Una dintre firmele de casă ale Primăriei Bistrița pare să aibă probleme serioase cu datoriile. De curând, ANAF a scos la licitație jumătate din „flota” de utilaje a PROINSTAL 302G, pentru a recupera o datorie record, de aproape 900.000 de lei.

 

ANAF execută silit PROINSTAL 302G pentru datorii record la stat și scoate la licitație jumătate din „flota” de utilaje a companiei care s-a ocupat de o parte bună din lucrările demarate de Primăria Bistrița în ultimii ani.

Prima licitație a avut loc în data de 14 decembrie, ANAF scoțând la licitație utilaje și autoturisme în valoare de aproape 900.000 de lei, o sumă record. A fost scoasă la licitație o macara, mai multe buldoexcavator, excavatoare, utilaje de spat șanțuri, semi-remorci, o autoutilitară și chiar o autospecializată ROMAN.

Cel mai scump utilaj este utilajul de săpat șanțuri, care este scos la licitație la un preț de 182.000 de lei. De asemenea este scos la licitație un excavator NEUSON 7523, pe șenile placate cu cauciuc, ce trece de 166.000 de lei.

În total, ANAF-ul caută un alt proprietar pentru 7 utilaje, o autoutilitară, o autospecializată și pentru trei remorci și respectiv semi-remorci. Chiar dacă utilajele nu sunt noi, acestea sunt destul de scumpe.

Potrivit anaf.ro, la data de 30.09.2016, PROINSTAL 302G avea obligații restante la bugetul de stat în valoare totală de aproape 300.000 de lei.

De asemenea, societatea comercială are datorii la bugetul asigurărilor sociale în valoare de 57.724 de lei, la bugetul asigurărilor de șomaj datoriile ajung la doar 2.558 de lei, iar la bugetul asigurărilor e sănătate, PROINSTAL 302G datorează 24.493 de lei.

 

În 2013, PROINSTAL a fost la un pas de faliment

Se pare că acestea nu sunt singurele datorii pe care le are PROINSTAL 302G. Societatea comercială a adunat, în total, datorii în valoare de 2,4 milioane de lei . Practic datoriile sunt de două ori mai mari decât cifra de afaceri anuală a societății comerciale.

Problemele SC PROINSTAL 302 G par să fie mai vechi. În ultimii ani, societatea comercială condusă de omul de afaceri Ioan Gînj s-a dus în cap, fiind la un pas de faliment.

După cum a mai scris Gazeta de Bistrița, în 2013, din cauza datoriilor, creditorii au cerut insolvența societății comerciale. Lista celor care aveau de recuperat bani de la una dintre cele mai vechi societăți comerciale de construcții și instalații din Bistrița avea nu mai puțin de 18 creditori.

Pe lista creditorilor s-au aflat CEC Bank, SC RSL Leasing INF SA, Primăria Bistrița, Primăria Luduș, SC Electrica Transilvania Nord SA – sucursala Bistrița, EVW Holding SRL, SC Țiriac Leasing IFN, SC Ambient SA, SC E.ON Energie România, SC Electrica Furnizare, SC VRG SA, SC RCS&RDS, Finanțele Publice Bistrița-Năsăud, SC ACI Bistrița, SC Baumax România, SC Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA. Pe lista creditorilor apare chiar patronul firmei, Ioan Gînj.

După doi ani de judecată, PROINSTAL a scăpat de insolvență. Judecătorii bistrițeni au admis cererea de intrare în insolvență, însă decizia a fost atacată la Curtea de Apel Cluj, iar judecătorii clujeni au schimbat sentința și au scăpat societatea comercială de insolvență.

 

CEC Bank a cerut executarea silită

Cei de la CEC Bank nu s-au lăsat însă și au cerut executarea silită a constructorului.  Au fost scoase la licitație un teren de 4.800 de metri pătrați situat pe Valea Jelnei, pentru a recupera o datorie de 1,3 milioane de lei.

CEC Bank a continuat și pentru o altă datorie de 205.000 de euro a scos la licitație un teren de 3.000 de metri pătrați cu o clădire, un șopron de materiale, două ateliere de confecții metalice și tâmplărie, o hală de producție și o hală de depozitare nefinalizată. Acestea erau situate în cartierul Unirea.

Chiar primarul Ovidiu Crețu care i-a oferit contracte fără număr în ultimii ani a venit în ajutorul omului de afaceri. Astfel, anul trecut o altă bancă a scos la licitație o clădire a companiei situată pe strada Bistricioarei. Municipalitatea a scos din vistierie rapid 800.000 de lei pentru a cumpăra clădirea în cauză.

Nu este prima dată când municipalitatea vine în sprijinul lui Gînj. În urmă cu 11 ani, după cum arăta și Gazeta de Bistrița, Ioan Gînj datora bugetului local aproape 200.000 de lei, banii reprezentând taxele pentru concesiune pentru trei suprafeze de teren care au fost concesionate de mul de afaceri între anii 1996 și 1997. Datoriile către municipalitate nu au fost plătite până când administrația locală, cu aprobarea Consiliului Local, nu l-a scutit de plata penalităților de întârziere.

PROINSTAL a fost înființată în anul 1991, fiind una dintre cele mai vechi societăți comerciale din oraș care se ocupă de zona de construcții și instalații. Aceasta are peste 30 de angajați. Ultima cifră de afaceri raportată pentru anul 2015, nu trecea de 2,6 milioane de lei. Profitul net înregistrat ajungea la 105.000 de lei.

Anii de glorie ai societății comerciale par să fi fost 2011-2012, când cifra de afaceri ajungea trecea de 7 milioane de lei. Atunci, profitul net ajungea la 570.000 de lei, de 5 ori mai mare decât cel înregistrat în 2015.

 

PROINSTAL a primit contracte fără număr de la autorități

Puține au fost licitațiile și lucrările scoase la licitație de municipalitate și diferite primării din județ  pe care n-a pus mâna Ioan Gînj în ultimii ani. Astfel, în 2011, PROINSTAL punea mâna pe partea de instalații la două dintre blocurile sociale din Viișoara.

În 2013, Primăria Bistrița scotea la licitație lucrările din cadrul proiectului de Regenerare urbană a municipiului, finanțat din fonduri europene. Deși contractul a fost atribuit unei asocieri de firme, compuse din TCI Contrator, Iasicon, Drum Constru, Ianus și Elenmarc Impex. În ecuație a apărut și PROINSTAL 302G SRL, ca și subcontratat. Pentru lucrările prestate, mai exact pentru instalațiile pentru rețeaua de apă și canalizare, Gînj a primit aproape 600.000 de lei.

Firma a pus mâna și pe o parte din contractul de reabilitare și extindere a rețelelor de apă din localitățile Salva, Năsăud, Sîngeorz-Băi și Maieru, dar și de aducțiune a apei potabile pentru localitățile Rebra, Năsăud și Maieru.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.