În ultimii ani, tot mai puțini români cresc porci în gospodăriile proprii. O posibilă explicație a acestui declin al producției ar fi abandonarea datinilor de Ignat în favoarea cumpărării cărnii de porc direct din magazin.
Aproape o jumătate de milion de porci s-au „pierdut” în ultimii ani în gospodăriile de la țară. De acest declin profită în schimb deținătorii fermelor de porci, cărora le-au crescut vânzările înainte de acest Crăciun cu circa un sfert față de jumătatea lunii decembrie a anului trecut, arată profit.ro.
Datele Asociației Producătorilor de Carne de Porc relevă că, în această perioadă de dinaintea Crăciunului, au fost vânduți din fermele românești în jur de 125.000 de porci pe săptămână, față de 100.000, în intervalul similar din 2015. Creșterea producției de carne de porc în ferme nu a fost o excepție doar în preajma Crăciunului, și în restul anului pe porțile fermelor ieșind 90.000 de animale pe săptămână, comparativ cu 75-80.000 anul trecut.
Datele statistice arată un declin al producției în gospodăriile oamenilor, în curți regăsindu-se în acest an cu o jumătate de milion mai puține capete de animale. Dacă la 1 octombrie 2015 erau în gospodării în jur de trei milioane de porci, la 1 octombrie 2016 numărul lor nu depășea 2,5 milioane.