Trei martori din dosarul IPJ Gate lansează declarații cu privire la inculpatul Roberto Hasnaș, unul dintre șefii Poliției Bistrița-Năsăud. Din declarațiile acestora reiese faptul că, fostul şef al Poliţiei Rutiere din Bistriţa-Năsăud intervenea pentru anumite persoane și după caz, dădea ordine de tipul ”fă-l pieton” sau ”dă-i avertisment”.
Atât ofiţerul de cercetare penală din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, Lucian Claudiu Prodan, cât și agentul Liviu Emil Măhălean și totodată fostul agent de la Poliţia Rutieră la Năsăud, Gavril Vasile Lehaci dau exemple de situații în care se aflau la datorie și Hasnăș intervenea în atribuțiile lor.
Unul dintre ei povestește despre groaza cu care intra în birou la Roberto Hasnăș, de frica unei sancțiuni din partea celui din urmă.
Accidentul în care a decedat soția lui Gheorghe Buga
Martorul din dosarul IPJ Gate, Lucian Claudiu Prodan a fost cel care a lucrat la dosarul cu accidentul din februarie 2014 în care și-a pierdut viața soția afaceristului și consilierului local Gheorghe Buga. potrivit lui Prodan, celălalt șofer implicat în accidentul respectiv, Marius Rotar a cerut să nu fie audiat de parchet și nu de poliție.
„Sunt ofiţer de cercetare penală în cadrul IPJ Bistriţa Năsăud. A fost un accident rutier în februarie 2014 in care au fost implicate autoturismele conduse de Rotar Marius şi Buga Gheorghe. În urma acestui accident toate persoanele au avut de suferit leziuni corporale iar soţia lui Buga Gheorghe a decedat.
Dosar era în lucru la mine şi pentru a-l putea finaliza am apreciat că este utilă efectuarea unei expertize tehnice.
Îmi aduc aminte că la un moment dat am discutat cu inculpatul Hasnăş despre identificarea şi audierea unui martor care ar fi fost de faţă la producerea accidentului, martor pe care dacă l-am fi identificat ar fi fost important în soluţionarea cauzei.
Am înţeles că dl. Rotar Marius a solicitat să fie audiat la parchet şi nu la poliţie pentru că avea anumite bănuieli şi suspiciuni. Rotar Marius a fost audiat la parchet, unde am fost şi eu prezent dar şi avocaţii, ocazie cu care a făcut ceva referiri la relaţia tensionată dintre el şi fostul inspector şef însă nici de data aceasta nu am reţinut ceva concret. În prezent dosarul a fost finalizat şi înaintat organelor competente”, a declarat în luna mai agentul Prodan.
Mesaje pentru procuror de la Hasnaș
În altă ordine de idei, Prodan a mai vorbit despre un incident în care se lua în considerare eliberarea prematur a unui permis de conducere aparținând unui apropiat de-al lui Roberto.
”La data de 13 august 2014 Brezoianu Sorin Olimpiu a fost depistat în trafic în timp ce avea alcoolemie peste limita legală. A fost trimis pentru analiză toxicologică unde i s-au recoltat probe de sânge. Cam la o săptămână după ce acel conducător auto a fost surprins în trafic am avut o discuţie cu inculpatul Hasnăş în contextul căreia m-a întrebat dacă ştiu ceva despre rezultatele de la laborator şi pentru că urma să merg acolo m-a rugat să mă interesez şi despre rezultatul analizei.
Dacă-mi aduc aminte bine, în ziua în care am făcut acea deplasare, rezultatul despre care am discutat cu inculpatul Hasnăş nu era finalizat. Abia după câteva zile a fost gata şi îmi aduc aminte că era sub 0,80 adică era contravenţie şi nu infracţiune. Am propus clasarea aşa cum procedam de regulă în asemenea situaţii.
Atunci când am mers la procuror cu dosarul şi cu propunerea de clasare inculpatul Hasnăş mi-a cerut să-i comunic procurorului „că are în audienţă o persoană care solicită eliberarea permisului mai repede” şi era vorba de Brezoianu Sorin”, arată Lucian Prodan.
Întrebat de procurorul din dosarul IPJ Gate dacă avea cunoştinţă că inculpatul Hasnăş Roberto a purtat discuţii legate de cauza privind pe Brezoianu cu Moldovan Dan Petru şi, în caza afirmativ, de unde ştia despre aceasta , Prodan a mai explicat că „ birourile fiind apropiate ţin minte că inculpatul Hasnăş a discutat cu o persoană, nu cu Brezoianu ci cu altcineva care a venit la dânsul de două ori şi, în trecere am auzit în mare discuţia purtată, ştiu că era vorba de acel dosar”
Prietena lui Șefu’
Un alt martor, polițistul Liviu Emil Măhălean declară că procedura de a suspenda carnetul de conducere al unei femei ce a depășit linia continuă, a fost afectată de relația pe care șoferița o avea cu Hasnaș.
„Mă aflam împreună cu colega mea Gaie Gabriela în patrulare pe raza loc. Galaţii Bistriţei unde am oprit un autoturism de teren condus de o doamnă, pentru depăşire linie continuă.
M-am deplasat la maşina acelei persoane, i-am solicitat actele şi cu acestea m-am reîntors la maşina poliţiei. Am întrebat-o pe colega mea dacă avem filmarea, mi-a răspuns că nu, pentru că nu a apucat să capteze acea imagine.
Doamna a recunoscut că a depăşit linia continuă aşa că m-am apucat să întocmesc procesul verbal de contravenţie. Între timp am primit un telefon de la inculpatul Hasnăş Roberto. M-a întrebat dacă eu sunt pe Galaţii Bistriţei, i-am răspuns afirmativ, la care el mi-a spus să avem grijă.
Pe parcursul întocmirii procesului verbal, după acel telefon m-am dus la doamna şi am întrebat-o dacă a sunat pe cineva. Mi-a spus pe un ton arogant că da, însă când am întrebat-o pe cine nu a vrut să-mi răspundă.
Am întrebat dacă pe Roberto şi mi-a spus că da. M-am întors la maşină şi m-am consultat cu colega mea să vedem ce facem. Am hotărât, mai ales că nu aveam filmarea şi nici pe şoferul maşinii care a fost depăşite nu-l aveam, iar marcajul era provizoriu drumul fiind în lucru, să nu mai încheiem procesul verbal.
Doamna a recunoscut că a încălcat linia continuă aşa că probabil i-aş fi întocmit proces verbal de contravenţie. În contextul însă, al acelui telefon, am considerat că e mai bine să nu finalizăm. Ne-am pus într-adevăr şi problema de a fi formulată o contestaţie şi să se anuleze, iar instituţia obligată la cheltuieli”, povestește agentul Măhălean.
În continuare acesta a mai dat două exemple de situații în care se afla în misiune și Hasnăș i-a telefonat. Odată în cazul unui fotbalist, telefonul lui Roberto a fost prea tardiv, deoarece Măhălean apucase să îl sancționeze pe respectivul. Iar în celălalt caz, Hasnaș l-a întrebat dacă accidentul la care s-a prezentat era produs pe carosabil sau în grădina unui om, iar după răspunsul dat, cazul a fost preluat de către alții agenți.
Fost agent la Rutieră: „Telefonul pe care l-am primit însă, a contat, pentru că nici măcar nu i-am luat o declaraţie acelei persoane”
Polițistul Lehaci vorbește despre impactul ce îl avea Hasnăș în raport cu o sancțiune pe care nu a aplicat-o unui șofer ce a încălcat legea. Gavril Lehaci era în vremea aceea polițist la Rutieră și susține că din cauza telefonului primit de la Roberto Hasnaș nu a anchetat un șofer până la capăt.
„Până în anul 2912 am lucrat la Poliţia Rutieră la Năsăud, iar din august 2012 la Ordine publică. În timpul şcolilor aveam ca atribuţie zilnică, ca înainte de începerea orelor de curs, să asigurăm circulaţia în zonă.
Într-una din zile, în timp ce eram atent la staţia de autobuz, pentru că era oprit şi era posibil ca din acesta să coboare elevi, am fost atenţionat de o persoană de pe trotuar că un autoturism a trecut pe culoarea roşie. Atenţionat fiind, mi-am îndreptat privirea spre zona aceea. Am văzut că semaforul era verde şi că mai mulţi elevi au început traversarea trecerii de pietoni, iar acel autoturism era deja trecut cu câţiva metri de trecere. Am pornit cu maşina personală după maşina care a trecut pe roşu, i-am făcut un semn din maşină să oprească şi pentru că probabil nu m-a observat am trecut pe banda cealaltă în faţa acelei maşini şi astfel am oprit-o.
Am verificat toate documentele, i-am comunicat persoanei ce s-a întâmplat, i-am lăsat numărul meu de telefon de serviciu şi numele, să se prezinte la sediu.
M-am reîntors în zona trecerii de pietoni, după care am fost sunat de inculpatul Hasnăş Roberto. Mi-a spus să am grijă „să-l fac pieton”. După ce m-am reîntors la sediu m-am întâlnit întâmplător cu inculpatul Hasnăş. Acesta m-a întrebat ce am făcut şi i-am răspuns că urmează să vină persoana. Mi-a spus atunci în grabă că nu are timp şi să-i dau un „AV la pieton”. (…) În momentul când acea persoană a venit la sediu am condus-o la mine în birou şi i-am întocmit un proces verbal cu avertisment pentru pieton.
Deşi nu aveam probe solide pentru reţinerea permisului, i-aş fi luat o declaraţie şi în funcţie de acea declaraţie, aş fi luat sau nu măsurile legale. Telefonul pe care l-am primit însă, a contat, pentru nici măcar nu i-am luat o declaraţie acelei persoane”, mărturisește Gavril Vasile Lehaci.
Reamintim că Roberto Hasnaș este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, constând în 48 acte materiale de abuz în serviciu, comise în perioada iunie – noiembrie 2014, fiind identificate şi probate în mai multe acte materiale.