Peste 150 de milioane lei (peste 34,8 milioane euro) pune la bătaie Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în prag de alegeri locale, pentru asfaltarea unor drumuri judeţene. Lucrările se vor derula pe perioada a trei ani, pe 25 de drumuri judeţene care însumează aproape 716 km.

Deşi sună bine, practic este vorba de lucrări de întreţinere şi reparaţii ale drumurilor judeţene, deci vorbim de turnarea unor covoare asfaltice doar acolo unde cazul. În scripte nu se menţionează care este cu exactitate numărul de kilometri pe care se desfăşoară lucrările.

 

Cum campania electorală bate la uşă fiindcă practic ne mai despart doar două săptămâni de aceasta şi o lună de alegerile din 5 iunie, şi cum promisiunile deşarte nu mai ţin atât de uşor în faţa alegătorilor, administraţia judeţeană, condusă de Radu Moldovan, a ţinut morţiş să „şocheze” cu ceva. Astfel că zilele trecute a scos la licitaţie un contract de 153.399.000 lei (34.863.409 euro), fără TVA, care are ca obiect „Covoare asfaltice în judeţul Bistriţa-Năsăud”.

 

Asfalt nou, pe ici pe colo

Chiar dacă sună frumos, iar bistriţenii, sătui de gropile în care dau în fiecare zi din an cu maşinile, se gândesc automat că vor avea parte de drumuri ca oglinda, lucrurile nu stau chiar aşa. Practic discutăm doar de lucrări de întreţinere pe drumurile judeţene, pe care vor fi turnate covoare asfaltice, pe ici pe colo, unde este cazul. Concret este vorba de covoare asfaltice (rectificarea suprafeţelor prin frezare, caseta suplimentară cu balast şi piatră spartă, preluare denivelări, amorsarea suprafeţelor cu emulsie bituminoasă, geocompozit, strat de uzură), lucrări auxiliare (acostamente din piatră spartă, curăţirea şanţurilor), executare marcaje şi parapeţi metalici.

 

Metodă mai puţin folosită la licitaţii: acordul-cadru

Este foarte interesant costul estimativ al contractului, de 153.399.000 lei (34.863.409 euro), fără TVA, în condiţiile în care pe listă figurează nu mai puţin de 25 de drumuri judeţene a căror lungime însumează 715,839 km. Din cei peste 153 de milioane lei, 38.349.750 lei, adică un sfert din total, sunt alocaţi celui mai mare contract subsecvent din cele patru câte sunt în total şi vor fi semnate în fiecare an cu cei trei agenţi economici care vor primi lucrările de întreţinere după finalizarea licitaţiei şi cu care administraţia judeţeană va semna acorduri-cadru.

Legislaţia în domeniul achiziţiilor publice instituie o modalitate specială de atribuire, intitulată „acord- cadru” prin care permite încheierea unei înţelegeri între cumpărător (autoritatea contractantă) şi  vânzător (ofertantul câştigător) pentru o cantitate maximă, iar la momente prestabilite să fie furnizate părţi din acord (similar livrărilor pe bază de comandă). Această modalitate este tratată de OUG nr. 34/2006 ca o modalitate specială de atribuire a contractului de achiziţie publică, folosită însă la scară redusă.

Art.3, lit. b) din ordonanţă defineşte acordul – cadru drept o înţelegere scrisă „intervenită între una sau mai multe autorităţi contractante şi unul sau mai mulţi operatori economici, al cărei scop este stabilirea elementelor/condiţiilor esenţiale care vor guverna contractele de achiziţie publică ce urmează a fi atribuite într-o perioadă dată, în mod special în ceea ce priveşte preţul şi, după caz, cantităţile avute în vedere”.

Acordul cadru poate fi utilizat în funcţie de necesitatea autorităţii contractante pe o perioadă de până la 4 ani şi permite acestei să atribuie contracte subsecvente, în funcţie de necesităţile lor concrete, în perioada de timp pentru care a fost încheiat respectivul acord. Astfel se evită stresul iniţierii unei noi proceduri pentru cantităţile suplimentare. Respectivul acord va conţine elementele esenţiale ce vor sta la baza contractelor subsecvente, fără articole specifice unui contract, cum ar fi preţul total ori durata efectivă de execuţie a prestaţiei.

Un alt element specific este dat de posibilitatea semnării acordul-cadru, fără ca autoritatea să deţină resursele necesare achiziţionării, ci doar sursa de finanţare.

În speţa de faţă, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud după ce va desemna câştigătorul/câştigătorii licitaţiei va purcede la identificarea „nevoilor” concrete de pe drumurile judeţene, adică locurile, zonele în care vor fi turnate covoarele asfaltice.

Administraţia judeţeană a luat în calcul efectuarea de lucrări de întreţinere pe 25 de drumuri judeţene, a căror lungime însumată ajunge la 715,839 km. Este vorba despre DJ 151, DJ 154, DJ 154 B, DJ 154C, DJ 154 D, DJ 162 şi DJ 162 A, DJ 170, DJ 172 DDJ 171, DJ 172, DJ 172B, DJ 172C, DJ 172D (Ilva Mică – Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare – Lunca Ilvei – limita cu jud. Suceava ), DJ 172 E, DJ 172F, DJ 172G, DJ 172H, DJ 172I, DJ 172K, DJ 173, DJ 172D (Prundu Bârgăului – Bistriţa-Bârgăului – Colibiţa), DJ 173B, DJ 173C.

 

Trei ani de lucrări…, dar şi de bani asiguraţi

Conform anunţului postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), lucrările se vor derula în perioada 2016 – 2019, practic pe perioada a 42 de luni.

Firmele care vor dori să intre în cursă trebuie să aibă media cifrei globale de afaceri pe ultimii trei ani de minim 58 de milioane lei, dar şi o listă a contractelor prestate în ultimii cinci ani care să fie însoţită de certificări de bună execuţie din care să reiasă valoarea lucrărilor, beneficiarul acestora, perioada şi locul desfăşurării execuţiei lucrărilor, precum şi dacă au fost duse la bun sfârşit. Totodată, ofertanţii trebuie să facă dovada şi că au executat şi au dus la bun sfârşit în ultimii 5 ani lucrări similare contractului ce urmează a fi atribuit, respectiv: lucrări de construcţie nouă/reabilitare/modernizare/îmbrăcăminţi asfaltice/ covoare asfaltice pentru drumuri de interes naţional/judeţean/local în care participarea ofertantului la aceste contracte să fi fost în valoare cumulată de minim 35.000.000 lei fără TVA, la nivelul a maxim 3 contracte.

În plus, firmele care se vor înscrie în cursa pentru obţinerea contractului de peste 153 de milioane lei, vor trebui să dovedească şi faptul că au dotarea tehnică necesară, dar şi personal de specialitate angajat.

Ofertantul care va avea cel mai scăzut preţ, va fi desemnat câştigătorul contractului.

 

Lucrări similare, încă în derulare

Trebuie să reamintim că în 2013, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a atribuit prin licitaţie un contract pentru întreţinerea drumurilor judeţene, în valoare de 24 milioane lei, fără TVA, firmei clujene SC Diferit SRL, o abonată a banilor publici. Până în 2017 practic, acest contract se va derula în paralel cu contractul pe care administraţia judeţeană îl scoate la licitaţie şi care are aproape acelaşi obiect, de întreţinere drumuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.