Scandal de amploare în sânul Brigăzii Mecanizate 81 din Bistriţa! Comandatul unităţii militare, colonelul Iulian Berdilă s-a ales cu o plângere penală pentru abuz în serviciu din partea unui subordonat.

 

Recent, Gazeta de Bistriţa a intrat în posesia unor documente care „aruncă în aer” garnizoana de la Bistriţa. Comandantul Brigăzii Mecanizate 81 s-a ales cu plângere penală depusă la Parchetul Militar Cluj Napoca, în care este acuzat de comiterea unor infracţiuni.

Plângerea a fost formulată de consilierul juridic şef, locotenent-colonel Sorin Eugen Mihaiu. Acesta solicită procurorilor militari anchetarea colonelului Berdilă, pe care îl acuză de lipsire de libertate în mod ilegal, furt, tortură, purtare abuzivă, abuz în serviciu, fals intelectual, şi abuz de autoritate.

Fiind omul care veghează asupra legalităţii documentelor emise de unitatea militară bistriţeană, locotenent-colonelul Sorin Mihaiu „şi-a permis” să observe că anumite acţiuni ale comandantului unităţii nu sunt tocmai în regulă. Asta în condiţiile în care la urechile juristului şef începuseră să ajungă informaţii cu privire la anumite fapte ale superiorului său care contraveneau regulamentelor militare. Dar cum nu poţi să iei de bună orice informaţie, lt. col. Mihaiu a început să facă verificări. Acţiunile sale i-au adus însă necazuri, fiindcă şeful său l-a luat la întrebări. Numai că lucrurile nu s-au oprit aici şi au luat o întorsătură urâtă, astfel că juristul Brigăzii s-a văzut pus în situaţia de a-i face o plângere penală colonelului Berdilă.

 

A pus întrebări despre „activităţile” comandantului

Potrivit documentelor intrate în posesia Gazeta de Bistriţa, comandatul Brigăzii 81 Mecanizată, col. Iulian Berdilă, ar fi beneficiat în perioada 16.01.2016 – 23.01.2016, de șapte zile de concediu de odihnă pe anul 2015, în Garnizoana Bistrița. Însă în acel interval au început şi întrebările juristului, după ce i-au ajuns la urechi informaţiile despre anumite fapte cu iz penal posibil comise de superiorul său, printre care s-ar număra şi drumuri efectuate în Capitală în scop personal cu maşina unităţii militare.

Se pare însă că şeful Brigăzii a fost informat despre curiozitatea subordonatului, întrucât cu trei zile mai devreme de a-i expira perioada de concediu colonelul Berdilă, îmbrăcat în haine civile, şi-a făcut apariţia în biroul lui Mihaiu şi l-a luat la întrebări.

„Timp de aproximativ douăzeci și trei de minute, comandantul U.M.01331 Bistrița m-a supus unui interogatoriu agresiv al cărui scop unic a fost să-i răspund de ce m-am tot interesat de drumurile dânsului la București. M-a amenințat că, în acest sens, va numi o comisie care să-mi ia o notă explicativă în care eu să răspund cine îmi«dă dreptul să întreb unde și când umblă comandantul». La un moment dat, a renunțat la folosirea unui mod de adresare civilizat, regulamentar, prin folosirea pronumelui de politețe dumneavoastră, în schimbul utilizării celui ,,academic” – ,,băi”. La rugămintea mea de a nu mi se adresa astfel, acesta a negat, mințindu-mă cu foarte multă convingere, afirmând că nu mi-a spus «băi» și că «nu mă prindeţi cu abureli de astea de doi lei»”, a scris Mihaiu în plângerea depusă la Parchetul Militar.

 

Berdilă a fost anchetatorul

Apoi comandantul a ordonat ofiţerului de serviciu să meargă la colonelul Cristureanu, care îl înlocuia la comanda Brigăzii în perioada respectivă, și să-i raporteze ca acesta să consemneze numirea unei comisii care să cerceteze comportamentul consilierului juridic, dar şi programul desfăşurat, în amănunţime, în ultimele trei zile.

