Până pe 31 decembrie 2016 ar trebui să fie finalizate lucrările în cadrul Masterplanului de apă şi canalizare din Bistriţa şi judeţ, iar ca urmare a acestui fapt, în sfârşit populaţia să beneficieze de servicii de calitate. Se pare că aşteptările oamenilor vor fi din nou înşelate, lucrările efectuate fiind departe de calitatea cerută pentru a rezolva problemele din unele zone din Bistriţa, în special din cele cu risc de inundaţie. În multe locuri situaţia este mai rea ca înaintea refacerii canalizării, iar mitul lui ”Dorel” tinde să devină realitate.
Pe o stradă din Bistriţa, ”Dorel” a ”uitat” să lege la canalizare două gospodării, iar din această cauza o autospecială de la Aquabis SA se deplasează săptămânal la cele două adrese pentru a evacua dejecţiile şi apa menajeră.
Mitul lui „Dorel” reuşeşte să ne surprindă de fiecare dată. Probabil că nu este localitate din România în care un „Dorel” autohton să nu fie prezent şi să o comită din când în când. E un personaj care întruchipează nepriceperea, bătaia de joc, care o comite grav atunci când ar trebui să-si facă treaba.
Proiect pe bani europeni. Şi mulţi
La sfârşitul anului 2016 se pare că se va finaliza Masterplanul de apă şi canalizare, iar ca urmare a acestui lucru circa 75% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud va fi racordată la reţeaua de apă curentă şi aproape 60% la reţelele de canalizare, conform celor spuse de Aquabis, care derulează proiectul ”Extinderea şi modernizare infrastructurii de apă şi apă uzată în Bistriţa-Năsăud, în valoare de 291.046.487 lei, bani europeni.
În perioada 2014-2016 municipiul Bistriţa a devenit un adevărat şantier, aproape că nu a fost stradă care să nu fie brăzdată de câte un şanţ şi de aici tot deranjul de rigoare – circulaţie îngreunată, mizerie şi noroi atunci când plouă, nervi, claxoane şi înjurături de şoferi şi nu numai.
Masterplanul de apă şi canalizare a fost abordat haotic, împărţit pe bucăţi, executat de firme cu capacităţi şi posibilităţi diferite, aspect reflectat în calitatea lucrărilor executate. O adevărată aventură în desfăşurare, cu obstacole apărute neaşteptat, termene amânate, refuz de plată a lucrărilor, străzi sparte şi devastate, mizerie, mirosuri de nesuportat, trafic restricţionat, refaceri necorespunzătoare, toate întâmplate pe fondul nemulţumirilor crescânde a multor cetăţeni, incomodaţi, evident, de lucrările care parcă nu se mai termină, mai ales în municipiul Bistriţa. Iar peste toată această adevărată debandadă, ”Dorel”, care are grijă să-şi facă numărul.
Serbis s-a înghesuit la bani
S.C Serbis SRL este una din firmele care a luat o bucată consistentă din „tortul” acestei investiţii. Era evident de la început faptul că Serbis nu avea forţa de a se înfrupta singură din felia de tort pe care a pus mâna. Nu avea în primul rând capacitatea tehnică şi resursa umană de a realiza o lucrare de o asemenea anvergură. Aşa că a apelat la mai multe firme, subcontractând anumite tronsoane, în special pentru refacerea canalizării din Bistriţa.
De exemplu, în cartierul „Peste podul Budacului”, unde canalizarea a necesitat o refacere completă, având în vedere gravele probleme cu care se confruntă locuitorii zonei respective, inundaţii la orice ploaie mai serioasă, lucrările au fost executate de firma Musteam, cu un personal adus din judeţul Botoşani.
În zona respectivă, nu cu mult timp în urmă, prin 2011, a fost terminată asfaltarea străzilor, M. Viteazul, Tănase Tudoran, fiind refăcute şi trotuarele cu pavele. Spre satisfacţia oamenilor, străzile arătau impecabil, singurul lucru care îi deranja pe oameni erau inundaţiile provocate de o ploaie mai consistentă. Cum în România, mai ales în administraţia publică locală, locul unde sunt destule persoane cu apucături de ”Dorel”, nu se gândeşte cu capul, ci cu fundul, la momentul respectiv, deşi exista o problemă din cauza frecventelor inundaţii, canalizarea a fost ignorată complet. Procedând în mod stanahovist s-au pus boii înaintea carului, au fost modernizate străzile peste o canalizare care în primul rând ea trebuia refăcută.
