La începutul acestui an, vicepremierul Vasile Dîncu a afirmat că locuinţele ANL vor putea fi cumpărate de către actualii chiriaşi, iar banii rezultaţi din vânzarea acestora vor fi folosiţi la finanţarea de noi locuinţe pentru tineri. Recent, dl. Dîncu s-a răzgândit şi a spus că locuinţele ANL nu vor mai fi vândute, deoarece banii proveniţi din vânzarea lor, odată intraţi în bugetul de stat, nu vor mai primi această destinaţie, iar pe de altă parte, este nevoie de un fond de locuinţe pentru situaţii de urgenţă. Aşadar, domnul Dîncu identificâ problema, dar, în consacratul stil balcanic, nu vede şi rezolvarea.

Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Vasile Dîncu, elaborase o metodologie în urma căreia cuantumul chiriilor a crescut de 3-4 ori, motivarea fiind determinarea chiriaşilor să cumpere aceste locuinţe. Dl Dîncu a declarat că sarcina stabilirii chiriilor aparţine consiliilor locale şi le recomandă acestora să ţină cont de profilul chiriaşilor din locuinţele ANL. Afirmaţia nu s-a dovedit adevărată, deoarece consiliile locale au fost practic obligate să stabilească un cuantum al chiriilor în funcţie de metodologia deja trasată de minister.

D-le Dîncu, aţi afirmat la Carei, un oraş de circa 20.000 de locuitori, că ar trebui să existe acolo în jur de 200 de locuinţe pentru situaţii extreme sau de necesitate. Niciun oraş european nu-şi permite construirea şi întreţinerea unui fond de locuinţe doar în aşteptarea unor calamităţi. Conform principiului pe care l-aţi enunţat, un oraş ca Bistriţa ar trebui să dispună de 800 de locuinţe goale pentru situaţii de urgenţă, ceea ce ar fi aberant, în condiţiile în care foarte mulţi tineri nu au acces la spaţii locative.

Domnule Vasile Dîncu, sunteţi considerat un intelectual respectabil, opinie pe care o împărtăşesc şi eu. De aceea, vă rog să daţi dovadă de mai multă consecvenţă, având în vedere prerogativele guvernamentale pe care le gestionaţi.

Chiriaşii ANL, mulţi dintre ei, au adus îmbunătăţiri locuinţelor pe care le ocupă şi datorită faptului că, de-a lungul timpului, s-a vehiculat în spaţiul public posibilitatea cumpărării acestora.

În aceste condiţii, îmi permit să vă propun următoarea abordare:

1. Rămâneţi la intenţia iniţială de vânzare a locuinţelor ANL, elaborând o metodologie care să permită evaluarea la un preţ corect, adică accesibil pentru cumpărarea lor de către chiriaşi;

2. Iniţiaţi constituirea unui fond special în care să fie direcţionate sumele rezultate din vânzarea acestor locuinţe, fond care să fie folosit pentru construirea de noi locuinţe ANL;

3. Stabiliţi un termen-limită până la care chiriaşii să poată opta pentru achiziţionarea locuinţelor, în caz contrar, să aibă posibilitatea de a plăti chirii rezonabile;

4. Solicitaţi autorităţilor locale un audit serios asupra modului în care sunt folosite locuinţele din fondul ANL, care trebuie să corespundă scopului iniţial pentru care au fost construite.

Domnule Dîncu, în virtutea aprecierii enunţate mai sus, v-aş fi recunoscător dacă nu aţi intra în jocul demagogic al PSD, care astăzi vinde şi mâine nu, care elimină taxe ca mai apoi să le majoreze, în funcţie de interesele electorale.

 

Ioan Turc, 

Prim-vicepreşedinte coordonator PNL Bistriţa-Năsăud

Preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Bistriţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.