Mărturiile celor trași în țeapă de dezvoltatorul imobiliar Lucian Ungur, continuă să apară. Un alt bistrițean plecat din țară ne-a relatat cum a fost nevoit să își cumpere apartamentul de două ori. Este vorba de tânărul Costel Cloșcă, cel ce în urmă cu șase ani și-a adunat bani pentru a-și lua o locuință și a nimerit fix în primul bloc construit de Ungur de pe Valeria Peter Predescu.
Costel Cloșcă avea doar 22 de ani când a acceptat să cumpere un apartament de la Lucian Ungur, crezând că a luat decizia corectă. Însă, nu știa el că peste câțiva ani se va trezi cu apartamentul scos la licitație, de unde a fost nevoit să îl re-achite.
„În noiembrie 2010, având o sumă disponibila de bani, am purces a căuta un apartament cu o cameră pentru a-l achiziționa. Aveam 22 de ani pe atunci. Printre apartamentele pe care le-am văzut se număra și un apartament semifinisat în blocul 4 (n.r. -acum blocul 1), de pe Valeria Peter Predescu, bloc nou construit de către Ungur Adrian.
Am văzut apartamentul și era destul de plăcut: bloc nou, spațios, promisiunea ca va fi lift, promisiunea de finisaje la cheie. În momentul în care am coborât din bloc, pe pod mă aștepta Ungur Adrian.
Eu i-am spus dânsului căîmi place apartamentul, dar nu dispun de toata suma.Dispuneam de 12.000 de euro și i-am zis daca îl vinde nefinisat și diferența pentru lucrările de finisaj să le achit în rate. Dânsul a propus să mi-l dea finisat și diferența de bani să i-o dau dupăun an de zile. În urma negocierilor am convenit la 22.500 euro (12.000 de euro avans și diferența de bani după 1 an). Din punct de vedere legal, am întocmit un antecontract de vânzare-cumpărare, la notarul Dogaru”, relatează Costel Cloșcă.
Schimbare de notari convenientă pentru ilegalitate
Potrivit și altor locatari din zona respectivă, Călin Dogaru era notarul ce redacta contractele de vânzare-cumpărare ce mai târziu deveneau arma inutilă a clienților. În cazul lui Costel Cloșcă, distinsul notar a ”uitat” să înscrie antecontractul în arhiva electronică. Iar Ungur, nu ar mai fi răspuns la telefon după ce s-a văzut cu banii în ”căruță”.
„Din momentul în care s-a semnat acel ante-contract, domnul Ungur deja nu mai era de găsit. Astfel, am avut probleme încă de la început: am așteptat cu o luna mai mult față de contract, să îmi fie predat apartamentul.
La îndeplinirea termenului de 1 an pentru plata diferenței, l-am chemat pe dânsul, la notar și a propus să mergem la altul, decât cel inițial, la notarul Diţiuunde i-am achitat diferența de bani și am zis să facem actele necesare pentru întabulare (respectiv contractul de vânzare-cumpărare). În acel moment dânsul s-a eschivat și a propus să prelungim termenul pentru că are în construcție alt bloc și dorește să compenseze TVA-ul. Fiind tânăr în acel moment (23 de ani), am acordat credit dânsului pe premisa: „și eu v-am așteptat un an pentru diferență”(spusă de Ungur)”, mai spune Cloșcă.
Toate acestea se întâmplau în octombrie 2011, iar termenul a fost prelungit pentru ianuarie 2012.
Ghinionul lui Costel a fost că 2012 era focul alegerilor locale, iar Ungur Lucian alerga de la o televiziune la alta și efectiv nu aveai șansa săîl găsești vreodată disponibil. Dezvoltatorul imobiliar făcea promisiuni electorale sub pălăria Partidul Poporului Dan Diaconescu.
Țeapă la scară înaltă: apartamentul lui era scos la vânzare
„În cele din urmă am mai făcut o prelungire pânăîn mai 2012. În cursul anului 2013, după nenumărate insistări, Ungur a zis să merg la notarul Dogaru și săîncepem pregătirea contractului de vânzare-cumpărare. Ajuns la notarul Dogaru am aflat de la acesta că Ungur Adrian are datorii foarte mari la Bugetul Local al Primăriei Bistrița și din această cauza nu se poate face contract de vânzare-cumpărare. De asemenea am aflat că are și un proces în desfășurare pentru acele sume. Am decis să aștept deznodământul procesului.