Interogatoriul, care s-a desfăşurat pe o perioadă de aproape trei sferturi de oră, a fost susţinut chiar de colonelul Berdilă. Şi ca să nu fie acuzat că ar exercita presiuni, într-o vreme „anchetatorul” lui Mihaiu a ordonat să i se aducă o cameră video pentru a înregistra interogatoriul.

 

Ţinut captiv în birou preţ de două ore a ajuns la Urgenţă

Aflat sub presiune, juristul Mihaiu a început să se simtă foarte rău, însă nu i s-a dat voie să meargă la infirmerie.

„Datorită abuzurilor săvârșite și a enormei presiuni pe care col. Berdilă Iulian le-a exercitat asupra mea am început să mă simt rău, să am palpitații, să-mi zvâcnească ceafa, să am dureri de cap, să mi se usuce gura și să am stări de slăbiciune. Mai mult, în cursul așa zisei cercetări, o bună perioadă de timp nu mi s-a permis să stau pe scaun.

Simțind că organismul îmi cedează am solicitat să mi se permită să mă duc la infirmerie, solicitare care mi-a fost respinsă de comandant.

A ordonat ofițerului de serviciu să cheme medicul șef al unității, iar până la sosirea acestuia, ignorând situația în care mă aflam, comandantul a continuat interogatoriul, abuzurile și presiunile exercitate asupra mea, neținând cont de starea precară de sănătate în care mă aflam”, arată Mihaiu în documentul citat.

Când a ajuns medicul, acesta a constatat că tensiunea juristului era cu mult peste valorile normale, în condiţiile în care acesta nu avusese astfel de probleme până în acel moment.

Potrivit aceluiaşi document, colonelul Berdilă nu a ţinut cont de starea de sănătate precară a subordonatului său şi a continuat să îl şicaneze. Ba mai mult, nu i-a permis acestuia nici măcar să iasă din încăpere. În condiţiile date, lt. col. Mihaiu a ajuns să apeleze Serviciul unic de urgenţă 112, pentru a solicita intervenția unui echipaj de poliție fiindcă era lipsit de libertate în mod ilegal.

„După cca. două minute m-a sunat un polițist spunându-mi că nu pot interveni datorită faptului că parchetul militar este competent a soluționa această situație. Atunci am solicitat intervenția unui echipaj al serviciului medical. Nici după apelarea serviciului de urgență comandantul nu mi-a permis ieșirea din birou deși încercări din partea mea, în acest sens, au mai existat. Până la sosirea echipajului medical, comandantul a continuat în același ritm exercitarea presiunilor asupra persoanei mele, a abuzurilor și a interdicției de a părăsi încăperea, deși tentative de a ieși din încăpere au mai existat și din nou s-a postat în fața ușii pentru a-mi bloca și interzice ieșirea din birou. Mai, mult, în mod ironic a afirmat că mă voi duce la spital, mă voi întoarce și o vom lua de la capăt!” se arată în plângere.

Interogatoriul s-a sfârşit după aproape două ore, odată cu sosirea unui echipaj al Ambulanţei care l-a preluat pe Mihaiu şi l-a dus la Spitalul Judeţean pentru investigaţii. Berdilă însă a dat ordin ca biroul lui Mihaiu să fie sigilat şi să i se verifice toate documentele. În plus, colonelul se pare că i-a cerut medicului unităţii să îi aducă copii după documentele medicale ale lui Mihaiu care a ajuns la Spitalul Judeţean.

 

Biroul lui Mihaiu, sigilat! Sigiliul, altul decât cel iniţial

„După finalizarea investigațiilor am plecat la locuința de domiciliu, iar a doua zi m-am prezentat la serviciu. Aici, spre stupoarea mea, am aflat că biroul îmi este sigilat cu alt număr de sigiliu decât acela pe care l-am aplicat eu în ziua precedentă, iar comandantul, în prezența mea i-a ordonat(…) să nu-mi permită accesul în birou decât pentru a mă echipa în ținută militară, iar așa zisa comisie desemnată pentru verificarea documentelor din biroul meu să-și continue activitatea, iar când vor finaliza să i se raporteze. Mi s-a repartizat un alt birou”, arată Mihaiu în plângerea penală.

