Un procuror special din Macedonia a iniţiat proceduri penale împotriva a 10 persoane, inclusiv înalţi oficiali ai poliţiei secrete, în legătură cu presupusul lor rol într-un scandal de ascultare a telefoanelor care a condus la demisia prim-ministrului, relatează Reuters.
„Dovezile arată că din 2008 până în 2015, sistemele de comunicaţie în Agenţia de Securitate şi Contrainformaţii (poliţia secretă) au fost utilizate pentru a urmări ilegal comunicaţiile a 4.286 numere de telefon, fără niciun mandat al instanţei”, a declarat Fatime Fetai, membră a echipei de urmărire penală.
Zece persoane sunt investigate sub suspiciunea de ascultare a convorbirilor unor politicieni, jurnalişti şi oameni de afaceri, a adăugat ea într-o conferinţă de presă vineri.
Macedonia a fost aruncată în criză în februarie 2015 când opoziţia l-a acuzat pe prim-ministrul de atunci Nikola Gruevski că a autorizat interceptarea telefoanelor a peste 20.000 de persoane.
Într-un acord intermediat de UE pentru a pune capăt crizei, părţile au convenit să organizeze alegeri anticipate şi au înfiinţat biroul procurorului special pentru a investiga acest caz.
Gruevski şi oficialii săi au negat implicarea în interceptarea convorbirilor telefonice, iar într-o anchetă iniţială anul trecut, liderul social-democraţilor din opoziţie, Zoran Zaev, a fost pus sub acuzare.
Acest lucru a condus la proteste de stradă şi la boicotarea parlamentului de către opoziţie, cu protestatari care l-au acuzat pe Gruevski că intervine în activitatea sistemului judiciar.
Ca parte a acordului cu Uniunea Europeană, Gruevski, care a condus ţara aproape un deceniu ca şef al dreptei VMRO-DPMNE, a demisionat în ianuarie. Dar el a declarat vineri pentru Reuters că va încerca să se întoarcă în acest post la alegerile din 11 decembrie, informează agerpres.ro.