În viziunea ministrului Mediului, România trebuie să se îndrepte spre măsuri care să crească gradul de colectare selectivă, să încurajeze reciclarea, eco-designul și „nu să stăm liniștiți că dacă avem deșeuri le băgăm într-un incinerator”, a declarat, marți, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, preluată de Agerpres.
Palmer spune că ministerul pe care îl conduce nu agrează ideea incinerării deșeurilor, care este contrară politicii adoptate la nivelul Uniunii Europene (UE). În plus, prin încurajarea unor astfel de practici, România riscă să devină o piață de desfacere pentru gunoiul din alte țări sau, mai rău o „groapă de gunoi a Europei”.
„Construind un incinerator de o capacitate foarte mare, ca să justifici o astfel de investiție, trebuie să-l alimentezi tot timpul cu deșeuri. Dacă nu ai deșeu suficient în România, vei fi nevoit să le imporți și din alte țări, iar noi tocmai asta încercăm să evităm — nu vreau ca România să devină o „piață de desfacere” pentru gunoiul din alte țări și nici groapa de gunoi a Europei’, a menționat Cristiana Pașca Palmer.
Comisia Europeană a adoptat deja un pachet de măsuri pentru trecerea la o economie circulară astfel încât direcția în care se îndreaptă UE este ca deșeul să fie folosit ca resursă, materie primă secundară. Pentru a putea fi valorificat, deșeul trebuie colectat separat, a mai explicat ministrul Mediului.
„Autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a crea infrastructura necesară pentru colectarea selectivă a deșeurilor. România este într-o situație foarte proastă față de alte state europene, în ceea ce privește managementului deșeurilor. Avem niște ținte de țară și suntem departe de le îndeplini. Aici este nevoie de un efort accelerat din partea autorităților locale”, a declarat pentru Agerpres, Cristiana Pașca Palmer.