 

S-au cerut documentele medicale fără consimţământul bolnavului

Curând, juristul Brigăzii avea să costate odată cu verificarea unor documente faptul că şeful său îi ordonase unui angajat al unităţii, cadru medical, să meargă la secretariatul Spitalului Județean să ridice documentele medicale rezultate în urma internării sale temporare la UPU.

Întrucât starea de sănătate a juristului nu se îmbunătăţise deloc, la patru zile de la aceste evenimente, acasă fiind, i se face rău şi leşină. În căzătură şi-a fracturat un deget, incident care l-a dus din nou la spital. Cum de gardă era acelaşi medic care îl consultase câteva zile mai devreme după ce suportase interogatoriul colonelului Berdilă, Sorin Mihaiu a fost internat şi ţinut sub observaţie câteva zile. Însă şeful său a trimis din nou un militar să ceară documentele medicale ale lui Mihaiu, fără să existe vreun consimţământ al acestuia.

După ce a fost externat din spitalul bistriţean, Mihaiu s-a prezentat la Cluj la Spitalul Militar de Urgenţă Cluj unde a mai stat o săptămână.

După externare a depus la Parchetul Militar plângerea penală pe numele colonelului Iulian Berdilă, dosar înregistrat cu nr 71/P/2016.

118 COMENTARII

  1. Asa se intampla cand sunt promovati pe baza de relatii si nu pe competente. De fapt la brigada asta e o traditie in a jigni si lovi. Sa nu uitam faptele lui Blaiu Dorin, colonel, care acum e general.

      • A stiut sa pupe in …. pe sefi si a ajuns general. Dupa ce a scapat de un proces de lovire a unui subordonat. De ce nu a fost judecat de consiliul de judecata? Nimeni nu are un raspuns.

      • Ce conteaza ce ai fost. Trebuie sa sti pe cine pupi in fund, pe cine perii si ajungi general. Acest nimica a ajuns general calcand oameni in picioare, lovind ofiteri si multe altele. A scapat de o condamnare, dar de ce nu a fost sanctionat disciplinar pentru lovirea inferiorului?

      • Ce conteaza ce ai fost acest Blaiu. Trebuie sa sti pe cine pupi in fund, pe cine perii si ajungi general. Acest nimica a ajuns general calcand oameni in picioare, lovind ofiteri si multe altele. A scapat de o condamnare, dar de ce nu a fost sanctionat disciplinar pentru lovirea inferiorului?

    • Tu stii cine este Col Berdila? De ce dracu vorbesti ca un idiot??? Nu, nu a fost promovat pe pile si relatii…omul a fost si este luptator. Juristul are ceva probleme, faza cu venitul rau si sechestratul miroase de la o posta a gogoasa imputita!

  2. Pe colonelul Mihaiu Sorin il cunosc de foarte multa vreme, inca de pe bancile Scolii militare. Si STIU foarte bine ce fel de om este. Si pot spune cu mana pe inima ca la categoria OM i-as da calificativul „Exceptional”. Profesional nu stiu prea multe despre el dar fiind un om de o probitate morala ireprosabila, ma indoiesc sa fie altfel cand e imbracat in haina militara. Pe col. Berdila nu-l cunosc. Am aflat ca exista odata cu articolul de mai sus. Dar mi-e deajuns sa-mi fac o parere despre el. Si nu e una buna de loc. Ca fost ofiter al acestei Brigazi, stiu ca la conducerea ei se perinda fel si fel de cadre militare care doresc sa urce treptele ierarhiei militare. Si esalonul Brigada e unul strict obligatoriu. Numai ca nu toti cei care trec pe la conducerea brigazii, celebre dealtfel, sunt la fel. Unii, dupa ce pleaca, lasa un gol imens si v-as putea da cateva exemple edificatoare dar nu e treaba mea. Altii insa, lasa un gust amar. Se pare ca pana va pleca, dl. Berdila va face mult mai amara sederea decat plecarea dumnealui. Pacat, institutia militara pe care o comanda are o reputatie excelenta. Nu intelege ce castiga stricand-o. Pacat.

