Calmarea spiritelor cu bătaia încă se practică în mai multe posturi de poliție din județ, deși fenomenul este ascuns tacit și de cei care o pățesc și de oamenii legii care recurg la violență pentru a-și regla conturile. Un tânăr din Prundu Bârgăului a fost bătut de către mascați chiar în postul de poliție, după ce făcuse mai multe greșeli în trafic.
Nu puțini sunt polițiștii care recurg la violență pentru a-i potoli pe cei care încalcă legea. Deși este un fenomen generalizat la nivel de județ și cunoscut în comunitățile în care se practică, acesta este ascuns tacit și de cei care o pățesc și de către oamenii legii care recurg la violență.
Un incident petrecut la începutul acestei luni vine să confirme această practică, veche de secole. Acesta s-a petrecut în comuna Prundu Bârgăului, avându-l ca protagonist pe Dorian Feldrihan, un motocilist de 25 de ani.
„În ziua respectivă am ieșit de la muncă pe la ora 15:00, după care am mers în parcul din Prundu Bârgăului, unde am stat până pe la ora 19:00. M-am dat cu motorul, am depășit pe linie continua, m-a văzut Poliția Rutieră, a vrut să mă oprească, însă eu nu am oprit, așa că a venit în parc după mine”, își începe povestea Dorian.
Potrivit tânărului, polițiștii de la Rutieră i-au luat permisul pentru greșelile făcute în trafic și i-au aplicat o amendă de 1000 de lei. Aceștia l-au invitat și la postul de poliție din Prundu Bârgăului, asta deși amenda fusese aplicată, iar permisul reținut chiar la fața locului.
Tânărul a refuzat să însoțească polițiștii la postul de poliție din comună, moment în care aceștia au chemat trupele de intervenție pentru a-l duce pe motociclist cu forța acolo.
„Mi-am recunoscut vina, le-am dat buletinul, permisul, dar au spus să mă duc cu ei la post, au vrut să mă bage în mașină și am refuzat, după care au solicitat mascații, care m-au încătușat, m-au băgat în dubă și m-au bătut. M-au dus apoi la postul de poliție, unde au continuat să mă bată, de față cu ceilalți polițiști care erau în postul de poliție”, explică tânărul.
La postul de poliție, tânărul a mai primit o amendă de 500 de lei pentru conturbarea liniștii publice. Acesta susține că în prima fază nici nu i s-a spus pentru ce este amenda în cauză. După ce l-au amendat, polițiștii l-ar fi scos pe tânăr afară și i-ar fi indicat un robinet pentru a se curăța de sânge.
„Cei de la rutieră și-au făcut treaba, m-au sancționat pentru greșelile făcute în trafic, mascații m-au bătut. Ei nu aveau voie să mă bată. Dacă nu am vrut să mă duc la post puteau să mă ia frumos să mă bage în dubă și să mă ducă la post și acolo să-mi dea amenda respectivă, dar nu să mă bată. Nu înțeleg de ce m-au lovit. Asta nu mi-e clar. Nu am bătut pe nimeni, nu am omorât pe nimeni. Nu am vorbit urât, am și martori care pot susține asta. Atât am spus că nu vreau să mă duc la post”, susține motociclistul.
În urma acestei bătăi, Dorian s-a ales cu mai multe răni la nivelul spatelui și mâinilor și are și probleme cu unul dintre genunchi. După incident, motociclistul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru îngrijiri medicale.
Medicii de la Urgență au sesizat poliția, constatând că acesta este victima unei agresiuni. Motociclistul manifestându-și dorința de a depune plângere împotriva celor care l-au agresat, doi agenți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean s-au prezentat chiar atunci la spital pentru a lua declarații.
„Au venit doi polițiști la mine, când eram în spital și m-au pus să scriu declarația cu perfuzia în mână, fiind sub tratament. Declarația a doua mi-a scris-o polițistul. Și aceea au învârtit-o cum au vrut…”, completează Dorian Feldrihan.
În urma acestei „aventuri”, Dorian Feldrihan a depus o plângere la poliție împotriva oamenilor legii care l-au bătut și intenționează să înainteze plângerea și la Parchet. Până una alta, tânărul refuză să facă cunoscut numele agenților care l-au bătut în dubă și respectiv în postul de poliție din Prundu Bârgăului, deși îi cunoaște.
Acesta a fost și la Medicină Legală, de unde și-a scos un certificate medico-legal. Pentru loviturile de pe spate, medicii au decis că are nevoie de trei zile de îngrijiri medicale.
Se pare că atunci când l-au imobilizat, oamenii legii l-au lovit pe Dorian la genunchiul stâng, care îi face probleme și acum. Medicii i-au pus piciorul în gips, acesta urmând să fie scos abia peste trei săptămâni.
Bătaia în postul de poliție, practică veche la Prundu Bârgăului
Se pare că acest incident nu este un caz izolat, cel puțin nu la postul de poliție din Prundu Bârgăului. Mai mult, Dorian susține că el a refuzat să meargă la postul de poliție nu dintr-o încăpățânare prostească, ci pentru că știa care este practica acolo și pe care, ulterior, a simțit-o pe propria piele.
Acesta spune că a mai fost chemat la postul de poliție vara trecută, tot după ce încălcase mai multe reguli de circulație, însă atunci a reușit să se sustragă și nu a mai ajuns pe mâinile mascaților.
„Eu știam că așa se întâmplă. Am mai fost chemat o dată la post vara trecută și tot așa am refuzat pentru că știam ce se întâmplă acolo, de la unii care au ajuns acolo. Dacă ajungi la postul de poliție te bat acolo, nu te vede nimeni, n-ai martori. Din acest motiv am refuzat și atunci și acum să merg la post”, mai spune tânărul.
Se pare că acolo au mai avut loc incidente de acest fel, însă pățiții au preferat să nu facă publice aceste întâmplări și să nu înainteze plângeri la poliție sau parchet, tocmai de teama ca agenții respectivi să nu se răzbune ulterior. Cei care ar avea mai mult de pătimit de pe urma violenței agenților ar fi motocicliștii, care nu ar fi „înghițiți” deloc de polițiștii rutieri din zonă.
Poliția nu a prezentat o poziție oficială cu privire la acest eveniment, susținând totuși în declarații făcute pentru presa locală că tânărul reprezenta un pericol pentru ceilalți participant la trafic și că deși i s-a ridicat permisul a continuat să circule la fel de periculos cu motocicleta chiar și după asta. În cauză s-a deschis un dosar și se efectuează cercetări în acest caz.
Andreea Moldovan