Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale, adică Secta securistă a lui Oprea și Maior, a cheltuit 307.000 de lei, din care 302.000 doar pe salarii, primind subventii de 352.000 lei. Doar în primele 3 luni ale anului,conform Comisarul.ro.
Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN) a cheltuit in primele 3 luni din acest an 307.000 lei din care 302.000 doar pe salarii (98% din cheltuieli) si a primit subventii de 352 de mii de la bugetul de stat, potrivit observatiilor facute pe Facebook de economistul Florin Cîțu, care constata ca institutia exista doar sa plateasca salarii. Potrivit site-ului transparenta-bugetara, Academia si-a rasplatit sefii cu sporuri de conducere de peste 100.000 de euro, potrivit executiei bugetare.
Institutia a fost infiintata prin Legea nr. 56 din 22 martie 2012, initiata de parlamentarii Marian Saniuta, Eugen Badalan, Ion Mocioalca, Adrian George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru-Claudian Frunzulica, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea si Teodor Melescanu.
Primul presedinte al Academiei a fost general-locotenentul Teodor Frunzeti, vicepresedintele a fost chestorul de politie Gheorghe Popa, iar secretarul general – colonelul (r) Gheorghe Boaru. Tot prin vot secret, adunarea generala i-a ales pe generalul de brigada (r) Viorel Buta, generalul (r) Sergiu Medar si comisarul-sef de politie Stefan Pruna in functiile de presedinti ai celor trei sectii stiintifice: Stiinte Militare, Informatii si Securitate Militara, Ordine Publica si Siguranta Nationala, potrivit sursei citate.
George Maior, fost director SRI, a fost ales in ianuarie 2015 presedinte al Academiei. Tot atunci, in functia de secretar general a fost ales profesorul universitar Gheorghe Toma.
Joi, 27 august 2015, George Maior a anuntat ca se autosuspenda din pozitia de presedinte, pe timp cat va fi ambasadorul Romaniei in SUA, iar presedinte interimar al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale a fost numit Remus Pricopie – rectorul SNSPA si fost ministru al Educatiei, potrivit ZiuaVeche.ro si bn24.ro.
Rezultatul, obiectivul Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), forul științific secret înfințat de Gabriel Oprea, „ar trebui să fie” realizarea de studii, rapoarte și organizarea de conferințe, afirmă ministrul Educației, membru ASSN.
Întrebat, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, care este scopul Academiei lui Oprea, Curaj a răspuns: „Sunt conferințe, sunt studii, rapoarte. Asta ar trebui să fie”.
Rugat să nuanțeze condiționalul optativ, Curaj a spus: „Da, sigur, ar trebui să fie. Și se lucrează la ele. Pe fiecare componentă în parte”.
„Fiecare dintre colegii mei… Eu acuma am altă preocupare, fiind ministru, mă ocup de ceea ce trebuie să fac la Ministerul Educației și Cercetării, dar sunt convins: colegii mei, care sunt acolo și care nu au responsabilități, ei lucrează în zona medicală, în zona energetică, în zona informațională”, a adăugat Curaj.
Jurnalistul care l-a intervievat pe Curaj a întrebat de ce nu există mai multă transparență în activitatea Academiei de Științe ale Securității Naționale. „Noi nu reușim să vedem care sunt materiile de studiu, care este site-ul”, a spus acesta.
„Materii de studiu nu pot fi, că nu e o universitate. Nu este o școală, este un think-tank, dacă vreți, în termenul potrivit. Doar atât este. Nici pe departe nu este universitate, nu are ce materii să aibă”, a evitat Curaj răspunsul despre lipsa transparenței.
Chestionat în legătură cu prezența sa acolo, ministrul a răspuns din nou ambiguu:
„Haideți să vă spun de ce este nevoie (de ASSN, n.r.) și de ce am decis eu să mă duc acolo, că este important. Am spus-o de mai multe ori. Dacă ne uităm, educația – și România educată este parte a acestui mecanism – educația, investiția în educație, știință, inovare sunt lucruri de siguranță și de securitate națională. Eu așa le tratez și așa le-am tratat mereu și în ceea ce am scris în anii din urmă. Asfel încât decizia de a face politici cu sens și de a investi acolo unde trebuie sunt parte a unui demers întreg care ar pune România și ar păstra-o pe o hartă. Ar pune-o mai bine pe o hartă de pe care oricum face parte, dar nu și-a atins potențialul”, a spus Curaj.
Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale este „for national de consacrare stiintifica ce reuneste personalitati stiintifice reprezentative din domeniul de aparare, ordine publica si siguranta nationala” si se afla „in coordonarea stiintifica a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii”, potrivit Legii nr. 56 din 22 martie 2012, modificata in iunie 2015.
Fotografia asta de „fa(milion)” a fost facuta in data de 17 iunie la Conferinta de prezentare a Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale. Sa ii enumeram pe cei prezenti in poza cu tot cu functiile detinute la acel moment. Dintre cei recunoscuti de mine, de la stanga la dreapta si de jos in sus: Mircea Dusa (ministrul Apararii), Ionel Valentin Vlad (presedintele Academiei Romane), Gabriel Oprea (vicepremier), George Maior (ambasador in SUA), Sorin Campeanu (ministrul Educatiei), Robert Cazanciuc (ministrul Justitiei), Teodor Frunzeti (rector UNAp), Valeriu Nicut (secretar de stat MApN si cumnatul lui Oprea), Neculai Ontanu (primarul Sectorului 2, UNPR), Alexandru Cumpanasu (AID), Mihnea Costoiu (rector Politehnica), Vasile Ozunu Mihail (presedinte Colegiul National de Aparare), Gheorghe Popa (rector Academia de Politie), Gabriel Moisescu (rector UNAp), Ilie Botos (secretar de stat MAI), Raed Arafat (secretar de stat MAI), Eugen Nicolicea (UNPR), Vasile Dancu (director IRES), Petre Toba (seful IGPR), Gelu Diaconu (seful ANAF), Gheorghe Muscalu (membru CSM), Bogdan Stan (presedinte Agentia Nationala de Integritate), Nicolae Iancu (rectorul ANI a SRI) si Marius Iacob (adjunct al procurorului-sef al DNA). In poza mai apare si Eduard Hellvig, seful SRI, chiar langa Dusa, insa din cauza taieturii pozei originale nu se vede si el. Unii s-au retras între timp. Alții, cum ar fi Dan Mihalache și Adrian Curaj, au făcut publică apartenența la Sectă.
[…] Secta securistă a lui Oprea și Maior cheltuie sute de mii de lei in cateva luni apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]