Asociaţia revoluționarilor din Bistrița începe să se destrame. Recent, un cunoscut membru al acesteia, avocatul Ioan Someșan, participant la Revoluția din decembrie ’89, și-a anunțat retragerea din calitatea de membru al Asociației. Pe fondul scandalului creat de falsificarea dosarelor unor revoluționari din mai multe județe ale țări, inclusiv Bistrița-Năsăud, prin care unii revoluționari au fost transformați în „luptători cu rol determinant”, avocatul Ioan Someșan a luat decizia de a se retrage din Asociația de la Bistrița.
Decizia vine după o încercare nereușită de convocare a unei adunări generale în vederea schimbării conducerii actuale a Asociației, puternic compromise ca imagine publică după ancheta demarată recent de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Adunare generală amânată de două ori
După declanșarea anchetei Parchetului General în cauza privind falsificarea de documente în mai multe dosare de atribuire a titlului de „luptător cu rol determinant în revoluție”, inclusiv includerea pe lista localităților „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” a mai multor orașe din țară în baza unor documente și protocoale semnate și ștampilate în fals, în sânul mai multe asociații de revoluționari din țară au izbucnit adevărate conflicte privind legitimitatea conducerii lor. La fel s-a întâmplat și la Bistrița, unde chiar președintele și vicepreședintele Asociației, revoluționarii George Avram și Ioan Blaga, au fost puși sub control judiciar de către procurori pentru cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
La scurt timp după scandalul izbucnit, avocatul Ioan Someşan a luat decizia că nu mai vrea să facă parte din asociaţia revoluţionarilor bistriţeni. El este primul revoluţionar din Bistriţa care a cerut demisia actualei conduceri şi convocarea unei adunări generale pentru alegeri.
„Am convocat o adunare generală pentru luni, 5 decembrie, ora 18, pentru a stabili ce facem datorită unei situații special create în asociație. Nu s-a putut ține luni, s-a amânat pentru marți, la ora 18. Au fost prezenți mai puțin de jumătate din numărul membrilor, și s-a decis convocarea unei noi adunări generale pentru dare de seamă și alegeri pe data de 19 ianuarie. Ca urmare a discuțiilor purtate, eu m-am retras din calitatea de membru al acestei asociații”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, avocatul Ioan Someşan.
Ioan Someșan: „Dacă ești nevinovat revii în funcție, dacă ești vinovat pleci definitiv”
Someşan spune că nu contestă participarea membrilor asociaţiei din care a făcut parte până în prezent la mișcarea revoluționară din Bistrița. El reamintește însă că cei care au participat la Revoluție nu au făcut-o atunci pentru a obține foloase materiale sau morale.
„Noi am fost verificați de trei ori de către forurile superioare și s-a stabilit pentru un număr de persoane că avem această calitate de participant la Revoluția din 1989. Discuțiile din Asociație au pornit pentru că unii au cerut drepturi speciale”, a explicat Ioan Someșan.
După convocarea adunării generale, la care nu s-a putut lua nicio decizie din lipsa numărului minim de participanți necesar constituirii cvorumului, a urmat decizia de retragere.
„Pur și simplu așa am simțit, că nu mai este cazul să fac parte din această asociație, și m-am retras. Nu este cazul să discut despre persoane, este un caz de cercetare penală, în care justiția va da o soluție. Până atunci sigur că oamenii sunt nevinovați. Eu personal consider însă că indiferent ce funcție publică ocupi, de revoluționar, de parlamentar, de ministru, în momentul în care asupra ta planează anumite acuzații, trebuie să te dai deoparte și să aștepți verdictul instanței. Dacă instanța spune că ești nevinovat revii în funcție, dacă spune că ești vinovat, pleci definitiv”, și-a explicat gestul de retragere, avocatul Someșan.
Ioan Blaga: „Regret nespus cele întâmplate!”
La scurt timp după anunțul de plecare din Asociație a lui Ioan Someșan, vicepreședintele Ioan Blaga și-a anunțat și el public demisia din funcția de vicepreședinte. Într-o scrisoare deschisă transmisă publicației Gazeta de Bistrița, Ioan Blaga spune că regretă faptele întâmplate recent, în urma cărora a ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul General.
„Faţă de cele de mai sus, şi având în vedere riscurile mele de viaţă, am considerat şi crezut că am avut un „rol determinant” în revoluţia din decembrie 1989. (…) Am văzut, am aflat mai târziu, modul cum alţii au dobândit Certificate de Revoluţionar. Eram revoltaţi cum după 20 de ani de la revoluţie, încă se tot fac revoluţionari.