Începerea lucrărilor privind refacerea canalizării au debutat în luna ianuarie 2014, distrugând practic ceea ce s-a făcut în 2011, asfaltarea străzilor şi refacerea trotuarelor, o lucrare care era în garanţie. Pe principiul biblic că „necunoscute sunt căile Domnului”, oamenii s-au uitat cu amărăciune cum a fost distrusă îmbrăcămintea asfaltică turnată în 2011, care nu ieşise din garanţie şi se întreabă de ce nu există o concepţie unitară de executare a acestor tipuri de lucrări. Numai că ”Dorel” era la post şi în plină acţiune. Paradoxal, oamenii mai aveau chiar puterea să glumească şi se întrebau de ce sapă iarăşi ”Dorel”, a uitat vreo unealtă îngropată?
Lucrările de peste podul Budacului, bătaie de joc
Refacerea canalizării în cartierul „Peste podul Budacului” din Bistriţa constituie cel mai elocvent exemplu de bătaie de joc privind folosirea banilor europeni, în fond tot bani publici, iar Serbis, este ”campioană” la acest capitol.
Mai mult, în aceeaşi zonă, pe strada Mihai Viteazul, toate casele au fost legate la noua canalizare, dar în apropierea Bisericii Ortodoxe „Sf. Ilie”, la intersecţie, canalul a fost blocat, nefiind conexat cu canalul principal din strada Tănase Tudoran. Această situaţie a durat mai mult de o lună, iar o dată la o săptămână sau chiar după mai mult timp, venea o vidanja care mai scotea din apa menajeră adunată. Din această cauză zona era impregnată de un miros de fecale şi murdărie.
Străzile M.Viteazu şi Tănase Tudoran de peste Podul Budacului au fost locul în care legendarul “Dorel”, a scris istorie. La propriu a făcut ravagii, conducta de apă potabilă a fost ruptă în mai multe locuri, în Zăvoaie, lângă Biserica ortodoxă „Sf. Ilie”. De la intersecţia străzii M. Viteazul cu Tănase Tudoran a fost secţionat un cablu de curent electric, zona rămânând fără curent.
Dar cel mai tare a comis-o ”Dorel”, când a uitat, pur şi simplu să lege la canalizare două gospodării din aceeaşi zonă. Familia Cârcu şi un vecin, au constatat după puţin timp de la finalizarea lucrării, că la propriile gospodării canalizarea nu funcţiona. Ei fiind legaţi la vechea canalizare, o perioadă dejecţiile au fost preluate de aceasta, dar la un moment dat aceasta s-a înfundat. Între timp s-a refăcut îmbrăcămintea asfaltică, lucrarea fiind predată Primăriei Bistriţa. Lucrările de canalizare au fost şi ele finalizate într-un sfârşit, iar cei de la Aquabis, cu mare pompă au preluat lucrarea, au verificat-o, au certificat-o şi au spus că totul este OK.
Dar nu a fost aşa, omisiunea lui ”Dorel” de a lega la canalizare cele două gospodării şi-a produs efectul. Oamenii sau trezit în casă cu rahatul şi cu apa menajeră care nu mai curgea din chiuvete. Pe cale de consecinţă s-au adresat celor de la Aquabis, care în final au constatat că au semnat ca ”primaru”, fără să verifice situaţia reală pe teren. Cele două gospodării nu erau legate la canalizare.
În concluzie, cei de la Aquabis, şi după reclamaţia depusă de cele două familii, nu au branşat cele două gospodării la noua canalizare, probabil din cauza faptului că trebuia distrusă din nou îmbrăcămintea asfaltică, care era în garanţie şi a costurilor cu lucrarea respectivă. Alţi bani, altă distracţie şi bineînţeles se punea problema, cine suportă cheltuielile?
Aşa că în disperare de cauză au recurs la o soluţie de avarie. În cadrul dispeceratului Aquabis, există un ordin al directorului Ion Şandru, care stipulează expres, orice telefon primit de la cele două gospodării de peste Podul Budacului prin care solicită vidanjarea canalizării trebuie onorată fără nici o întârziere. Săpămânal în zona respectivă este prezentă o autospecială a Aquabis care vidanjează canalizarea celor două gospodării.
După cum bine se poate constata, acţiunile lui ”Dorel” lasă urmări peste timp, cu cheltuielile aferente, suportate până la urmă de toţi clienţii Aquabis.
Pacat de cetatenii acestei tari, care merita conditii mai bune de trai, nu bataia de joc a unui muncitor de la canalizare…