  3. Gunoaiele din Unitate Militara Bistrita…pai se mai fura motorina de pe acolo?….așa e plină Bistrita de angajați la stat cu apucături de bucureșteni si borfași…UM Bistrita…Spitalul Judetean…ect

    • Te ai enervat necunoscutule…?….te simți cu „motorina” …pardon musca pe căciula?….bai tarane ajuns domn la „județ”….am avut neamuri la unitatea aia știu ce vorbesc…

  4. Col.Berdila!!! Un om de milioane! Se putea rezolva acest caz fără teatru! Îmi cer scuze ca nu cunosc „victima” dar a exagerat! Un militar e instruit sa reziste presiunilor de orice natură… Abuz face victima pt ca are la cunoștință legea sistemului… În sistemul militar nu poți conduce doar cu vb de politețe… Succes dl.Col.Berdila și păcat că domnia sa are de suferit… Cu respect!

    • Acest colonel e un jeg de om prin definitie ! Cu siguranta isi merita pe deplin soarta, iar mai devreme sau mai tarziu trebuia sa se ajunga inevitabil aici… Nu mai luati partea la astfel de personaje mediocre ajunse in functii ce depasesc capacitatile si orizonturile lor. Nici eu nu cunosc victima, dar e suficient sa-l cunosc pe acest Berdila.

    • Cine se aseamana se aduna, domnule Frunzete! Poate, acest col. Berdila, era un om de milioane atunci cand l-ati cunoscut. Dar, probabil, era tot un ofiter cu numarul, ca dumneavoastra. Poate este prea mare caciula pentru colonel! Poate, pe unii oameni, o asemenea functie ii face NEOAMENI!!!

      • „Bolnavul ” , este doar un foarte talentat actor. Militarii adevarati au caracter si verticalitate. Asa cum mentionati in articol victima dvs. , super jurist ,avea calitatea de observator adica observa activitatea celorlalti ,avea foarte mult timp liber si ce sa faca cu el .Seamana bine cu D-l Goe – face doar ce vrea si cand vrea -ca doar l-au tolerat foarte multi si foarte mult. Unii asa inteleg sa plece in pensie cu tam-tam improscand cu noroi pana la urma o institutie, comandantii vin si pleaca.
        Sugerez celor care-i plang de mila sa-i faca cadou de pensionare o oglinda, una nemincinoasa.

        • Cristina, daca prin caracter si verticalitate tu intelegi a-ti face/ti-ai facut un obicei din a tacea si a inghiti printre lacrimi doar ca sa ai seara ceva caldut in burtica si lasi raul/abuzul/nedreptatea sa se propage, cu parere de rau, trebuie sa te privesc si eu de sus in ochi si sa ti-i deschid spunandu-ti ca ai o realitate foarte denaturata asupra acestor concepte. Cu o asemenea atitudine pupincurista, nu vorbi tu de caracter! Sugerez celor care iti fac cadouri – pernite pentru genunchi, probabil ai bataturi.

    • Domnule Frunzete! Dumneavoastra spuneţi ca ” un militar e instruit sa reziste presiunilor de orice natură” asta însemnând să accepte orice mizerie? Unde ajunge ţara asta dacă toată lumea tace pentru că aşa trebuie. Aţi auzit vreodată de verticalitate ? Sau faceţi parte din rândul nevertebratelor? Aţi auzit vreodată de libertatea de exprimare, un drept fundamental al omului?
      Ce exemplu să dăm copiilor noştri , să le spunem că în orice împrejurare trebuie să tacă?… mă îndoiesc…

