Introducerea cardului naţional de sănătate este privită diferit de medicii de familie şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), primii considerând-o un nou demers birocratic, în timp ce şefii CNAS spun că, fără acest document, doctorii nu vor primi bani pentru serviciile prestate, relatează Mediafax.

 "Decizia informatizării şi coordonarea acestui program aparţine Ministerului Sănătăţii şi CNAS. Este o aberaţie ca, atunci când există atâta birocraţie, să se mai adauge una, aceea a cardului naţional de sănătate", a declarat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, miercuri, la o dezbatere despre card.

Potrivit medicului, orice activitate administrativă în plus va afecta timpul alocat pacientului.
 "Dacă se va implementa cardul, îl vom folosi, dar nu vom merge la CNAS să îl luăm. În loc să consultăm pacienţii, facem înregistrări, inscripţionăm, facem borderouri. Această activitate nu are nicio legătură cu actul medical, ci este strict administrativă. Cel mai corect ar fi configurarea cardului cu toate înscrisurile de către CNAS, prin casele de asigurări de sănătate judeţene", a mai spus Tănăsescu, potrivit sursei citate.
În schimb, medicul şef al CNAS, dr. Marius Filip, i-a atenţionat pe medicii de familie că există un cadru legislativ care trebuie respectat. "Avem un cadru legislativ pe care trebuie să îl respectăm. Nimic nu este perfect. Dacă se pot face modificări, le vom face, astfel încât să fie în favoarea paceintului. Cardul a fost gândit ca să nu mai fie plimbat pacientul. Inscripţionarea lui nu poate fi în atribuţiile unui funcţionar. Aceasta se face după discuţia cu pacientul. Cardul naţional este «cheia». Fără el, medicul de familie nu îşi poate primi banii. Nu suntem inflexibili, ţinem cont de propuneri", a spus Marius Filip, citat de Mediafax.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.