Sub titlul de mai sus, în numărul din data de 15 februarie 2016, a fost publicat un material privind campania fără precedent de angajări din sursă externă în Poliţia Română, măsură amintind de anii 50, când poliţiştii au fost înlocuiţi în masă de miliţieni, majoritatea luaţi de la coada vacii şi de la coarnele plugului. Neaşteptat, materialul în cauză a strâns un mare număr de vizualizări pe ediţia online, peste 16.000, trezind un real interes în rândul opiniei publice, cu numeroase comentarii unele deosebit de pertinente şi la obiect. Fapt care demonstrează interesul oamenilor pentru un climat de ordine, siguranţă şi liniştea publică sigur şi că nu le este indiferent calitatea profesională a poliţiştilor care asigură acest climat.
Legat tot de acest subiect, angajările din sursă externă în cel mai pur stil hei-rupist, deosebit de sensibil pentru opinia publică, după o lungă perioadă de tăcere a apărut în spaţiul public un comunicat al Sindicatelor Bugetarilor care are în componenţă şi Sindicatul Poliţiştilor SED LEX, inclusiv a celor din cadrul IPJ BN, care condamnă cu vehemenţă această practică, cu repercusiuni negative pe termen scurt, mediu şi lung asupra climatului de linişte, siguranţă şi ordine publică din România.
Angajări fără motiv
Gazeta de Bistriţa a fost una dintre puţinele publicaţii care a tratat acest subiect deosebit de sensibil, angajarea din sursă externă, iar acest lucru a trezit un interes enorm. Fapt care demonstrează că oamenilor nu le este indiferent nivelul de pregătirea, capacitatea profesională a poliţiştilor de a gestiona situaţii tot mai complicate pe linia menţinerii ordinii, siguranţei şi liniştii cetăţenilor. Toată această situaţie fără precedent a fost generată de numeroase bâlbâieli legislative privind pensionările din sistem, de o proastă gestionare la nivel de minister de interne a resursei umane. Nimeni nu mai înţelege nimic, cum a fost posibil ca, în timpul guvernării Băsescu-Boc, a ministeriatului lui Traian Igaş, sub pretextul unor aşa-zise reforme să fie daţi afară circa 10.000 de poliţişti, iar în prezent, sub impactul valului devastator de pensionări anticipate, să fie nevoie să se recurgă la o măsură extremă de angajări în masă din sursă externă în urma unor simulacre de concursuri? A crescut cumva populaţia României? Din contră, tot mai mulţi cetăţeni români, ca efect direct al guvernării actuale, iau calea străinătăţii pentru a-şi câştiga existenţa. Sau România este lovită de un val de criminalitate şi Poliţia cu efectivele actuale nu poate gestiona situaţia? Nici una şi nici alta, surse din sistem afirmă că toată situaţia actuală este generată de o proastă gestionare a resursei umane şi a lipsei unei politicii de personal în perspectivă, determinată de evoluţia situaţiei operative pe linia asigurării unui climat de linişte, siguranţă şi ordine publică sigur.
Anul 2016 a debutat pentru Poliţia Română sub auspicii nefaste, câteva mii de poliţişti, cu vârste puţin peste 50 de ani, profesionişti în adevăratul sens al cuvântului au decis să ceară pensionarea anticipată. În judeţul Bistriţa-Năsăud s-au cerut la pensie şi în final li s-a aprobat acest lucru la peste 50 de poliţişti. Un anumit număr din aceşti pensionari au ocupat funcţii în eşalonul 1 al Poliţiei bistriţene, fiind şefi de servicii, oameni cu o îndelungată experienţă în munca de poliţie, dar cei mai mulţi au făcut parte din eşalonul inferior, agenţii de poliţie, cei aflaţi permanent în contact cu cetăţenii şi infractorii.