    • Ba ești prost? Dar cum se mai conduce? Cumva cu înjurături si jigniri? Atunci ce respect poate să aibe din partea subordonaților dacă propriul comandant ii jignește? Pai in caz de război fii sigur tovarase ca se va găsi vreunul mai tampit ca el să i-o plătească, intr-un fel sau altul, mai ales că în sistem se găsesc destui…

  5. Pacat ca noi romanii suntem asa de manipulati de presa si mai ales suntem un popor care judeca fara sa cunoasca cu adevarat o persoana…nu e de mirare ca multi tineri vor sa plece din tara asta, s-au saturat sa fie manipulati de media si s-au saturat de oameni ipocriti…

    • Nu merita citit . Adevarul este departe … departe. Este vorba de o criza de orgoliu a domnului super jurist . A indraznit cineva sa-l contrazica pe el – omul legii si de aici a pornit un intreg razboi. Ca super jurist cunoaste toate viciile de sistem si profita din plin. Ce se va intampla la Brigada dupa pensionare ? cine o sa mai vegheze stoic la bunul mers al hartiilor? Acest super jurist o sa fie foarte greu de inlocuit. Aproape ca-i compatimesc.

      • Mie mi se pare ca e vorba de orgoliu de ambele parti. Nu numai de orgoliu ci si de neintelegerea limitelor autoritatii comandantului, lipsa de pofesionalism, calitate umana precara in pozitii cheie.
        Comadantul, daca cele relatate sunt adevarate, da dovada de o crasa lipsa de tact, da ordine si actioneaza parca pentru a limita devoalarea presupusului abuz invocat de jurist.
        Juristul, departe si el de o atitudine fireasca, in loc sa isi vada de menirea lui de consilier si sa-l sfatuiasca pe cdt inainte de presupusul abuz, acesta il urmareste, il pune in fata faptului implinit, pare sa ia totul personal si se autovctimizeaza aruncand totul intr-un spectacol absurd.
        Dupa mine, avem de-a face cu un lider fara calitati de lider si un asa zis jurist care nu ar fi trebuit sa ajunga jurist.

  6. Asta e cetateanul roman autentic, cel manipulat de media si cel care judeca o persoana fara sa o cunoasca. Nu mai credeti tot ce se scrie pe internet/presa, adevarul este scump si va garantez ca nimeni nu se intreaba daca aceasta stire e in totalitate adevarata, pentru ca asa suntem noi de cand ne nastem…nu e de mirare ca tot mai multi tineri vor sa plece din tara. Sunt satui de manipulare si de oameni ipocriti…

  7. Sorin ,te susțin pentru prietenia care ne-a legat încă din liceu și pentru că cred în tine! Fii tare!!Același sistem militar de doi bani!

    • Cum se face că nu este singular acest caz la Bistrița?!
      Sau este și acesta un mod de a-l avansa general pe domnul Berdilă!
      Este o practică:îl mută la Craiova că doar este cald locul și tot așa s-a întîmplat și cu predecesorul .
      Craiova este locul de spălare a păcatelor bistrțenilor!
      Întîmplător chiar și juristul în cauză a lucrat la Craiova unde a fost respectat pentr seriozitatea și profesionalismul său .
      Ca o concluzie:nu vă impacientați!Colonelul Berdilă va fi general ca și concitadinul Blaiu ,iar o mînă de lingăi îl va îngropa în declarații mincinoase pe juristul care a îndrăznit să constate abuzurile acestui gunoi ajuns prin contrbuția colegilor mare comandant.
      Mă întreb, dacă șeful Statului Major General îl va demite,pentru că Oprea,pe atunci Ministrul Apărării Naționale,a avut puterea să-i anuleze ordinul de numire în funcția de comandant de brigadă concitadinului mai sus amintit!
      Dar,să nu vă mirați :au avut gijă să-l promoveze repede ca să uite de necazul pricinuit de un ,,nemernic”
      de subordonat care a manifestat prea multă personalitate!