Ulterior, în cursul anului 2014, având nevoie de un extras de CF, am constatat că pe apartamentul pecare eu aveam antecontract de vânzare-cumpărare, și pe care eu în calitate de cumpărător de bună credință mi-am îndeplinit ce era de îndeplinit (aveam achitați toți banii la termen), era instituită somație de plată de către BCR pentru suma de ~1.5 milioane de euro”, mai spune Costel Cloșcă.
Cum era și de așteptat, tânărul a încercat să obțină explicații de la Ungur, dar s-a lovit de scuze și pretexte ce mascau faptul că urma să își cumpere din nou, apartamentul.
„L-am contactat pe Ungur care a început să bată câmpii și să spună că acea sarcina nu are nici o valoare și că vom face contractul de vânzare-cumpărare în curând.
Am mers și la notarul Dogaru care a lăsat să se înțeleagă că Ungur are probleme foarte,foarte mari și a propus să înscriem în CF antecontractul făcut în Noiembrie 2010, lucru care Dogaru a încercat să îl facă dar OCPI a respins procedura. (antecontractul trebuia in scris intr-un termen mult mai scurt: din ce îmi amintesc 60 de zile). Dogaru a propus să facem un antecontract nou, lucru ce eu l-am refuzat.
În cele din urmă am pornit pe calea Tribunalului unde nu am avut succes din păcate.
Vreau să adaug că în situația mea au fost cel puțin 10 apartamente din blocul 1.
Am urmărit lunar licitațiile care era la BEJ Manchevici. La începutul anului 2015 am văzut că au început să se vândă din apartamente la licitație și am luat decizia efectiv de al cumpăra din nou (de data asta de la BCR) prin licitație după ce m-am asigurat că am voie din punct de vedere legal”, încheie păgubitul.
Întrebările lui Cloșcă
În afară faptului că regret că am fost tânăr și nu puteam să nu am încredere în oameni am câteva întrebări pentru mine însumi:
- Cum poate un om care a făcut pagubă de cel puțin 2 milioane de euro să fie liber?
- Cum se poate că toate aceste acte făcute de către diverși notari să nu aibă defapt nici o valoare, pentru ce îi mai plătim?
- Cum se poate că Dogaru să nu înscrie în 2010 antecontractul și să își amintească că ar trebuii înscris în 2014?
- Cum se poate că o primărie a unei localități care se dorește oraș, chiar municipiu, poate să primească recepția blocului (fără de care nu se poate înscrie în CF), iar blocul nu este terminat: lift, cale de access, parcări amenajate.
-Costel Cloșcă
Ungur se justifică: Am câștigat procesul cu el
Poate să spună ce dorește el. La instanța de judecată a pierdut procesul cu mine. Poate să solicite ce vrea. El făcut șmecheriile juridice dorite. Nu și-a plătit ce trebuie să plătească. În baza probelor ce s-au administrat în dosar mi s-a dat câștig de cauza. El nu și-a întăbulat apartamentul la timp. El nu a procedat corect.
Gresiti domnule Ungur, nu dv. a dat castig de cauza instanta ci bancii care a intervenit in proces, si pentru faptul ca antecontractul nu era inscris in CF, ba mai mult era notata respingerea inscrieri (notarul dumneavoastra mult iubit a incercat sa inscrie un antecontract dupa 3 ani si normal ca OCPI a respins). Pe deasupra cum puteti dv. sa sustineti ca eu nu mi-am platit ce am avut de platit? Dumneata esti cel care nu si-a platit ce a avut de platit: taxe la stat, la bugetul local, la ANP s.a.m.d
Omul ăsta e un nenorocit …cât mai poți sa minți „d-le ” Ungur?
Buna, si pana la urma ce sa intemplat.a intors suma respectiva ce ai platit,sa-u la trecut pe nume.
Ma refer la Closca Costel.
Asa este. Un nenorocit aceea poveste o am si io .
Sa -l închidă odata ca prea mult inseala