Fermierii din Bistriţa-Năsăud sunt disperaţi din cauza pagubelor produse de animalele sălbatice din fondurile de vânătoare care le invadează culturile aflate în apropiere. Unul dintre păgubiţii în acest fel este Ioan Opre – fermier din comuna Dumitra. Omul a dat în judecată Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Cerbul” Dumitra, anul trecut în luna octombrie, după ce mistreţii proveniţi de pe fondul de vânătoare administrat de asociaţie i-au distrus suprafeţe însemnate de culturi de porumb. Paguba se ridică la câteva zeci de mii de lei. Anul acesta, povestea s-a repetat, iar pagubele sunt mult mai însemnate.
Ioan Opre a acţionat în instanţa în octombrie 2015, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Cerbul” Dumitra, din cauza pagubelor produse în culturile de proumb de porcii misterţi care provin de pe fondul de vânătoare din apropierea terenurilor pe care au fost însămânţate respectivele culturi. Deşi astfel de cauze ar trebui să constituie o urgenţă, magistraţii de la Judecătoria Năsăud, unde a fost înregistrat dosarul, au fixat termen abia anul acesta. Tot în luna octombrie! Adică fix după un an. Între timp, porcii mistreţi au produs alte pagube, şi mai mari decât anul trecut.
Zilele trecute, Ioan Opre a solicitatconducerii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Cerbul” Dumitra să meargă împreună cu el, dar şi cu un expert tehnic judiciar evaluator şi un reprezentant al primăriei din Dumitra, în teren pentru a constata pagubele produse. Potrivit expertului, la faţa locului au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Gărzii Forestiere, dar şi ai Gărzii de Mediu. Cum aceştia din urmă nu au dat curs invitaţiei cei de la asociaţia de vânătoare au refuzat „vizita în teren”.
Conducerea Asociaţiei Cerbul se face că plouă
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Cerbul” Dumitra, inginerul silvic Ovidiu Valea, comisa pentru constatarea pagubelor ar fi trebui convocată de primărie, în termen de 48 de ore de la constatarea pagubei. În opinia lor, prevederile legale nu au fost respectate, astfel că au refuzat să-l însoţească pe păgubit la faţa locului.
Numai că în speţă nu este vorba despre nişte despăgubiri care ar fi suportate de către autoritatea de mediu centrală care răspunde de silvicultură, din bugetul aprobat cu această destinaţie, ci chiar de administratorul fondului de vânătoare adică de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Cerbul” Dumitra, fiindcă nu şi-ar fi respectat obligaţiile. Dacă anul trecut am putea spune că a fost o întâmplare faptul că mistreţii au părăsit pădurea şi a dat năvală peste culturile oamenilor, fiindcă nu doar Ioan Opre a suferit pagube, ci şi alţi săteni, anul acesta nici vorbă de aşa ceva. Conducerea asociaţiei ştia că este dată în judecată, şi ca să se ferească de alte evenimente similare ar fi trebuit să ia măsuri, mai ales au fost înştiinţaţi despre pericolul iminent şi li s-a solicitat în mod expres să ia măsurile necesare. Ori, asta, conform rezultatelor, nu s-a văzut.
Pagube de zeci de mii de lei
Iată şi cererea de chemare în judecată depusă în instanţă de Ioan Opre.
„Subsemnaţii suntem proprietari ai unor suprafeţe de teren agricol arabil, situate pe raza localităţii Dumitra, conform Adeverinţei Primăriei Dumitra nr. 2328/30.09.2015, respectiv: 1,38 ha în ridul Valea Lungă, 1,13 ha, 9.07 ha şi respectiv 1,92 ha în ridul Hăndrăbeşti.
Am cultivat aceste suprafeţe de teren arabil cu porumb siloz. În cursul anului 2015, aceste recolte au fost parţial distruse de către porcii mistreţi din zonă.
Potrivit disp. art. 13 al. 2 lit. a din legea 407/2006 republicată, pârâta în calitate de gestionar al faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice localităţii Dumitra răspunde pentru pagubele produse culturilor agricole, dacă acesta nu şi-a îndeplinit obligaţiile pentru prevenirea pagubelor.
Prin adresa înregistrată la pârâtă sub nr. 134/3.08.2015 am atras atenţia reprezentanţilor pârâtei asupra faptului că mistreţii cauzează pagube recoltelor subsemnaţilor şi am solicitat în mod expres acesteia să ia toate măsurile necesare prevenirii de noi pagube, adresă rămasă atât fără răspuns scriptic, dar, mai ales, fără răspuns faptic, pârâta neluând nici un fel de măsuri pentru prevenirea producerii de noi pagube.
În acest context, am fost nevoiţi a apela la serviciile expertului tehnic judiciar şi evaluator funciar Tabără Vasile, pentru a determina contravaloarea pagubelor produse subsemnaţilor ca urmare a atacurilor mistreţilor. Prin raportul tehnic întocmit de acesta, contravaloarea pagubelor a fost evaluată la suma de 36.325 lei, la plată căreia solicităm a fi obligată pârâta, cu titlu de despăgubiri”.
Apel disperat către Guvern
La începutul lunii septembrie, Federaţia Oierilor de Munte a atras public atenţia Guvernului României asupra intensităţii şi agresivităţii excesive ale atacurilor animalelor sălbatice asupra fermelor agroozootehnice. Cele mai multe pagube au fost înregistrate de fermierii din judeţele Harghita, Caraş-Severin, Mureş, Salaj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Vâlcea, Braşov.
Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, conducerea Federaţiei preciza situaţia disperată în care se află fermierii din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreţi, ale lupilor şi urşilor, atacuri care nu numai că omoară animalele domestice, dar pun într-un real pericol zeci de vieţi omeneşti.
„Principala problemă pleacă de la faptul că administratorii fondurilor de vânătoare nu hrănesc animalele, iar când o fac, utilizează carne şi dulciuri expirate cu conţinut ridicat de proteină în cazul urşilor, deşi este interzis, stimulându-le premisele de a ataca animalele domestice, populaţia şi creşte capacitatea de a se înmulţi uşor şi repede”, se preciza în document.
În acelaşi document, conducerea federaţiei a solicitat Guvernului aprobarea unei Ordonanţe pentru modificarea în regim de urgenţă a legislaţiei în vederea:
- simplificării procedurii de despăgubire asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi, păşunilor, efectivelor de animale domestice şi plata de către gestionarii fondului de vânătoare pe raza căruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalităţi impuse de A.P.I.A. şi acordării acestora în timp util;
- inventarierea animalelor pe fiecare fond de vânătoare, habitat, dispunerea măsurilor de eliminare în regim de urgenţă a animalelor găsite în exces şi asigurarea hranei animalelor rămase în habitat;
- recunoaşterii mistreţilor ca distrugători;
- respectarea regimului proprietăţii stabilit în Constituţia României;
- delimitarea fondului cinegetic doar în extravilan şi utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notariat al proprietarului/utilizatorului terenului;
- introducerii în legislaţie a unor prevederi prin care dacă se constată infirmităţi cauzate de atacuri să se acorde pensie de întreţinere, iar în cazul mortalităţilor, pensii de urmaş de către administratorii fondurilor de vânătoare din zona respectivă.