  8. Susțin părerea personală.. NU DORESC SA FAC „valuri/acuzații ” cu aceste fraze… AM LUPTAT SUB COMANDA DOMNULUI COLONEL SI A DEMONSTRAT DE NENUMĂRATE ORI OMENIA! Dezavantajul dumnealui e ca nu are sprijin politic (ceea ce în sistem e vital)… Câți din cei care îndrăznesc să acuze acest OM au la cunoștință CV-ul lui? Câte porți a deschis acest Om pt voi?CUM A REPREZENTAT ACEST DOMN DRAPELUL IN ZONELE DE CONFLICT?PENTRU CUNOSCĂTORI – Jurist vs. Combatant! CINE ÎNDRĂZNEȘTE SĂ COMPARE? Felicitări Dl.Arafhat pt promptitudinea echipajului de ambulanță!
    PS: Nu aruncați cu „pietre” într-un om pe care nu-l cunoașteți și cele spuse mai sus, sunt la modul direct ce poate fi făcut public… Cu respect!

    • Daca nu avea sprijin politic nu era comandant de brigada. A ramas cu niste apucaturi de securist..ca multi altii de varsta domnului colonel…nu este la curent cu noutatile, in Romanie este democratie, s-a terminat perioada comunistilor si securistilor

  9. Oare domnul jurist care lesinase in urma „interogatoriului ” si i-si fracturase un deget la impactul cu solul, se intorsese din Afganistan? Fabulos… cum apar in presa astfel de mizerii! Foarte delicat domnul jurist pentru gradul si pregatirea domniei sale! Ma gandesc ca insurgentii pe care i-ar fi intalnit, l-ar fi gratulat cu apelative elevate conform pregatirii dumnealui! Oare cei ce au apelat la un astfel de „demers jurnalistic” ar putea avea un interes ocult?

    • sunteti nul in probleme medicale.
      Omul a fost internat pt puseu hipertensiv. La o faza similara un prof univ cardiolog in iasi , acuzat de colegi ca si-a angajat fiul la UMF , a murit in somn la cateva ore dupa o discutie f tensionata.
      A fost o pierdere irecuperabila.
      Rau faceti ca luati in ras asemenea incidente,in care rautatea semenilor poate duce la decesul victimei.Nu oricine poate face fata la asa ceva.Poate vi se va intampla candva in viata,v-ar prinde vine,ca sa intelegeti despre ce e vorba.

  10. Sunt foarte curios cum poate un om sa stea internat o saptamana in spital pentru un deget rupt? Poate ii da si Virtutea Militara cu aceasta ocazie.Sunteti prea partizani sa vedeti manipularea, unde era sechestrarea si abuzul acela nemaivazut?

    • Eu cunosc un colonel care in luna martie 2016 a avut 25 de zile concediu medical pentru „celulita locoregionala regiunea plantară dreapta”.

  11. Mihaiu mi-a fost coleg si este un om de o verticalitate morala ireprosabila .Nu-l cunosc pe Berdila dar probabil ca nu este obisnuit sa lucreze cu genul asta de oameni . A fi comandant nu inseamna in nici un caz a fi Dumnezeu !

  12. Pe Berdilă îl știu de când era proaspăt locotenent și a fost încadrat la 01348 Buc. El era de negru (artilerie) și nu prea am avut treabă cu el. IÎl știam un om liniștit, dar după 20 de ani de armată unii se schimbă, mai ales ca acum este colonel și comandant de brigadă. Părea un pic mai smecheraș, și auzisem ca are și ceva pile mari. Poate și-a luat-o în cap, și dacă este adevărat ce a spus victima, este foarte urat din partea lui Berdilă!

