În săptămâna ce tocmai a trecut, Primăria Bistriţa a făcut recepţia lucrărilor la etajul patru al blocului din Viişoara care a dispărut pur şi simplu după ce a luat foc de Crăciun. Cu jumătate de gură, viceprimarul George Avram recunoaşte că cei care au provocat incendiul nu pot fi scoşi din acea locuinţă decât cu ajutorul unui judecător.
După 6 luni de şantier, Primăria Bistriţa a făcut recepţia la ultimul etaj al blocului social din Viişoara care a luat foc de Crăciun, anul trecut. În apartamentele cu pricina au fost primite aceleaşi persoane care au locuit şi înainte de incendiu acolo.
Persoanele în cauză au fost găzduite în centrul de cazare temporară şi se pot muta când vor în apartamentele proaspăt renovate.
Cei trei copii responsabili de incendiul care a ras ultimul etaj al unui bloc social sunt momentan în grija statului, iar cea pe numele căreia a fost încheiat contractul a dispărut. Mama celor trei copii se pare că este în străinătate. Mai mult, aceasta nici măcar nu s-ar fi întors în ţară după nefericitul eveniment.
Primăria Bistriţa însă este legată de mâini şi de picioare: contractul semnat cu femeia se întinde pe nu mai puţin de 5 ani, motiv pentru care chiriaşa şi cei trei copii ai săi ar putea rămâne fără locuinţă doar cu ajutorul unui judecător.
Legislaţia interzice Primăriei Bistriţa să îşi scoată în stradă chiriaşii fără motive serioase. Problema este că şi atunci când există motive serioase pentru rezilierea contractului, primăria trebuie să dea în judecată chiriaşii respectivi, iar evacuarea se face abia după o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Acest demers se poate întinde pe ani buni de zile.
Dacă cea cu care a încheiat Primăria Bistriţa contract de închiriere apare şi îşi „revendică” locuinţa, municipalitatea este obligată să i-o pună la dispoziţie până când un judecător va hotărâ rezilierea contractului.
„Cea pe numele căreia se afla apartamentului este plecată, nu este de găsit, vom vedea ce măsuri vom lua. Acel apartament nu va fi locuit în perioada imediat următoare. Când se va întoarce persoana cu care a încheiat Primăria Bistriţa contract vom vedea cum procedăm”, a declarat viceprimarul George Avram.
Reparaţiile au costat aproape un milion de lei
Blocul în cauză era asigurat, însă„distracţia” celor trei copii a costat Primăria Bistriţa aproape un milion de lei, sumă care a fost alocată imediat după evaluarea pagubelor incendiului. Lucrările au inclus repararea celor opt apartamente de la mansardă care au fost distruse în urma incendiului, refacerea acoperişului, curăţarea şi zugrăvirea caselor scării, precum şi dotarea minimă a apartamentelor.
Băile sunt complet utilate, în timp ce bucătăria a fost dotată cu chiuvetă şi centrală termică. De asemenea, sunt noi uşile, parchetul şi geamurile.
„Am alocat pentru reparaţia acoperişului şi a apartamentelor de la mansardă 991.000 de lei. Valoarea reparaţiilor cu TVA cu tot este de 957.452 de lei, rezultând o mică economie din suma pe care am alocat-o”, a declarat viceprimarul George Avram, cel care a şi recepţionat lucrarea.
Blocul era asigurat la firma de asigurări City Insurance, care va acorda Primăriei Bistriţa suma deja cheltuită pentru aceste reparaţii. Surse Gazeta de Bistriţa susţin că această despăgubire aprobată deja de firma de asigurări nu va ajunge prea curând la municipalitate.
În ceea ce priveşte tragerea la răspundere a vinovaţilor producerii incendiului, totul a fost dat pe mâna poliţiei. Se pare încă să Primăria Bistriţa încă nu a deschis niciun proces împotriva mamei copiilor.
„De această chestiune se ocupă poliţia, dosarul e la ei în lucru. Ei, împreună cu ISU Bistriţa, vor da o soluţie în acest caz”, a completat viceprimarul George Avram.
Incendiul a lăsat zeci de persoane pe drumuri de Crăciun
Incendiul care a ras pur şi simplu mansarda blocului social a avut loc anul trecut, chiar în prima zi de Crăciun. Acoperişul blocului 8 din Viişoara a fost cuprins de flăcări în jurul orei 3:30, când toată lumea dormea.
Incendiul a afectat aproximativ 1.000 de metri pătraţi, iar 130 de persoane au fost evacuate din bloc.
„În momentul ajungerii la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat, la tot acoperişul blocului, pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi. Au fost alocate şase echipaje cu autospeciale de stingere, autospecială de intervenţie şi salvare la înălţime şi echipaje SMURD, în total 40 de salvatori”, declara la acea vreme purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa, Marius Rus.
Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav. Un singur copil de 8 ani a ajuns la spital, cu suspiciune de intoxicaţie cu fum.
Incendiul a pornit de la un apartament situat la mansarda blocului, în care locuiau trei fraţi minori, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Aceştia au fost scoşi în ultima clipă din apartamentul în flăcări, de un vecin.
Cei trei copii locuiau singuri, după ce femeia care le-a dat viaţa şi-a luat lumea în cap şi a plecat în străinătate. Aceştia aveau grijă unul de altul, însă condiţiile în care trăiau sunt demne de Ev Mediu. Apartamentul unde-şi duceau veacul era debranşat de la apă, electricitate şi gaz, din cauza datoriilor mari acumulate.
Pentru a face rost de bani, copiii erau nevoiţi să cerşească, dar şi să caute prin gunoaie. Mai mult, vecinii copiilor susţin că cel mai mare dintre ei, de 14 ani se şi droga cu aurolac. Niciunul dintre cei trei copii nu frecventa nicio formă de învăţământ.
Pentru a lumina încăperile şi pentru a se încălzi, cei trei copii se foloseau de lumânări. Se pare că tocmai una dintre aceste lumânări este responsabilă de acest incendiu devastator.
Lumânarea ar fi căzut pe un fotoliu, care ulterior s-a aprins şi a dus la un incendiu puternic. Acest lucru a fost confirmat şi de reprezentanţii ISU Bistriţa, care au precizat la câteva zile după incident: „Evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de o lumânare lăsată nesupravegheată în apropierea unor materiale combustibile (fotoliu)”.
Andreea Moldovan