La Olimpiada de la Rio, România reușea să câștige doar cinci medalii, una de aur, una de argint și trei de bronz. Începând de joi, 8 decembrie, după anunțul definitiv al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de retragere a medaliei olimpice de bronz atribuite halterofilului bistrițean Gabriel Sâncrăian, pe motiv de dopaj, România va mai rămâne cu doar patru medalii olimpice.

 

În vara acestui an, la Rio, Gabriel Sîncrăian cucerise bronzul la haltere la categoria 85 de kilograme, performanța reprezentând o mare surpriză. Imediat însă, performanța sportivului român a fost contestată de către conducătorul delegației germane, care l-ar fi suspectat de dopaj, fapt adeverit acum, în urma confirmării rezultatelor controlului antidoping.

 

Decizie definitivă: Gabriel Sâncrăian s-a dopat la Rio!

Joi, 8 decembrie, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a decis printr-o hotărâre definitivă să retragă medalia olimpică de bronz sportivului bistrițean. Decizia vine după o lungă perioadă de așteptare și incertitudini. După anunțul apărut în presa românească cu privire la o posibilă pierdere a medaliei din cauza dopajului, s-ai așternut o suspectă tăcere din partea tuturor autorităților sportive din România. Atât Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), cât și Federația Română de Haltere (FRH) l-au luat pe „nu știm, nu comentăm” în brațe, lăsând opinia publică oarecum în ceață cu cele întâmplate la Rio de Janeiro. Iată că după aproape 4 luni de așteptare a venit și decizia definitivă a TAS.

„Divizia Anti-Doping a Curții de Arbitraj Sportiv (CASADD) a emis decizia în două cazuri privitoare la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Halterofilul român Gabriel Sîncrăian a fost găsit că a comis o violare a regulilor anti-doping după testul pozitiv pentru testosteron exogen, o substanță non-specifică interzisă, aflată pe lista Agenției Internaționale Antidoping (WADA), în urma controlului din timpul competiției efectuat pe data de 12 august 2016. Toate rezultatele obținute de Gabriel Sâncrăian la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, inclusiv mediala de bronz în competiția de haltere, categoria 85 kg, sunt retrase”, se arată în comunicatul oficial al TAS. Al doilea sportiv la care face referire instanța de arbitraj este un boxer rus.

Nu este prima dată când sportivul român este prins dopându-se, el mai fiind suspendat din aceeași cauză în 2013, pentru doi ani, după ce a fost prins cu stanozolol, în afara competiției. Acum, Sîncrăian riscă suspendarea pe viață din competițiile sportive.

Gabriel Sîncrăian, declarat sportivul anului 2015 în Bistrița-Năsăud, a participat și la Jocurile Olimpice din 2012. Atunci a fost descalificat însă după trei ratări.

 

Suspiciunile au apărut imediat după Olimpiadă

La finele lunii august, presa locală anunța deja despre situația cel puțin ciudată în care se află sportivul român medaliat cu bronz la Olimpiadă. Fiind membru al CSM Bistrița, Sîncrăian nu fusese abordat deloc de către autoritățile locale, pentru o eventuală premiere suplimentară.

„Deocamdată, Clubul Sportiv Municipal e circumspect și a anunțat că așteaptă rezultatele controlului antidoping după competiția de haltere”, după cum scria sportulbistritean.ro. Cel mai probabil, se aștepta o ultimă confirmare a testelor antidoping, după ce acesta mai fusese prins dopat fiind suspendat până în septembrie 2015, așteptare care nu a întârziat, din păcate, să confirme abaterea repetată a sportivului bistrițean.

Contactat la vremea respectivă de către Gazeta de Bistrița, Adrian Moldovan, directorul CSM Bistrița, nu a dorit să comenteze cazul lui Gabriel Sîncrăian, în lipsa unei comunicări oficiale din partea Federației Române de Haltere.

„Până la această oră nu am primit încă nimic oficial din partea Federației. Până nu primim comunicarea cu privire la situația lui Sîncrăian nu vreau să comentez nimic”, spunea Adrian Moldovan.

