi 2 în 2015. Tot în 2015, firma bucureşteană a înregistrat o cifră d afaceri de aproape 673.000 lei, un profit de aproape 63.000 lei şi datorii de circa 580.000 lei.

Cel de-al patrulea subcontractant este Orion Prod-Com SRL din Panaci, judeţul Suceava şi are ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. Firma suceveană funcţionează încă din 2000, timp în care a avut între 0 şi 3 angajaţi. În 2015 a rămas doar cu 2, şi a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 169.000 lei, un profit de peste 1.000 lei şi datorii de peste 19.000 lei.

Este de la sine înţeles că Dorna Lactate a fost declarată câştigătoare, chiar dacă evaluarea documentelor depuse la dosarul de ofertă a durat mult prea mult, practic de la finele lunii septembrie. Culmea, pe SEAP mai este înscrisă şi data până la care trebuia finalizată evaluarea ofertelor depuse, 21 octombrie. A mai durat încă mai bine de o lună iar pe 22 noiembrie a fost semnat contractul.

Preţul de achiziţie este de 0,63 lei fără TVA per bucată, asta însemnând un total de peste 2,5 milioane lei fără TVA.

Consiliul Județean vrea să afle părerea cetățenilor cu privire la calitatea serviciilor pe care le oferă

Cornul, abia la final de ianuarie

Dacă laptele s-a lăsat aşteptat mai bine de două luni de la începerea anului şcolar 2016 – 2017, cornul a întârziat şi mai mult. Până pe 15 decembrie, Consiliul Judeţean estima că va finaliza evaluarea ofertelor, însă ulterior procedura a fost prelungită cu încă 90 de zile.

Pentru furnizarea de produse de panificaţie – cornuri sau biscuiţi dulci – Consiliul Judeţean a fost dispus să cheltuiască până la 1.774.187 lei, fără TVA.

La această licitaţie s-au înscris în cursă cinci ofertaţi. Astfel, pentru toate cele cinci loturi a depus oferte SC Logistic Media Pop ART SRL din Turda, care a mai câştigat un contract similar de la CJ BN în 2014.

Un alt ofertant este asocierea dintre SC Ady Max Prodcom Impex SRL (lider), din Cluj-Napoca, în asociere cu SC Granpan Dor SRL din Reghin, fiind depuse oferte pentru toate cele cinci loturi.

Întâlnim şi un nume binecunoscut, Vel Pitar SRL din Râmnicu Vâlcea, care a depus oferte doar pentru două loturi – 1 şi 3.

Un al patrulea ofertant care a depus oferte pentru toate cele cinci loturi este SC Achiziţie şi Dezvoltare SRL din Voluntari, judeţul Ilfov.

Cel de-al cincilea ofertant este unul de-al „casei”, în sensul că este firmă bistriţeană, dar care a mai participat şi câştigat loturi la licitaţiile pentru furnizarea de produse de panificaţie în urmă cu ceva ani. Este vorba de SC Auto-Valmar SRL din Bistriţa, firmă care a depus oferte pentru loturile 1,2 şi 4.

Consiliul Judeţean a reuşit să finalizeze această licitaţie la mijlocul lunii ianuarie 2017, când au fost semnate şi contractele pentru cele cinci loturi.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al CJ BN, Bogdan Ivan, loturile 1 şi 5 au fost câştigate de SC Logistic Media Pop Art SRL din Turda, loturile 2 şi 4 de SC Autovalmar SRL, iar lotul 3 de SC VelpitarSRL.

În 2015, Consiliul Judeţean condus de acelaşi preşedinte Radu Moldovan, lansa din timp licitaţiile pentru furnizarea cornurilor şi a laptelui în şcolile din judeţ, valoarea totală estimată a contractelor fiind de peste şase milioane de lei, în schimb situaţia a fost critică în 2014 când s-au înregistrat întârzieri. Însă nu aşa de mari ca la licitaţiile lansate în 2016.

La licitaţia pentru cornuri, toate contractele s-au dus în final către aceeaşi firmă, Media Pop Art. Coincidenţă sau nu, firma câştigase şi unul dintre loturile anului anterior, 2013, la doar câteva luni de la înfiinţare. Valoarea totală a contractelor 1,7 milioane de lei. Aceeaşi firmă îşi mai adjudeca contracte în judeţele Satu Mare, Alba şi nu numai. În schimb, licitaţia intitulată ”Furnizare mere în cadrul „Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli” pentru anul şcolar 2014- 2015, judeţul Bistriţa Năsăud” era în luna iulie încă în fază de ofertare.

Pentru merele care ar trebui să fie furnizate elevilor din clasa pregătitoare şi elevi din clasele I-VIII, licitaţiaa fost lansată pe 11 octombrie, iar pe 14 noiembrie era fixată data de începere a evaluării ofertelor. Teoretic, evaluarea ar fi trebuit finalizată până pe 12 decembrie însă perioada a fost prelungită cu încă 90 de zile, potrivit documentului postat pe SEAP de autoritatea contractantă, astfel că procedura este încă în curs.

Conform documentelor, durata contractului este maxim 88 de zile de şcolarizare, beneficiari fiind 27.835 de elevi. Suma estimată este în acest caz de 795.260,4 lei, fără TVA.

În cursa pentru acest contract, care este împărţit în cinci loturi, au intrat în cursă doar două firme. Una dintre ele este binecunoscuta Pombis SA din Bistriţa, iar cealaltă este Logic Media Art Pop SRL din Turda, firmă care a intrat şi în cursa pentru câştigarea contractului de furnizare a produselor de panificaţie.

Cu o întârziere de două luni, pe 17 noiembrie 2016, a fost lansată şi licitaţia pentru furnizarea de mere pentru preşcolari, atât cei care frecventează grădiniţele de stat, cât şi cele private, suma estimată a contractului fiind de 190.212 lei, fără TVA. De acest program beneficiază 6.550 de copii din grădiniţe de stat sau private, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 29 decembrie.

Până pe 29 decembrie, firmele au avut termen de depunere a ofertelor, după care a început perioada de evaluare. Potrivit documentului postat pe SEAP de autoritatea contractantă, perioada de evaluarea ofertelor în acest caz a fost prelungită până pe data de 24 aprilie 2017.

În cursa pentru obţinerea contractului, şi acesta împărţit în cinci loturi, s-au înscris doar SC Pombis SA şi SC Logic Media Art Pop SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.