Având în vedere că eu sunt pensionat, faptul că instigarea şi momeala au fost mai puternice decât mine, am căzut în această urâtă plasă, acum la vârsta mea. Regret nespus cele întâmplate! Însă cred cu tărie ca merit calitatea de luptător anticomunist, alături de luptătorii adevăraţi anticomunişti din România. Mi-am pus viaţa în pericol real”, spune Blaga în scrisoarea deschisă de săptămâna trecută.
Niciun comentariu în plus
Legat de gestul lui Ioan Blaga de a demisiona, avocatul Ioan Someșan nu comentează decizia acestuia. Dar lasă indirect impresia că lipsa de decizie din partea președintelui George Avram de a face un pas înapoi și amânarea adunării generale pentru o dată ulterioară, în luna ianuarie, a fost un argument în plus la retragerea sa din Asociație.
„Blaga spune că îi pare rău și că el renunță la calitatea de vicepreședinte. Ceilalți au spus să așteptăm alegerile. Dar eu consider că nu mai trebuie să fac parte din această Asociație. Asta nu afectează pe ceilalți și nici pe mine cu privire la calitatea simplă de participant la Revoluția pașnică din Bistrița”, a mai explicat Ioan Someșan, pentru Gazeta de Bistrița, decizia sa de retragere.
Președintele nu demisionează. Nici din Asociație, nici din administrația locală
După cum se cunoaște, președintele George Avram, inculpat și el în dosarul deschis de Parchetul General cu privire la cumpărarea de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată, îndeplinește și funcția de administrator public al municipiului reședință de județ, Bistrița. Înainte de actuala funcție deținută în administrația locală, în mandatul anterior el a fost viceprimar al municipiului.
Dacă în privința funcției de președinte al Asociației de revoluționari situația este oarecum incertă, decizia de schimbare – în lipsa unei demisii de onoare din partea lui Avram – depinzând de votul membrilor Asociației din luna ianuarie 2017, în ceea ce privește calitatea de manager public al Bistriței lucrurile stau cu mult mai bine pentru el. Primăria și Consiliul Local nu au dat niciun semn că ar dori cumva schimbarea lui din funcție. La rândul său, Prefectura nu are nicio atribuție în acest caz, el nefiind funcționar public.
„George Avram nu este funcționar public. El este manager cu contract. Nu am citit contractul lui, pentru că acesta este încheiat cu Primăria Bistrița. Dar eu sunt de părere că în cazul în care se va declanșa o acțiune penală, vor exista și consecințe. Eu sper să nu se ajungă acolo”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, prefectul județui Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț. „Dacă ar fi fost funcționar public, atunci era de competența ANFP și noi puteam să fim reprezentanții lor, să avem un cuvânt de spus. În acest caz, dacă Primăria emite un act administrativ în ceea ce îl privește pe managerul public, Instituția Prefectului îl poate viza sau îl poate invalida, din punct de vedere al legalității. Noi verificăm sau dipozițiile primarului, sau hotărârile de consiliu local. Ori noi nu am primit nimic de la ei în ceea ce privește managerul public, nici dispoziție de primar și nici hotărâre de consiliu local”, a mai precizat prefectul.
Revoluționarii se reorganizează nu doar la Bistrița
Cu privire la situația creată în Asociațiile de revoluționari, inclusiv cea de la Bistrița, prefectul Ovidiu Frenț apreciază această situație ca una foarte neplăcută.
„Eu personal am fost implicat foarte tare la Timișoara și la Bistrița. Eu sunt foarte dezamăgit de ce am aflat că s-a întâmplat. Creează o imagine foarte neplăcută pentru toți, inclusiv pentru ceilalți care au fost implicați activ în Revoluția din decembrie 1989”, a spus el. De altfel, în contextul creat la nivel național, asociațiile revoluționarilor din câteva Orașe Martir cu Rol Determinant în Revoluția din Decembrie 1989, s-au într-unit la Brașov, unde au decis semnarea unui Memorandum comun. Potrivit acestui document, în primăvara anului viitor va avea loc o Conferință Națională Extraordinară a revoluționarilor, având ca țintă finală reorganizarea unității mișcării revoluționare românești, „la această oră dispersată în fracțiuni și interese deseori divergente”.