Pe numele lui Daniel Rezvanţă s-a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile cu acuzaţii demne de un criminal în serie. Unele dintre acestea sunt complet aiuristice, care nu vor rezista probei judecăţii.
Deocamdată, se pare că a scăpat de una, cea mai gravă, de TERORISM, având în vedere incendierea unei maşini de poliţie cu un cocteil Molotov. Anchetatorii se pare că nu au fost în stare până la această dată să obţină probe care să facă legătura dintre incendierea casei lui Rezvanţă şi a maşinii forţelor de ordine, în care a fost folosit acelaşi mod de operare, un cockteil Molotov.
Şi-a autoincendiat casa, a tras cu o armă de foc cu glonţ, deţinută ilegal, în maşina proprie încercând să simuleze un atac armat asupra lui şi a familiei în calitate de candidat la primărie, sunt câteva din acuzaţiile pe care cât de cât anchetatorii au putut să le probeze, după sintagma intrată deja în limbajul uzual, „în cauză există suspiciunea rezonabilă…”, iar acest fapt l-a dus în spatele gratiilor pentru o perioadă de 30 de zile.
Scurt „CV”
Daniel Rezvanţă este un bârgăuan get-beget, de loc din Tureac, şi provine dintr-o familie modestă cu patru copii. A urmat o şcoală silvică, iar o mare perioadă a fost pădurar. Şi-a satisfăcut stagiul militar la forţele speciale ale Armatei Române, la o unitate de cercetare din Prundul-Bârgăului.
Un fost comandant al lui din perioada respectivă a relatat că Rezvanţă a fost un militar de excepţie, cu o condiţie fizică deosebită, şi-a însuşit la perfecţie tehnicile specifice pregătirii unui militar care desfăşoară misiuni de culegere de informaţii în teritoriul inamic, metode şi procedee de sabotaj şi diversiune. Acelaşi comandant l-a caracterizat ca fiind o fire mai ciudată, dădea dovadă de un curaj peste limită, era inventiv, se descurca uşor în orice situaţie, având imaginaţie şi spirit de iniţiativă.
Ulterior după Decembrie 1989, firea aventuroasă a acestuia l-a făcut să abandoneze meseria de pădurar şi mirajul îmbogăţirii l-a împins inevitabil să intre în tot felul de combinaţii, unele la limita legii sau înafara ei. Astfel, un cunoscut al acestuia care a ţinut să-şi păstreze anonimatul a relatat că, prin anii 90, Daniel Rezvanţă ar fi fost implicat în anumite relaţii cu racheţii moldoveni care acţionau prin acei ani în zona Valea-Străjii şi Piatra-Fântânele şi „vămuiau” autocarele de turişti din spaţiul fost sovietic, inclusiv cu moldoveni, aflaţi în tranzit în practicarea unui turism economic, după ce scăpaseră din spatele cortinei de fier. O altă perioadă de timp acesta a fost plecat în Germania, cunoscuţi ai acestuia devoalând faptul că ar fi fost implicat în activităţi de proxenetism, prostituţie. Cert este faptul că nu a fost niciodată inculpat pentru comiterea unor asemenea gen de fapte, deşi la un moment dat ar fi fost în atenţia unor structuri de informaţii locale pentru implicare în activităţi specifice fenomenului „crimă organizată”, fiind interesat inclusiv de procurarea de armament letal.
Firea mai ciudată a acestuia probabil i-a generat şi comportamentul în viaţa personală, după cum arată unii cunoscuţi ai acestuia, o soţie oficială, dar şi o amantă la fel de oficială, cu care locuia sub acelaşi acoperiş, având copii cu amândouă. Acest fapt, paradoxal, nu i-a atras o condamnare din partea comunităţii locale, lucru dovedit şi de faptul că a fost votat de un număr de circa 239 de consăteni, clasându-se pe locul trei în clasamentul pentru primăria Tiha-Bârgăului. Mai mult, numărul de voturi pentru Consiliul Local, l-a clasat de asemenea pe locul trei, cu un procent de peste 8% din voturile exprimate, obţinând un mandat de consilier local.
În ultimii ani, Daniel Rezvanţă a fost implicat în tot felul de activităţi, unele la limita legii, trăind din tot felul de „mici” afaceri, dar a declanşat şi un adevărat război personal cu fostul primar din Tiha-Bârgăului, Vasile Dologa şi cu şeful Ocolului Silvic, Vasile Şut, acum noul primar ales al comunei Tiha Bîrgăului, formulând la adresa celor doi acuzaţii extrem de grave despre devalizarea pădurilor din zonă.
I-a intrat în cap politica
Conform propriilor declaraţii, în baza unor probe pe care le-a obţinut, Daniel Rezvanţă i-a reclamat pe cei doi la DNA, precum şi la alte instituţii ale statului, despre tăierile ilegale de păduri de pe raza comunei Tiha-Bârgăului. Probabil şi acest fapt l-a determinat să candideze la primăria comunei Tiha-Bârgăului.
Decizia lui Rezvanţă de a intra în politică are la bază o întreagă istorie. Iniţial el este cel care i-a abordat pe cei de la UNPR în privinţa intenţiilor lui de a candida la funcţia de primar. Ulterior a dispărut din peisaj. A revenit în cele din urmă la acelaşi partid, afirmând că a fost la toate partidele politice din Bistriţa dar nici unul dintre acestea nu l-au convins şi a ajuns la concluzia că „UNPR-ul ar fi cel mai curat partid” şi şi-a reafirmat dorinţa de a candida din partea acestei formaţiuni politice. Cei de la UNPR, în penurie acută de candidaţi, după o verificare sumară l-au acceptat şi astfel Daniel Rezvanţă a ajuns politician şi a candidat la Primăria Tiha-Bârgăului, obţinând în final un mandat de consilier local.
Motive de „acţiune”
Gândul de a elabora şi a pune în practică scenariul cu autoincendierea casei, aşa cum este acuzat de procurori, probabil că a avut la bază două motive. Unul, incendiul, precum şi focurile de armă trase asupra lui şi a familiei sale urmau să-i confere o aură de erou în luptă cu mafia locală a lemnului din Tiha-Bârgăului, reprezentată de cei doi adversari din campania electorală – Vasile Dologa şi Vasile Şut şi astfel să câştige fotoliul de primar în comuna Tiha-Bârgăului. Asta, deşi el era conştient că nu avea prea multe şanse în faţa celorlalţi doi rivali.
Iar al doilea motiv ar fi fost obţinerea unor despăgubiri de la o societate de asigurări, după o metodă deja verificată – incendiul care a distrus o aşa-zisă pensiune care a aparţinut tatălui acestuia, Dumitru Rezvanţă, între timp decedat şi în urma căreia moştenitorii lui Dumitru Rerzvanţă au obţinut o sumă de peste 300.000 euro de la o societate de asigurări. Din suma care i-a revenit, Rezvanţă şi-a achiziţionat un autoturism de teren, cu o valoare reală de circa 150.000 euro, pe care a plătit 50.000 euro, o marcă aproape unică în România şi printre puţinele aflate în Europa.
Daniel Resvanţă şi-a plănuit şi o variantă de rezervă în cazul că va pierde alegerile, iar unul din duşmanii lui va ajunge la primăria Tiha-Bârgăului. Acesta intenţiona să fugă din ţară, iar planul făcut viza o ţară din estul Europei. Din motive necunoscute acesta nu a mai reuşit să pună în aplicare acest plan.