În urmă cu câteva ediții, Gazeta de Bistrița vă prezenta cum polițistul Mihai Manciu a fost târât forțat în dosarul IPJ Gate. Pe scurt, în speță, Manciu era acuzat de abuz în serviciu pentru că a oprit un șofer de-al lui Iugan și l-a lăsat să plece, chiar dacă l-a sancționat. Însă pe acest caz concret, lui Leon Cloșcă i s-a imputat aceeași acuzație.

Pe rolul Tribunalului Maramureș se judecă dosarul IPJ Gate, proces în care procurorii au reușit să adune vârful Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud acuzându-i de trafic de influență și abuz în serviciu.

Alături de Robert Hasnaş, Ovidiu Mureșan, Viorel Sângeorzan, Paul Cârcu și Bîgiu Florin se află Mihai Mircea Manciu și Anton Leon Cloșcă. Procurorii DNA i-au acuzat pe aceștia într-un rechizitoriu stufos de infracțiuni de corupție încadrate în Legea nr.78/2000.

 

Și-a făcut treaba, dar e acuzat de încălcarea legii

Agentul Manciu Mihai Mircea este acuzat de DNA că ar fi comis un abuz în serviciu faţă de un şofer de la MIS Grup, pe care l-a oprit în trafic. Însă povestea din spatele acestei acuzaţii, prezentată în rechizitoriu, este de fapt un act umanitar pe care agentul l-a făcut faţă de acel şofer. Gazeta de Bistriţa vă prezintă declaraţiile agentului, acuzaţiile DNA dar şi ce impact va avea acea modificarea făcută de Curtea Constituţională a României la legea abuzului în serviciu cu destinul lui Manciu.

Angajatul lui Emil Iugan, patronul de la Mis Grup, şoferul Virgil Bora a fost oprit în octombrie 2014 de către agentul de la Năsăud, Mihai Mircea Manciu, deoarece a fost surprins în timp ce conducea cu peste 100 km/h.

Manciu, aflat în trafic împreună cu agentul Demeter Robert Mihai, l-a oprit pe Bora cerându-i actele pentru a-l identifica.

În acel moment, Bora i-a comunicat lui Manciu că nu deţine documente asupra sa şi că motivul pentru care circula cu aşa viteză era faptul că soţia lui urma să nască şi se deplasa la Cluj pentru a-i fi alături.

Cu toate acestea, Manciu şi-a notat numerele de înmatriculare de pe autovehiculul ce aparţinea Mis Grup SRL şi i-a comunicat lui Virgil că va primi sancţiunea la firma la care lucrează, lăsându-l să plece, dar nu înainte să îl ducă până la secţia de Poliţie din Năsăud.

Pe baza celor întâmplate, Manciu a fost acuzat de DNA pentru comiterea abuzului în serviciu, dat fiind faptul că deşi a emis o amendă pe maşina condusă de Bora, nu trebuia să îi dea drumul la momentul comiterii acelei abateri legislative.

Cu toate acestea, de consemnat este faptul că Manciu doar a făcut un act umanitar lăsându-l pe Virgil să meargă să-i fie alături soţiei ce urma să nască. Astfel că, deşi nu l-a mai reţinut la secţie, Mihai Manciu a transmis evenimentul mai departe, iar amenda în speţă a fost achitată.

 

Abuz în serviciu fără să fie prezent

În rechizitoriu anchetatorii susțin că Leon Cloşcă „și-a creat legături și cu omul de afaceri Iugan Emil, administratori la SC Mis Grup SRL Maieru, de la care a beneficiat de diverse. Cloșcă Leon Anton a intervenit asupra subordonatului agentul șef de poliție Manciu Mihai Mircea, determinându-l să își încalce atribuțiile legale și să nu ia măsurile necesare de constatare și sancționare a contravenției. La ora 11:17, Cloșcă Leon Anton l-a contactat pe cel care-i solicitase intervenția, comunicându-i rezultatul ”favorabil”, spunându-i ”îi vreme bună la Năsăud. Nu-i înnorat”. Iugan Emil a recunoscut că, de fapt l-a sunat pe inculpatul Cloșcă Leon Anton pentru că Bora Virgil fusese oprit de lucrătorii de poliție, în localitatea Salva pentru depășirea vitezei legale”.

Pornind de la ipoteza prezentată de DNA în rechizitoriu, Gazeta de Bistrița a încercat să refacă șirul evenimentelor. Astfel că, am ajuns la concluzia că potrivit legii maxima încadrare pentru acest act material, pentru Leon Cloșcă ar fi fost de instigare la trafic de influență.

În situația în care cel care a conceput infracțiunea și l-a determinat pe autor să o comită este chiar intermediarul atunci el va cumula calitatea de instigator cât și pe cea de complice, fiind în final pedepsit doar pentru instigare la trafic de influență. Spunem asta deoarece, evenimentele s-au petrecut puțin mai diferit decât sunt prezentate în rechizitoriu. Mai exact, procurorii au omis prezentarea câtorva probe ce lămuresc speța și încadrarea acuzațiilor pe acest act material.

Potrivit surselor, Manciu l-ar fi sunat pe Cloșcă în momentul în care l-a oprit pe Virgil Bora, întrebându-l unde se află că are o ”situație”. Cum Leon nu era în preajmă, în cadrul aceleiaşi convorbiri telefonice, Manciu afirmă că își va rezolva singur problema cum știe mai bine, iar superiorul său îl aprobă. Ulterior, Iugan îl contactează pe Cloșcă pentru a-i spune că Manciu i-a oprit un șofer și că dacă nu știe cât va mai dura până când angajatul său va fi liber, dat fiind faptul că se grăbește.

La momentul în care Cloșcă l-a sunat pe Manciu pentru a se interesa de acest lucru, Virgil Bora era deja lăsat să plece, iar agentul i-a scris amenda acestuia.

 

Incidentul nu a fost trecut cu vederea

Cu toate acestea, de consemnat este faptul că Manciu doar a făcut un act umanitar lăsându-l pe Virgil să meargă să-i fie alături soţiei ce urma să nască. Astfel că, deşi nu l-a mai reţinut la secţie, Mihai Manciu a transmis evenimentul mai departe, iar amenda în speţă a fost achitată. Însuși co-inculpatul Manciu declară în fața instanței că în urma opririi în trafic a lui Bora s-a aplicat o sancțiune.

„La ieşirea din schimb, atunci când m-am prezentat la sediul poliţiei şi am consemnat în registrul radar toată activitatea desfăşurată în ziua respectivă. La final, la ultima rubrică, dacă bine-mi aduc aminte am trecut numărul de înmatriculare al autoturismului Audi despre care am vorbit mai sus şi am sunat la Serviciul rutier de pe telefonul personal, cerându-le să facă o comunicare prin care să solicite firmei SC MISS GRUP SRL numele şoferului care a condus autovehiculul tocmai ca să evit probleme pe care le puteam avea în situaţia în care nu aş fi luat măsurile legale”, a mărturisit agentul Manciu.

Prin urmare in acest caz un rationament simplu ne conduce la concluzia ca daca Manciu a luat masurile legale in speta este cel putin ciudat cum Closca poate fi acuzat pentru acelasi lucru de abuz in serviciu.

Reamintim că în prezent Leon Cloșcă a ieșit de sub măsurile preventive obținând o victorie definitivă, în acest sens, la Curtea de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.