    • Am citit articolul de la „cap pana la coada”. Sincer sa fiu, sunt surprins de anumite aspecte prezentate in articol, care seamana izbitor de mult cu anumite filme cu avocati. Scenele cu sechestrare de persoana, dureri de cap, stare de rau general, salvare etc. Mai mult, asta am vazut si citit si la/despre politicieni si infractori de la noi din tara. Oare, ma intreb eu, suntem in masura sa distingem adevarul, in afara celor prezentate in media, fara replica celui acuzat de toate cele…(atentie mare avizatilor)? Oare daca cel vizat de aceste acuzatiii nu raspunde, nu inseamna ca e vinovat: poate nu a fost intrebat, poate nu vrea sa sporeasca scandalul pentru ca respecta institutia din care face parte. Ce va iesi vom vedea, dar cu siguranta autorul articolului nu a fost obiectiv, iar povestea juristului pute a facatura „avocateasca”. Deocamdata, atat doresc sa scriu…..va salut pe toti!

  13. L-am cunoscut pe dl.Sorin pe crestele muntilor Fagarasului , remarcand omenia si verticalitatea dansului fara sa stiu , initial , ca este cadru militar , gradul si/sau functia … eu sunt din generatia celor care la revolutie aveau 18-20 de ani , iar una din convingerile pt. am stat in strada atunci fiind dorinta de a scapa de lichelele asemanatoare acestui colonel !!!

  14. L-am cunoscut pe dl.Sorin pe crestele muntilor Fagarasului , remarcand omenia si verticalitatea dansului fara sa stiu , initial , ca este cadru militar , gradul si functia … eu sunt din generatia celor care la revolutie aveau 18-20 de ani , iar una din convingerile pt. am stat in strada atunci fiind dorinta de a scapa de lichelele asemanatoare acestui colonel !!!

  15. Aici nu e vorba de competență, referitor la cele întâmplate; e vorba de omenie, pe care, se pare, acest ”om” Berilă/Berdilă nu a moștenit-o, sau a uitat-o de unde a plecat. Sunt curios cum e familia lui și cum se știe comporta acolo. Ce studii importante o fi făcut de le aplică așa? Mare păcat că pătează uniforma și instituția, care, la urma urmei, nu-i aparțin.

  16. Am citit articolul de la „cap pana la coada”. Sincer sa fiu, sunt surprins de anumite aspecte prezentate in articol, care seamana izbitor de mult cu anumite filme cu avocati. Scenele cu sechestrare de persoana, dureri de cap, stare de rau general, salvare etc. Mai mult, asta am vazut si citit si la/despre politicieni si infractori de la noi din tara. Oare, ma intreb eu, suntem in masura sa distingem adevarul, in afara celor prezentate in media, fara replica celui acuzat de toate cele…(atentie mare avizatilor)? Oare daca cel vizat de aceste acuzatiii nu raspunde, nu inseamna ca e vinovat: poate nu a fost intrebat, poate nu vrea sa sporeasca scandalul pentru ca respecta institutia din care face parte. Ce va iesi vom vedea, dar cu siguranta autorul articolului nu a fost obiectiv, iar povestea juristului pute a facatura „avocateasca”. Deocamdata, atat doresc sa scriu…..va salut pe toti!

  17. Ma uit la aceste comentarii cu stupoare si constat cum suntem noi claditi sa ne decapitam conducatorii fara ca macar sa avem habar despre ce s-a intamplat. Majoritatea sariti la jugulara direct fara sa faceti referire si la motivele, mare parte din ele, puerile ale juristului. Lasati justitia sa se pronunte si apoi vom vedea cine are dreptate!

  18. Domnule Mihaiu, sfatul meu este sa va redefiniti viitorul…..spre civilie, deoarece toate portile pentru continuarea vietii in acest sistem vi se vor inchide. Cunosc acest tip de piesa de teatru falsa si abuziva. Am trait aceasta experienta tot din aceasta postura de consilier juridic, tot cu un comandant , fost politruc, foarte apreciat de superiori si foarte fals fata de subordonati si exagerat de betiv . Eu nu am facut plangere penala , m-am adresat militareste si regulamentar pe cale ierarhica . Finalul……mie mi s-au inchis toate portile, el a ramas, iar cel caruia m-am adresat a ajuns rector la UNAP. Asa ca… MULTA BAFTAAAA. Acest comandant poate sa aiba calitati exceptionale pentru care merita respect, insa nimeni si nimic nu-i permite ca in numele acestor merite sa incalce legile tarii si regulamentele militare si sa se comporte ca pe mosia proprie.Ca dansul mai sunt multi in armata…unii dintre ei mai infractori decat infractorii civili. Cand nu va mai exista acea directie militara de audit si comisie de jurisdictie a imputatiilor, iar controlul in acest domeniu va fi exercitat de institutiile civile de specialitate sa vedeti cati bani se vor economisi si cum vor stagna imbogatirile acestora.

