Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis luni ca Secretariatul General al Guvernului (SGG) să plătească Băncii Comerciale Române (BCR) suma de 5.796.980 USD, reprezentând contravaloarea unui contract semnat în anul 1995 privind editarea albumului „Eterna şi Fascinanta Românie”. Decizia nu e definitivă.
Pe de altă parte, instanța a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în garanție a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu și Dan Fruntelată.
În octombrie 2012, Tribunalul București a respins ca neîntemeiată cererea principală a BCR adresată Secretariatului General al Guvernului, de restituire a celor 5,79 milioane dolari şi, pe cale de consecinţă, a apreciat că a rămas fără obiect solicitarea ca aceşti bani să fie restituiţi de către Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată.
În anul 1995, Viorel Hrebenciuc, care deținea la acea dată funcția de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, și Dan Fruntelată, care ocupa postul de secretar de stat, au semnat cu firma franceză Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, un contract pentru editarea unui album foto despre țara noastră, intitulat „Eterna și Fascinanta Românie”.
Albumul urma să fie distribuit în 144 de țări, pentru a atrage investitori străini, iar contractul a fost sponsorizat de Bancorex, cu suma de 5,79 milioane de dolari. După încheierea contractului de sponsorizare firma franceză a primit un avans de aproximativ 1,5 milioane de dolari, dar avea obligaţia să distribuie 97.000 de exemplare din respectivele albume foto. Cu toate acestea, potrivit procurorilor care au investigat cazul cu acuzaţia de spălare de bani, compania franceză a distribuit doar 4.200 de exemplare.
În 1999, Parchetul Curţii Supreme de Justiţie l-a reţinut pe Răzvan Temeşan, fostul director Bancorex, sub acuzaţia de abuz în serviciu, şi a început urmărirea penală a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Nicolae Dan Fruntelată, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Temeşan a fost eliberat în ianuarie 2000, iar Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată au fost scoşi de sub urmărire penală în decembrie 2000.
În aceeaşi perioadă, mai precis în februarie 1998, Bancorex a formulat o cerere de chemare în judecată a Secretariatului General al Guvernului, prin care a solicitat instanţei să constate nulitatea absolută a contractului de sponsorizare. Au fost parcurse toate etapele procesuale, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat litigiul irevocabil în favoarea Băncii Comerciale Române (care a preluat prin fuziune Bancorex), în sensul constatării nulităţii absolute a acestui contract de sponsorizare.
sursa: stiripesurse.ro