Un caz socant este prezentat de presa din Peninsula, caz care a starnit polemici in sistemul medical din Italia. Este vorba despre cazul lui G.N., 53 ani, de nationalitate romana, angajat pe  o nava a unui armator italian. Barbatul era tinut in viata cu o inima artificiala mecanica, dupa ce avusese un infarct si avea nevoie urgenta de un transplant de inima pentru a supravietui.

Potrivit Ilgazzettino, romanul era sa moara dupa ce un chirurg italian a considerat ca unui roman nu merita sa-i fie transplantata o inima de italian.

Medicul a fost chemat de la Padova la un spital din Mestre pentru a decide asupra transplantului de inima pentru un roman si a refuzat sa faca operatia, incercand sa-l expedieze in Romania, scrie Il Gazzettino.

"Sa-si faca transplantul in Romania, nu aici", ar fi spus medicul si a semnat fisa de transfer a bolnavului, de la Mestre catre Romania, "pentru continuarea tratamentului" si "pentru a fi pus in lista de asteptare pentru un transplant".

Insa romanul, din cauza starii sale foarte grave, nu putea fi transportat pana in tara asa ca personalul medical de la Mestre l-a transferat la Udine, unde exista un alt spital specializat in transplanturi de cord.

Marti 21 august, romanul a fost operat cu succes la spitalul Santa Maria della Misericordia de o echipa condusa de profesorul Ugolino Livi si in scurt timp se va putea intoarce in Romania pe picioarele lui.

Potrivit aceleiasi surse, cardiochirurg chemat sa decida asupra transplantului s-a rastit la colegii lui venetieni: "De ce nu-l operati voi? Indicatiile de la Nord Italia Transplant, inimile italienilor trebuie date de preferinta italienilor."

Acest caz a starnit valva in toata partea de nord a Italiei, atragand atentia si Consilierului Regional din Veneto, Claudio Sinigaglia.

El a cerut ca Regiunea sa faca o ancheta in cazul refuzului transplantului pentru roman.

"O intamplare absurda, care risca sa mineze imaginea si deontologia unei institutii de frunte a sanatatii din Veneto, la care apeleaza cu incredere si speranta pacienti din toate regiunile italiene si, deseori, si din alte natiuni Daca lucrurile au stat asa cum povesteste presa, cred ca acest caz este aberant. Cer de aceea presedintelui Comisiei de Sanatate Leonardo Padrin sa-i convoace pe responsabilii de la Directia spitalelor din Padova si secretarul regional pentru sanatate, pentru a reconstrui cu exactitate cele intamplate si sa aflam daca intr-adevar Centrul de transplanturi din Padova si North Italian Tranplant au adoptat criteriul ca organele donate de italieni trebuie sa fie implantate de preferinta conationalilor" a declarat Sinigaglia.

sursa: adevarul.it

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.