 

FRH și COSR nu știau, nu comentau

Pe linia lui „no comment” s-au menținut și Federația Română de Haltere, dar și Comitetul Olimpic și Sportiv Român. La acea oră, reprezentanții Federației Române de Haltere spuneau, în lipsa președintelui FRH, plecat din țară, că ei au aflat din presă despre faptul că sportivul medaliat cu bronz la Rio ar fi căzut primul test antidoping.

„Nici până la această oră nu am primit nimic oficial cu privire la situația sportivului Gabriel Sîncrăian. Cred că săptămâna viitoare, după ce se va întoarce în țară președintele Federației Române de Haltere, Nicu Vlad, vom putea afla care este situația reală”, a precizat un reprezentant al FRH. Președintele s-a întors până la urmă, dar a rămas aceeași „ceață” pe subiect.

Contactat de Gazeta de Bistrița, șeful delegației COSR la Rio, Alexandru Epuran, a răspuns și el foarte sec: „Nu am libertatea să vorbesc despre acest caz în acest moment. Ce pot să spun este că, din punct de vedere procedural, nu este vorba de două momente diferite la care se iau probele A și B, ci doar de două eșantioane, care se păstrează în recipiente diferite. Analizele se pot face oriunde în lume, la orice laborator acreditat de către Agenția Internațională Antidoping, inclusiv la Lausanne”.

 

În octombrie au venit și primele decizii

La începutul lunii octombrie mai venea o informație. Nici de această dată însă nimic nu era cert. Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere, declara miercuri, 5 octombrie, pentru o publicație sportivă națională că „Sîncrăian a fost suspendat temporar de la 1 octombrie. Nu am alte date până acum, deocamdată nu i-a fost retrasă medalia de la Rio”.

O săptămână mai târziu însă, joi, 13 octombrie, Federaţia Internaţională de Haltere anunţa că patru dintre sportivii care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio, printre care şi Gabriel Sîncrăian, au încălcat regulile antidoping şi au fost descalificaţi. Ca urmare, rezultatele lor au fost anulate, iar România va rămâne fără medalia de bronz cucerită de sportivul legitimat la CSM Bistriţa.

„Următorii atleţi au încălcat regulamentele anti-doping în legătură cu Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Au fost excluşi de la Jocuri, iar rezultatele lor anulate„ se arăta într-un comunicat postat de IWF (Federaţia Internaţională de Haltere) pe site-ul oficial. Sîncrăian fusese depistat pozitiv cu substanţa testosteron, un agent anabolic interzis. Forul de conducere urmează să anunţe sancţiuni suplimentare care vizează participarea la competiţiile viitoare.

În urma anunțului IWF, a devenit și președintele FRH mai comunicativ. „Conform regulamentului, Sâncrăian poate fi suspendat pe viaţă. Dacă nu, următoarea penalizare, conform codului, ar fi de 8 ani”, declara Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere, devenit între timp și preşedinte interimar al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

 

Consiliul Județean a considerat că merită, totuși, premiat

Așa cum spuneam mai sus, imediat după Olimpiada de la Rio, sportivii cu rezultate deosebite au fost premiați de către autoritățile naționale și locale. Gabriel Sîncrăian nu a fost trecut însă pe lista de premiere din partea CSM Bistrița, dar nici pe cea a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Singura instituție care a considerat că sportivul merită premiat a fost, acum circa două săptămâni, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

În cadrul ședinței ordinare de consiliu județean din luna noiembrie, aleşii au aprobat premierea halterofilului Gabriel Sîncrăian, deși era deja suspendat, după ce Federația Internațională de Haltere a anunțat că s-a dopat. Pentru a-și justifica premierea, președintele CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a precizat că de fapt sportivul este premiat pentru alte reușite, nu cea de la Jocurile Olimpice. Radu Moldovan și-a motivat decizia prin locurile I și II obținute la Campionatele Europene de Seniori, care l-au ajutat pe Sîncrăian să se califice la Jocurile Olimpice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.