Trei izvoare din Sângeorz-Băi au fost infestate cu E.Coli. Deși autoritățile locale cunosc situația încă din luna octombrie a anului trecut, abia după ce presa a semnalat problema s-a gândit să atenționeze populația că apa de la izvoarele respective nu este potabilă.
Stațiunea Sângeorz-Băi a primit o adevărată lovitură de imagine la finalul anului trecut. Toate acestea după ce rezultatele analizelor efectuate de inspectorii Direcției de Sănătate Publice au arătat că apa de la trei izvoare este contaminată cu E.Coli.
Probele de apă au fost luate în 17 octombrie 2016, iar rezultatele au venit la câteva zile distanță, în data de 21 octombrie. Se pare că analizele au fost făcute la patru izvoare cu apă plată din Sângeorz-Băi, nefiind vorba despre celebrele izvoare cu borcut, care au dus renumele acestei stațiuni peste mări și țări în urmă cu sute de ani.
Din cele patru izvoare analizate, doar unul are apă potabilă. Este vorba despre cel din zona Cormaia. Cele cu probleme sunt: Izvor Caba, de pe Valea Teiușului, Izvorul Lăzărică și Izvor Canton.
Valoarea cea mai mare de bacterii coliforme, 173, a fost identificată la Izvorul Lăzărică.
Lovitura de imagine a apărut abia la începutul anului 2017, când primarul Traian Ogâgău a făcut cunoscute rezultatele analizelor, via Facebook. Tot via Facebook primarul a avertizat populația cu privire la faptul că inspectorii DSP spun că apa nu este potabilă.
Traian Ogâgău a avertizat populația după aproape trei luni de la aflarea rezultatelor
Cum explică primarul Traian Ogâgău această întârziere, care ar fi putut trimite în spital populația care a consumat apă? Traian Ogâgău spune că a întârziat cu anunțarea populației tocmai pentru că a vrut să fie sigur că rezultatele analizelor sunt bune.
Edilul ar fi trimis mostre de apă de la izvoarele respective și la un laborator privat de analize, iar acesta nu a făcut altceva decât să confirme faptul că apa este contaminată.
În tot acest timp, populația a consumat fără nicio opreliște apă de la cele trei izvoare contaminate. Anunțul la fața locului a venit abia după ce presa a făcut cunoscută situația, deși potrivit șefei Direcției de Sănătate Publică, dr. Anca Andriţoiu, acest lucru trebuia făcut imediat după ce au venit rezultatele analizelor.
Pe lângă faptul că nu consideră periculos consumul apei contaminate, primarul Traian Ogâgău nici nu prea pare să fie interesat să ia vreo măsură pentru a igieniza izvoarele, asta în ciuda faptului că DSP i-a dat termen o lună și jumătate pentru a rezolva problema, iar dacă acest lucru nu este posibil să împiedice consumul de apă de la sursele respective.
„Datoria mea este să vă informez în ce privește rezultatele analizelor, la principalele izvoare de apă din zona Sîngeorz-Băi! O să spuneți că nimeni nu a murit. Sigur, nimeni nu a murit, însă poată să vă facă rău la sănătatea dumneavoastră. Decizia vă aparține, eu vă rog să anunțați și pe alții, mulțumesc”, este anunțul postat de primarul Traian Ogâgău pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, izvoarele ar fi afectate de dejecțiile care s-au infiltrat în pânza freatică. De vină pentru asta sunt evident locuitorii, care fie nu au renunțat la buda din curte, fie depozitează dejecțiile de la animale direct pe pământ și nu într-un spațiu betonat și special amenajat pentru a împiedica bacteriile să ajungă în pânza freatică.
Locuitorii din Sângeorz-Băi sunt imuni la E.Coli?
Cum de vină este o bacterie care acționează misterios prin pământ, primarul Traian Ogâgău așteaptă ca izvoarele să se curețe… singure. Mai mult, acesta susține că populația din zonă a dezvoltat un soi de imunitate la aceste bacterii, astfel că și dacă consumă apă contaminată cu E.Coli, n-are nici pe dracu. Apa contaminată ar fi periculoasă doar pentru cei care n-ar fi obișnuiți cu ea…
Cristian Țetcu, președintele Asociației Gal Ruralis găsește un alt vinovat în toată această chestiune. Este vorba despre fostul primar Roland Venig, care pe toată perioada în care a condus orașul nu prea și-a bătut capul cu problemele de mediu.
„Acum aproximativ doi ani, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Ruralis, prin proiectul „Kilometrul Albastru” atrăgea atenția prin canalele mass-media și prin instituțiile publice de profil (Comisariatul Gărzii Naționale de Mediu BN) administrației condusă de primarul Roland Venig asupra pericolului infestării pânzei freatice și implicit a izvoarelor din zonă ca urmare a depozitării ilegale și necontrolate a deșeurilor menajere și periculoase pe teritoriul localității. De asemenea, a fost semnalat și faptul că un număr considerabil de locuințe deversează scurgerile de canal direct în Someș și afluenții acestuia. Să fie aceasta consecința nepăsării și incompetenței unor funcționari publici și a unor administrații locale? Efectul de bumerang este întotdeauna năucitor pentru localnici și nu numai, atunci când cei cu responsabilități legale și administrative nu își fac treaba”, a comentat pe marginea acestui subiect Cristian Țetcu.
Fostul primar al orașului Sângeorz-Băi Roland Venig nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere în acest subiect.
Fântânile publice din Chiochiș, probleme cu nitriții
Se pare că nu doar autoritățile din Sângeorz-Băi au probleme cu apa contaminată. În aceeași perioadă, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au descoperit o concentrație mare de nitriți în fântânile publice din Chiochiș, Chețiu și Bozieș.
Primarul Vasile Silași spune că i-a avertizat pe locuitori să nu mai consume apă de acolo, îndemnându-i să apeleze la fântânile fără probleme sau la apa plată îmbuteliată.
Probleme, cu gazele de această dată, au fost și la Parva, unde un om a murit în toamna anului trecut, în timp ce încerca să ia apă de la un izvor. Acesta s-a intoxicat cu gazele acumulate în incinta în care era amenajat izvorul și a decedat.
Deși la acea vreme, autoritățile locale au afirmat că au avertizat populația, au pus un afiș la fața locului și chiar gratii, apropiații bărbatului mort spun că nu era nicio avertizare în apropierea izvorului.
Andreea Moldovan
Fostul primar este imun la E COLI. Nu ati vazut ca dansul face baie in OMAT.