In luna iunie a acestui an, la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi au inceput cercetarile intr-un dosar penal care se refera la poluarea apelor de suprafata din zona Bucium, in special a raului Vamasoaia de niste oameni care au case in zona cartierului I.C Bratianu, ridicat de deputatul PNL Relu Fenechiu • Mai exact, apele reziduale de la aceste familii (provenite de la WC-uri, bucatarii etc) erau dirijate direct in apa paraului Vamasoaia prin intermediul unor tevi • Comisariatul Judetean de Protectie a Mediului a facut plangere penala • Imediat dupa izbucnirea acestui scandal, Relu Fenechiu l-a schimbat pe seful Comisariatului Judetean de Protectie a Mediului, dar si pe directorul Administratiei Bazinale de Ape Prut Barlad, institutia care ar trebui sa ia unele masuri suplimentare in urma acestei actiuni de poluare • Prin controlul pe care l-a preluat asupra acestor institutii, Fenechiu incearca sa musamalizeze totul, mai ales ca noul director al Administratiei Bazinale de Ape Prut Barlad, Corneliu Cretu, are casa in cartierul I.C. Bratianu

Dosar penal pentru poluarea apelor de suprafata in zona cartierului de vile I.C Bratianu, ridicat de firma deputatului PNL, Relu Fenechiu, seful liberalilor de la Iasi. La inceputul lunii iunie a anului acesta, Comisariatul Judetean de Protectie a Mediului (Garda de Mediu) constata ca mai multi oameni care locuiesc in zona respectiva au poluat in mod intentionat apele paraului Vamasoaia. Potrivit institutiilor implicate, Comisariatul pentru Protectia Mediului, Politie si Parchet este vorba despre sapte familii ale caror case nu erau racordate la reteaua de canalizare, iar apele reziduale erau deversate prin intermediul unor conducte direct in albia paraului Vamasoaia. Adica, apele de la WC-urile si bucatariile acestor case sau de la alte dependinte ajungeau fara sa fie filtrate in apele acestui parau. Mirosul devenise insuportabil, iar unii cetateni din zona au sesizat institutiile abilitate sa ia masuri. Comisariatul pentru Protectia Mediului si inspectorii de la Serviciul de Gospodarire a Apelor de pe langa Administratia Bazinala de Ape Prut Barlad au fost la fata locului si au constatat ca intr-adevar apele erau poluate cu buna stiinta si s-a depus o plangere penala. "Se fac cercetari. Faptele sesizate sunt prevazute de Legea 107/1996, Legea apelor. Sunt fapte prevazute de articolul 92", au spus agentii sectiei 5 de Politie care fac cercetari cu ajutorul procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi.

Potrivit actului normativ invocat de Politie, poluarea cu buna stiinta a apelor de suprafata reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare pana la 5 ani. "Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafata si subterane, în apele maritime interioare sau în apele marii teritoriale de ape uzate, deseuri, reziduuri sau produse de orice fel, care contin substante, bacterii sau microbi în cantitate sau concentratie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viata, sanatatea si integritatea corporala a persoanelor, viata animalelor, mediul înconjurator, productia agricola sau industriala ori fondul piscicol, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la un an la 5 ani", se arata in articolul 92 din Legea apelor.

