Primarului Ovidiu Creţu par să îi vină de hac nişte animăluţe drăgălaşe pe care le „stresează” de aproape trei luni. Garda de Mediu este cu ochii pe Primăria Bistriţa, asta după ce a constatat că municipalitatea oferă veveriţelor ţinute captive cam de 15 ori mai puţin spaţiu decât trebuie. Nota de plată? 50.000 de lei.

 

În 1 mai, primarul Ovidiu Creţu chema copiii în Parcul Municipal pentru a admira două veveriţe şi 4 pui chinuite într-o volieră de câţiva metri pătraţi. Întreaga investiţie s-a apropiat de 17.000 de lei.

Scopul iniţial a fost să repopuleze Parcul Municipal cu veveriţe. Animalele urmau să fie ţinute în captivitate doar o perioadă, până se acomodau cu noul mediu, iar ulterior eliberate în parc.

Se pare că numărul veveriţelor din parcul municipal a scăzut când s-au făcut lucrările de amenajare, iar habitatul lor a fost alterat. Ulterior, municipalitatea a încercat să le atragă oferind, în nişte căsuţe speciale din lemn, nuci şi seminţe. Acest lucru nu a dat însă roade.

Voliera a fost confecţionată de firma Almet din Bistriţa şi a costat nu mai puţin de 14.000 de lei. Aceasta este din sârma şi lemn şi are în interior un trunchi de copac cu mai multe găuri. De asemenea, construcţia are şi mai multe căsuţe din lemn, locuri de „joacă” pentru veveriţe şi locuri pentru luat masa. Veveriţele au costat 2700 de lei şi au fost cumpărate de la un PFA din Bistriţa, care la rândul său le-a comandat de pe Internet de la un crescător din Oradea.

Fondurile pentru această investiţie au provenit din bugetul municipiului, iar investiţia a fost făcută…după ochi. PFA-ul din Bistriţa a fost singurul „specialist” consultat de municipalitate, deşi la o astfel de achiziţie era imperios necesară consultarea unui biolog.

Întrebat dacă s-a consultat cu un specialist înainte de a pune în practică acest proiect, primarul Ovidiu Creţu a fost ironic şi a spus că nu sunt specialişti în veveriţe în România.

 

veverite voliera

Se caută certificatul de naştere al veveriţelor…

Aşa se face că la doar trei luni de la investiţie au încep să apară şi problemele. Potrivit viceprimarului Cristian Niculae, nu se ştie sigur dacă veveriţele cumpărate de la crescătorul din Oradea sunt româneşti. De ce este acest lucru important? Ei bine, dacă nu sunt româneşti, acestea ar putea duce la probleme de biodiversitate.

„Am aflat că aceste veveriţe s-ar putea să nu fie din România aduse, iar asta e o problemă de biodiversitate. Mergem pe mai multe variante, putem cere să ni le schimbe cu alte veveriţe. Dacă nu sunt din România nu putem să le eliberăm”, a declarat viceprimarul Cristian Niculae.

În actele pe care le are Primăria Bistriţa scrie de unde sunt veveriţele, însă nu este precizată şi specia. Garda de Mediu a verificat PFA-ul care a furnizat veveriţele şi deja a aplicat o amendă în valoare de 5000 de lei, întrucât acesta nu avea autorizaţie de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru comercializarea animalelor. Amenda a fost plătită în primele 48 de ore, astfel că administratorul PFA-ului a achitat doar 2500 de lei.

 

Garda de Mediu ameninţă Primăria cu o amendă de 50.000 de lei

Specia veveriţelor nu este singura problemă cu care se confruntă Primăria Bistriţa. Biologul Ciprian Samoilă a atras atenţia asupra faptului că veveriţele nu au suficient spaţiu în voliera de 14.000 de lei, având nevoie de un spaţiu optim de un hectar.

Primarul Ovidiu Creţu a recunoscut că firma bistriţeană care a realizat căsuţa pentru veveriţe nu a consultat nici ea vreun specialist, luând proiectul volierei de pe Internet.

În urma semnalelor trase de biolog, s-a sesizat şi Garda de Mediu, care a mers în control şi a constatat că specialistul avea dreptate. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu, cele 6 veveriţe ar avea nevoie de 60 de metri pătraţi, iar în volieră au parte de maxim 4 metri pătraţi.

„Este vorba despre 50 de metri pătraţi pentru două veveriţe, la care se adaugă pentru fiecare veveriţă în plus câte doi metri. Sunt alocaţi în jur de patru metri pătraţi maxim pentru toate cele 6 veveriţe şi ar fi nevoie de 60 de metri pătraţi. Primăria Bistriţa trebuie să mărească suprafaţa, am trasat o măsură în urma unui control. Sperăm ca până la 30 septembrie se va asigura suprafaţa necesară”, a explicat Gabriel Petraş, şeful Gărzii de Mediu.

Acesta a dat termen Primăriei Bistriţa până la data de 30 septembrie să rezolve problema veveriţelor. Municipalitatea fie le oferă mai mult spaţiu prelungind voliera, fie le eliberează în parcul municipal, fie le cedează unei grădini zoologice.

„Probabil au crezut că intră pe excepţia legii, dar suprafeţele trebuiau asigurate. Nu ne permitem să ţinem animale în captivitate şi să nu le asigurăm condiţiile necesare” , a mai spus Petraş.

În caz contrar, amenda cu care s-ar putea alege Primăria Bistriţa este de două ori mai mare decât investiţia propriu-zisă. Aceasta ajunge la 50.000 de lei. Deocamdată, Primăria Bistriţa nu ştie cum va acţiona, mai ales că posibilitatea eliberării veveriţelor în parcul municipal s-ar putea să nu mai fie valabilă.

 

Reacţia incredibilă a primarului Ovidiu Creţu…

Contactat de presa naţională şi locală, primarul Ovidiu Creţu a comentat cu ironie normele de aplicare, susţinând că dacă toată lumea ar respecta această lege nu ar mai exista grădini zoologice în România.

„Dacă normativele respective s-ar aplica ar fi desfiinţate toate grădinile zoologice din ţară, pentru că niciuna nu respectă aceste normative. În sfârşit, Bistriţa trebuie să fie un exemplu în toate şi o să facem în aşa fel încât să intrăm în legalitate la termenul dat de cei care au făcut controlul. Lucrurile nu sunt în regulă aşa cum au fost făcute, dar vom studia, vom analiza şi vom găsi o soluţia legală.”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.

În prima fază, primarul a ţinut să precizeze şi că cele 6 veveriţe încă se află în volieră, deşi existau zvonuri potrivit cărora cei patru pui ar fi murit sau dispărut. Ulterior doamna care a vândut veveriţele municipalităţii şi care, se pare, are grijă de animale a recunoscut că puii au evadat şi nu au mai fost văzuţi în apropierea volierei.

Mai bine de o lună nici veveriţele adulte nu puteau fi observate, acestea fiind speriate de copiii care se lipeau de volieră. Pentru a obliga copiii să menţină distanţa, municipalitatea a montat un gard din lemn care îi ţine pe curioşi la o distanţă de cel puţin un metru de voliera unde se află animalele. Veveriţele adulte au început să se arate, însă se comportă haotic.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.