În luna martie a acestui an apăreau primele zvonuri potrivit cărora, Anghel Niculae părăsește Primăria Coșbuc și se dedică pensiei și vieții de familie. Surpriză! După 4 mandate, Anghel Niculae părăsește comuna care l-a adoptat și se mută la…județ. Între timp, fiul său Cristian Niculae face altă mișcare: renunță la Garda de Mediu și se instalează în fotoliul de viceprimar.

Clanul Niculae nu moare, se transformă! Când se credea că tatăl și fiul părăsesc funcţii importante din administrația bistrițeană, aceștia se lipesc de altele la fel importante ca albinele de miere. Practic, s-au mutat dintr-un fotoliu într-altul.

Anghel Niculae, un militar din sudul țării stabilit în urmă cu câteva decenii în Bistrița-Năsăud, a condus comuna Coșbuc 4 mandate. Asta înseamnă 16 ani. Oamenii l-au ales de fiecare dată și părea că nu există personaj care să-l înlăture de pe acest scaun.

În luna martie a acestui an însă au apărut primele zvonuri: Anghel Niculae renunță, de bună voie și nesilit de nimeni, la primăria care i-a fost loc de muncă aproape 16 ani.

„Pot să spun că decizia nu este nouă, ea fiind deja conturată sufletește, în urmă cu patru ani și am ținut să mi-o respect. Consider că fiecare început are și un sfârșit, chiar dacă nu poți să te dezlipești ușor după atâția ani de muncă în folosul coșbucenilor mei dragi”, declara unui ziar local în luna martie, cu o lacrimă în colțul ochiului, Anghel Niculae.

La prezentarea candidaților, puțin timp după, Anghel Niculae a fost premiat de către partid pentru „performanța în administrație”. Tot atunci au început să circule zvonuri cum că retragerea lui Anghel ar fi pe bune. Omul ar avea probleme destul de serioase de sănătate și nu-i mai arde de primărie.

Brusc, Niculae își revine și ia în calcul alte funcții, aproape la fel de atrăgătoare și de data aceasta în mediul urban. Astfel, la alegeri, Anghel Niculae apare din nou în peisaj, fiind pe lista de consilieri județeni PSD.

Așa se face că fostul cadru militar a renunțat la Primăria Coșbuc, pentru a prinde un fotoliu la județ. Timp de vreo săptămână, Anghel Niculae a îndeplinit și funcția de primar al comunei Coșbuc, dar și consilier județean.

Pentru a nu fi în conflict de interese, Niculae are la dispoziție 15 zile pentru a renunța la una din funcții. Obligat forțat va renunța la cea de primar, alegerile fiind câștigate de liberalul Ioan Pavelea, care și-a preluat funcția la finalul săptămânii trecute, mai exact vineri.

niculae anghel

Fiul a dat fotoliul de director la Garda de Mediu pentru cel de…viceprimar

Anghel Niculae nu este singurul din familie care a făcut o mișcare interesantă cu ocazia alegerilor locale. La fel a făcut și fiul său Cristian Niculae. Astfel, după ce a condus aproximativ un an și jumătate Garda de Mediu, în primăvara acestui an a anunțat că renunță.

Decizia a fost una calculată, Cristian Niculae țintind mai sus. Acesta a anunțat atunci că ar vrea să facă parte din Consiliul Local al municipiului Bistrița. Mișcarea a fost „citită” încă de atunci de reprezentanții mass-media.

Cristian Niculae venea să-l înlocuiască pe George Avram, care a călcat pe bec de prea multe ori în ultimii doi ani, punctul culminant fiind decizia ANI prin care acesta a fost declarat incompatibil. Strategia social-democraților a ieșit la iveală imediat după alegeri, când Cristian Niculae nu s-a ales numai cu fotoliul de consilier local, ci și cu cel de viceprimar.

În cadrul conferinței de presă de săptămâna trecută, acesta le-a promis reprezentanților mass-media că va face tot ce îi stă în putință pentru a pune umărul la dezvoltarea orașului.

Până să conducă instituții publice, Cristian Niculae se ocupa cu mici business-uri, care au rămas în totalitate pe mâna soției. Cei doi au două magazine de haine, unul pe strada Dornei, iar altul în shopping center-ul de pe Bulevardul Republicii, care funcționează deja de ani buni.

 

Dan Niculae, singurul din familie rămas „la vatră”

Singurul care a rămas în comuna natală este Dan Niculae, al doilea fiu al fostului primar. Acesta are un restaurant în zonă și a mai primit pe mână și căminul cultural din localitate.

În 2013, cu un cămin cultural proaspăt renovat, Anghel Niculae și-a numit unul dintre copii, pe Dan, în fruntea instituției. Culmea, acesta a fost singurul care s-a prezentat la concurs.

Asta pentru că data concursului a fost anunțată într-una din zilele de Paște, doar într-un singur ziar local, lipsind cu desăvârșire vreun anunț la Primăria Coșbuc. Postul a fost adjudecat astfel de singurul candidat, și anume Dan Niculae.

Întrucât căminul cultural, condus de Dan Niculae, este în subordinea Primăriei Coșbuc, care a fost condusă de Anghel Niculae, potrivit legii ar fi vorba despre un conflict de interese.

Potrivit legii vorbim de conflict de interese atunci când funcționarul public îndeplinește sau participă la luarea unei decizii, prin care s-a realizat, direct sau indirect un folos material pentru sine, soțul său, sau o rudă până la gradul II inclusiv.

Mai mult, la o primă vedere, Dan Niculae nici nu pare să îndeplinească condițiile necesare pentru a administra căminul cultural. Singura sa experiență de conducere este administrarea localului cu terasă „Izvorul Rece”, situat între Salva și Coșbuc, pe care îl deține.

Localnicii din Coșbuc spun că Dan Anghel profită din plin de acest job pentru a-și aproviziona localul, atât cu mobilier, cât și cu veselă, care ar fi „împrumutate” de la căminul cultural.

Dacă de afacerea proprie are grijă, căminul cultural pare nițel ignorat. Mai mult, în anul 2014, toaletele din căminul cultural au trimis la spital nu mai puțin de 30 de nuntași. Înainte de o nuntă, toaletele au refulat, iar angajații au fost nevoiți să curețe dejecțiile care au inundat baia. Ulterior au pregătit mâncarea și au contaminat-o cu stafilococ auriu.

Direcția de Sănătate Publică a amendat atunci organizatorii nunții și anume pe administratorul căminului cultural Dan Niculae cu 2.000 de lei. Instituția a interzis atunci pregătirea mâncării în bucătăria căminului cultural, cei care organizează evenimente acolo fiind nevoiți să apeleze la firme de catering. Asta în condițiile în care s-au investit sume importante în dotarea bucătăriei căminului cultural cu aparatură.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.