Directorii baronului vor sa musamalizeze totul

In acest caz, primele institutii care ar trebui sa ia masuri sunt Comisariatul pentru Protectia Mediului si Administratia Bazinala de Ape Prut Barlad in calitate de administrator al apelor de suprafata din judetul Iasi (cu exceptia raului Siret). Aceste institutii si-au facut treaba pana la un moment dat, adica pana cand Fenechiu a preluat fraiele puterii in Romania si prin influenta pe care o are a inceput sa numeasca directori la institutiile deconcentrate, inclusiv la Comisariatul pentru Protectia Mediului sau la Administratia Bazinala de Ape Prut Barlad. Cand a vazut ca se impute treaba, Fenechiu a inceput sa rezolve problema in stilu-i caracteristic, a schimbat directorii institutiilor implicate in ancheta respectiva. Mai trebuie precizat ca potrivit negocierilor din interiorul USL Iasi, directorii de la Comisariatul pentru Protectia Mediului si de la Administratia Bazinala de Ape Prut Barlad (ABA Prut Barlad) trebuie sa fie membri ai PNL Iasi, organizatie condusa de Relu Fenechiu. Deci Relu a rezvolvat problema imediat. L-a schimbat pe Stefan Kocsis de la Comisariatul pentru Protectia Mediului care indraznise sa trimita comisarii la fata locului si in locul sau a numit o persoana fidela, un anume Catalin Beleca, director care are un CV bogat dobandit in cariera sa de administrator al unei sali de sport. De asemenea, in locul lui Cristian Nechifor de la Administratia Bazinala de Ape Prut Barlad, Fenechiu l-a pus pe Corneliu Cretu, care a mai ocupat functia de director in perioada guvernarilor liberale. In ceea ce-l priveste pe Cretu, numirea sa este cea mai potrivita solutie pentru musamalizarea acestui dosar. Actualul director detine o vila chiar in cartierul de vile I.C.Bratianu, adica in zona in care se desfasoara ancheta. Cum o sa indrazneasca Cretu sa duca o asemenea ancheta pana la capat, sa ia masuri impotriva celor care au poluat apele? Nu o sa indrazneasca, mai ales ca este vizata zona in care locuieste. Dar oare Cretu nu se numara printre cei care au poluat paraul? Deocamdata, jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI nu pot raspunde la aceasta intrebare deoarece oamenii lui Fenechiu de la cele doua institutii, Garda de Mediu si ABA Prut Barlad nu vor sa ofere niciun fel de informatii. In plus, Corneliu Cretu a evitat ieri o discutie cu jurnalistii, fiind informat de subalterni care ar fi fost tema discutiei.

Directori slugi

Acesti directori si subordonatii lor nu vor sa ofere niciun fel de informatii despre acest caz. Asta in conditiile in care este vorba despre o fapta destul de grava, poluarea mediului inconjurator. Ambele institutii au refuzat sa puna la dispozitia jurnalistilor BUNA ZIUA IASI lista cu proprietarii de locuinte care s-ar face vinovati de poluarea mediului. De asemenea, au refuzat sa spuna cate dintre locuintele respective se afla in cartierul rezidential I.C Bratianu. Daca in dimineata zilei de ieri comisarii de la Garda de Mediu sustineau ca locuintele respective se afla in zona rezidentiala mentionata, spre seara s-au razgandit, spunand ca este vorba despre niste case din apropiere. Dar jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI s-au deplasat la fata locului si au facut fotografii din care se poate vedea ca in zona respectiva numai casele din cartierul lui Fenechiu sunt pe marginea paraului Vamasoaia. Ar mai fi cateva case undeva in spate, dar pentru a deversa tevile ar trebui sa traverseze cartierul lui Fenechiu si este greu de crezut ca acesta a acceptat asa ceva. In plus, din fotografii se poate vedea o teava cu diametru mare care iese din cartierul lui Fenechiu si are gura de iesire chiar spre albia paraului. Dar de ce atata lipsa de transparenta din partea acestor institutii? Daca se aplica Legea, de ce ascund totul? "S-a facut o sesizare penala pentru poluarea apelor de suprafata. Stiu ca ati facut cerere pentru a afla mai multe. O sa va raspundem in termenul legal. Nu este public chiar tot ce ati cerut. Asteptati ca va contactam noi", a spus Eugen Stoleru, seful interimar al Garzii de Mediu Iasi.
La ABA Prut Barlad lucrurile sunt si mai grave. Sefii acestei institutii au ajuns sa sustina ca nu s-au constatat niciodata niciun fel de nereguli pe albia paraului Vamasoaia. Asta in conditiile in care dupa cum s-a mai precizat, inainte ca Fenechiu sa-si numeasca slugile pe post de directori la cele doua institutii, constatarea privind poluarea a fost facuta de o echipa mixta formata de comisari de la Garda de Mediu si de la Serviciul de Gospodarire a Apelor. Vom reveni.
Suursa: bzi.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.