Ioan Turc, prim-vicepreședintele coordonator al PNL Bistriţa-Năsăud, este de părere că administraţia PSD a gestionat într-un mod „falimentar” problema salubrizării. Cei care vor suporta urmările acestei politici, în opinia liderului PNL, sunt locuitorii din mediul urban, mai ales cei din municipiul Bistriţa.
„Modul în care a gestionat administraţia PSD problema salubrizării în judeţul Bistriţa-Năsăud şi implicit în municipiul Bistriţa este falimentar, iar falimentul acestei politici este decontat foarte scump, îndeosebi de către locuitorii municipiului Bistriţa. Raportat la tariful de 10 lei/persoană care a rezultat din toată procedura, prin comparaţie, la Târgu Mureş preţul este de 8,78 de lei/persoană, la Cluj de 8,38 de lei în condiţiile în care, anul trecut, transportul gunoiului se făcea de la Cluj la Oradea. La Zalău este de 5,99 de lei. La Bistriţa, în condiţiile în care gunoiul menajer se transportă la Tărpiu, deci aproape, preţul de 10 lei Este revoltător! Modalitatea în care a evoluat acest preţ de la 3,5 la 6,82 şi astăzi la 10 este halucinant şi arată, de fapt, încă o dată modul defectuos în care a fost administrată problema salubrizării în judeţ şi în municipiul Bistriţa. Pentru familiile numeroase, cu venituri modeste sau mici, preţul e greu sau imposibil de achitat„, a declarat Ioan Turc.
Potrivit liderului PNL, în noul Caiet de sarcini care va fi alcătuit în vederea concesionării noului serviciu de salubritate, trebuie incluse câteva soluţii.
„O soluţie ar fi ca viitorii contractanţi să fie în continuare persoanele fizice şi juridice, cu amendamentul că persoanelor fizice şi juridice care nu vor plăti contravaloarea preţului la salubritate să li se impună, printr-o taxă specială, un nivel mai mare de contribuţie. Este o soluţie care a fost adoptată, într-o anumită perioadă, la Baia Mare. O altă variantă ar fi ca acest preţ, constituit dintr-o taxă specială, creşterea lui, să poată fi acoperită de primărie din bugetul local pentru o anumite categorii de persoane defavorizate”, a spus Turc.
În acelaşi context, liderul liberal a atras atenţia asupra pericolului psihologic pe care îl reprezintă tariful de 10 lei pe care cei din mediul urban vor trebui să îl plătească lunar, în condiţiile în care acesta va fi unul de raportare pe viitoarea procedură, el sugerând totodată că după concesionare nu ar fi exclus ca tariful să fie unul şi mai mare.
„Atrag atenţia asupra pericolului care, din punct de vedere psihologic, acest tarif de 10 lei/persoană la Bistriţa îl reprezintă. Pe viitoarea procedură pentru concesionarea serviciului de salubritate acest preţ este periculos de mare fiindcă e un preţ de raportare, iar pericolul este acela ca, pe termen lung, după procedura de concesionare, să se plătească un preţ foarte ridicat pentru serviciul de salubritate„, a spus Ioan Turc.
B
ine gindita problema salubrizarii de catre Dl.Turc.Pretul de lo lei/persoana lunar este exagerat.