În perioada postdecembristă o asemenea situaţie s-a mai petrecut în anul 2000, când şi atunci Poliţia a fost pusă pe chituci printr-un val uriaş de pensionări anticipate. Dar situaţia a fost reglată prin creşterea numărului celor şcolarizaţi, în special în şcolile de agenţi de poliţie. Pentru acoperirea deficitului de oameni, s-a apelat şi atunci la angajări din sursă externă, dar numărul oamenilor aduşi în Poliţie prin măsura respectivă a fost mai mic. Au fost aduşi în sistem specialişti IT, absolvenţi de ştiinţe economice pentru investigarea criminalităţii economico-financiare etc. Deficitul de oameni a fost acoperit până la urmă din mărirea cifrei de şcolarizare.
Este evident faptul că angajarea poliţiştilor din sursă externă este mai profitabilă din punct de vedere al cheltuielilor pentru pregătirea acestora, dar cu urmări evidente asupra profesionalismului şi calităţii activităţii viitoare, cu implicaţii negative asupra climatului de linişte, siguranţă şi ordine publică.
Nu mai au nici dascăli în şcolile de poliţie
Surse din sistem au devoalat pentru Gazeta de Bistriţa că unul din motivele din care nu se măreşte cifra de şcolarizare este faptul că nu mai există în instituţiile de învăţământ ale MAI personal calificat, profesori, pentru instruirea viitorilor poliţişti. Personalul respectiv a existat, dar treptat, odată cu scăderea cifrei de şcolarizare cadrele didactice au trecut la pensie, ori s-au orientat spre alte unităţi de învăţământ din sfera privată, mai bine plătite. Peste tot în lume poliţiştii sunt pregătiţi în academii şi şcoli de poliţie, nimeni nu apelează, cu excepţiile arătate mai sus, specialişti IT şi experţi economico-financiari, la angajări din sursă externă.
Reacţia Sindicatului poliţiştilot
Cu oarecare încetineală, dar niciodată nu este prea târziu, sindicatul poliţiştilor reacţionează şi pune punctul pe i, dezvăluind cauzele care stau în spatele situaţiei din poliţie, cu această lipsă acută de personal cu consecinţe directe asupra siguranţei cetăţeanului.
Redăm comunicatul emis de organizaţia sindicală SED LEX a poliţiştilor.
„Biroul Executiv al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, care are în componenţă Federaţia Naţională a Sindicatelor Poliţiştilor SED LEX, analizând situaţia creată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care este nevoit să atragă resursă umană din surse externe pentru a putea acoperi deficitul de personal şi să-şi poată îndeplini funcţia de siguranţă a cetăţeanului, solicită instituţiilor abilitate să se autosesizeze cu privire la:
- În septembrie 2010 sindicatele poliţiştilor au organizat ample acţiuni de protest solicitând respectarea prevederilor legale referitoare la plata tuturor drepturilor legale restante;
- Acţiunea de protest a culminat printr-un marş din Piaţa Victoriei către Palatul Cotroceni, unde au fost scandate lozinci împotriva regimului politic din acea perioadă, printre care şi sloganul „Ieşi afară javră ordinară!”;
- Imediat după aceste acţiuni, autorităţile din acea perioadă au declarat că reorganizează MAI, fapt care a dus la trecerea în rezervă a unui număr de 10.000 de cadre ale Ministerului Afecerilor Interne.
În prezent, Ministerul Afacerilor Interne atrage 10.000 de noi salariaţi (fără experienţă şi pregătire) din surse externe pentru a asigura siguranţa cetăţeanului şi a îndeplini funcţiile prevăzute de lege şi nu credem că este o simplă coincidenţă faptul că se angajează exact acelaşi număr de salariaţi cu cei care au fost concediaţi de către un regim care a folosit instituţiile statului după bunul plac.
Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX consideră că în perioada 2010-2016, siguranţa cetăţeanului a fost pusă în pericol datorită răzbunării regimului politic din 2010 împotriva poliţiştilor protestatari şi solicităm Parchetului General să se autosesizeze şi să demareze procedurile legale de tragere la răspundere a celor vinovaţi de atac premeditat la siguranţa cetăţeanului, pentru punerea în pericol a activităţii uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului”.
Angajări fără limită de vârstă
În prezent la sediul IPJ BN este încă în plină desfăşurare mega-operaţiunea de angajare din sursă externă pe posturi pe linie de ordine publică. Ineditul acestei operaţiuni care se va finaliza la începutul lunii iunie 2016 constă în faptul că se candidează pe posturi, adică fiecare viitor poliţist vizează un anumit loc, din cadrul unui post de poliţie comunal sau secţie rurală de poliţie şi că nu există o limită de vârstă pentru angajare. Pot candida pentru a ocupa un post de poliţist, pe linie de ordine publică şi persoane cu vârsta de peste 51 de ani, lucru nemaiîntâlnit la nici o poliţie din lume.
Un lucru demn de Cartea Recordurilor.
A fi politist, astazi, nu mai este o functie atractiva si nu mai reprezinta decat o alternativa la … somaj .
In primul rand, este de notorietate publica faptul ca legile ii protejeaza mai tare pe infractori decat pe oamenii legii. Nu putine sunt situatiile in care oamenilor legii, le este frica si sa mai poarte pistolul din dotare, dara-mi-te sa mai si faca uz legal de el, sa isi apere viata si sanatatea in timpul actiunilor desfasurate in exercitarea sarcinilor de serviciu… si mai bine accepta o „bataie zdravana ” de la golani, decat sa faca uz de arma, pentru ca procuroii, efectiv „sar pe ei ca ulii pe gaina”… de parca ar fi doua institutii una mai dusmanoasa decat cealalta, unii impotriva celorlati si/sau la adresa statului de drept !
Si in alta ordine de idei, salariul acestora este cat al soferilor de rand… Eu stiu soferi care castiga chiar si 1500-2000 de euro lunar, in timp ce un politist ( subofiter )… are acolo… undeva in jurul a 15 milioane de lei lunar ( deci 3-400 de euro ).
Nu de putine ori, agentii de politie si de jandarmerie, sunt purtati prin instante si pe la parchete, unde sunt anchetati, mai ceva decat hotii, talharii si criminalii… daca doamne feri, mai „scapa” putin „bota” pe „spinarea ori pielea” celor, sau impotriva carora nu are nici un „effect” alta „masura”… , sau dupa care au tras cu pistolul din dotare si l-au si „nimerit „… ( cred ca din greseala… ca actualmente, au o foarte slaba pregatire militara . Ba mai recent unul s-a impuscat in piept cu pistolul sau… si mai mult ca probabil din nepricepere in manuirea corespunzatoare si/sau jucandu-se cu el ) .
Stau si ma intreb, oare cine sau dece doreste „cineva”… sa avem niste „oameni ai legii” pusi la „periferia societatii”…?! Cine credeti Dvs ca odata ” dat afara ” … si dupa ce si-a gasit un alt serviciu mai bine platit, se va mai angaja ” inapoi „… ?! Probabil ca doar cei care au fost „foatati” sa plece din motive disciplinare ori pentru ca au fost niste foarte slabi profesionisti … si pe care doamne feri sa-i mai primeasca ministerul inapoi , ca ar fi o catastrofa !
Asadar, cred ca ar fi imperios necesara, reformatarea scolilor militare de politie, jandarmerie si/sau de armata si efectiv in aceste structuri de „forta publica” … sa nu mai fie primiti ori angajati civilii ( dinafara sistemului ) fara scoala si pregatire profesionala si militara in domeniu , sa fie bine apreciata si remunerata munca acestora si sa le fie recunoscuta munca si apreciata ca atare atat de publicul beneficiar , cat si de catre cei care „abia asteapta sa le taie capul ” … ( stiti la cine ma refer ) . .