Verdictul final al Curții de Apel, în cazul Mircea Băsescu, este straniu. Și va naște, cu certitudine, fel de fel de comentarii. El a fost condamnat la o pedeapsă grea. Patru ani de închisoare cu executare. Dar banii nu i-au fost confiscați. Adică folosul necuvenit. Ceea ce conduce la o firească întrebare: a săvârșit sau nu a săvârșit Mircea Băsescu fapta pentru care a fost condamnat?
Cei care mă cunosc cât de cât au certitudinea că eu sunt printre ultimele persoane ce ar putea fi suspectate că ar ține partea clanului Băsescu. Am spus întotdeauna și o repet și acum, nu imediat, ci după un timp rezonabil scurs din momentul în care nu se mai află la comandă la Cotroceni, Traian Băsescu și întreg clanul său încep să fie luați la puricat de procurori și apoi de justiție. Pentru fapte reale. Nu imaginare. Și vom avea multe anchete, multe procese și multe condamnări în viitor.
Actul de justiție trebuie să fie neselectiv, ferm și lipsit de orice echivoc. Pentru că numai astfel justiția pătrunde, treptat, în conștiința cât mai multor oameni. Justiția trebuie să aibă încredere în oameni, iar oamenii trebuie să aibă încredere în justiție. De aceea este obligatoriu nu ca sentințele să nu fie puse în discuție, ci dimpotrivă, ca ele să fie analizate din diverse perspective.
În acest prim dosar finalizat, pentru care Mircea Băsescu este trimis după gratii, fratele fostului președinte se face vinovat pentru că s-ar fi angajat, în fața clanului Bercea Mondialul, să facă trafic de influență, pentru a-i obține acestuia o pedeapsă cât mai mică său nicio pedeapsă. În schimbul acestui efort, el primea o sumă consistentă de bani care, există suficinete mărturii în acest sens, au și făcut aripi, aterizând pe biroul său de la Constanța. Faptul că Mircea Băsescu nu este condamnat să restituie acești bani, faptul că statul nu este interesat să-i confiște, întrucât ei fac obiectul unei operațiuni ilegale, poate pune sub semnul întrebării verdictul definitiv.
Nu se prea poate una fără alta. În mentalul colectiv, este de neînțeles cum poți și de ce ai face trafic de influență, dacă în urma acestuia nu ai niciun folos. Iar dacă nu ai obținut niciun folos, dacă nu sunt suficiente probe că ai luat bani, atunci cum Dumnezeu ai făcut sau ai promis că faci trafic de influență? În ce scop? Doar nu pentru ochii frumoși ai lui Bercea Mondialul.
Este o sentință definitivă despre care se discută azi, dar se va discuta și mâine. Păcat că primul verdict definitiv în primul dosar administrat până la capăt al unui membru din clanul Băsescu este susceptibil de interpretări și ridică semne de întrebare.
un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist