Dacă în anii anteriori controalele APIA se făceau la un număr de aproxomativ 10% dintre fermierii din România care cer subvenții, acum sunt județe unde procentul depășește 40%. Un eșantioan mult mărit de agricultori selectați la control are și județul Bistrița Năsăud, cu circa 3.800 de fermieri, în această toamnă. Controalele APIA trebuie finalizate până la data de 30 noiembrie, informează Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, citată de agroinfo.ro
Înmulțirea controalelor APIA sunt rezultatul unei rate mari de eroare din campania agricolă de anul trecut, când au fost depistate numeroase coduri de neconformitate, și sunt efectul nerealizării „identificării fără echivoc a parcelelor agricole”. La această sintagmă din legislație s-a renunțat ulterior, cât și la abaterea de 0,75 m pentru o parcelă.
Finalizarea la timp a controalelor este importantă pentru că de acestea depind plățile integrale ale subvențiilor. Conform regulamentelor europene, din data de 1 decembrie se intră în termenul pentru plata integrală a subvențiilor către fermieri. Practic, funcționarii APIA care efectuează controlul clasic, în teren, au la dispoziție 65 de zile calendaristice, ca să termine rapoartele de control.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent că pentru plata avansului pe suprafață nu este nevoie de terminarea controlului în teren. Fermierii români ar trebui să-și primească avansul din plata pe suprafață și din plățile pe agro-mediu începând cu data de 16 octombrie 2016. Bugetul stabilit de Ministerul Agriculturii pentru plata avansului pe suprafață este de 822.095.000 de lei.