    • Total de acord. Eu, după o plangere penala pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals săvârşite de un fost comandant de-al meu, am început să fiu supus la tot felul de presiuni de către actualul meu şef, unele pe faţă, pentru a renunţa la plângere. Aceste presiuni au culminat cu calificativul BUN în notarea de serviciu, dar am resimţit şi faptul că multe dintre căil de acces în carieră mi se închid rând pe rând. Acum singura speranţă care mi-a rămas este că acel dosar penal a ajuns între timp la DNA, poate acolo va fi soluţionat într-un final.

  19. Salut curajul si corectitudinea lt. Col. Mihaiu, īi doresc mult succes īn rezolvarea situaţiei in justitie. Nu vreau sa-l dezamagesc, dar cunosc un caz similar intre Hapau Marian si un subordonat de-al lui, colonel, care in final l-a trecut in rezerva nevinovat si fara nici un drept.

    • Total de acord. Eu, după o plangere penala depusa la parchetul militar in 2015 pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals săvârşite de un fost comandant, am început să fiu supus la tot felul de presiuni de către actualul meu şef, unele pe faţă, pentru a renunţa la plângere. Aceste presiuni au culminat cu calificativul BUN în notarea de serviciu, dar am resimţit şi faptul că multe dintre căil de acces în carieră mi se închid rând pe rând. Acum singura speranţă care mi-a rămas este că acel dosar penal a ajuns între timp la DNA, poate acolo va fi soluţionat într-un final.

  20. Domnilor, colonelul Iulian Berdila este unul dintre cei mai integrii, morali, disciplinați si bine pregătiți profesional leaderi ai Armatei României! Acțiunea acestui individ aflat in subordinea Col Berdila, desfășurata de altfel fara sa respecte regulamentele militare si căile militare ierarhice regulamentare de raportare, demonstrează fara de tăgada ca acest individ a știut ca comandantul lui nu a făcut nimic in afara regulamentului. Abordând aceasta cale, darea in judecată a comandantului său, nu vrea decât sa defăimeze instituția comandantului in opinia publica si sa îsi caute presupusa dreptate într-un mod nedem pentru un ofițer (jurist de meserie) care a jurat sub drapel sa respecte regulamentele militare!
    Din păcate , se pare ca la Bistrița devine un obicei ca nemulțumirile unor indivizi sa fie rezolvate prin presa locală sau prin alte cai, de altfel legale , dar fara a fi parcurse mai întâi căile militare firești si disciplinate de ieșire la raport.
    Domnule comandant , te voi susține in orice situație si sunt convins ca adevarul va ieși la iveală!

    • Tipul ofiterului-gunoi. Gunoi de unitate. Asezat bine, acolo, daca s-ar putea pana la pensie. Cu geana pe cine vine si cu grija mare ce sa-i faca. Domn jurist. Jurist de unitate. Jurist de MApN. N-are raspundere, n-are treaba……S-a specializat in detectiv. Putoare ordinara. Plictisit de atata jub! Ce a produs donul Mihaiu la viata lui? Vreo instructiune, vreo norma, vreo lege…..?
      NU. A stat, a asteptat…. a papat, a dormit, a dus palinca de Bistrita spaga…Si a ajuns jurist. Este JURIST DE UNITATE. O somitate!

    • Am un prieten care si-a dat demisia din armata pt ca un superior il injura ZILNIC de mama.
      Prietenul are un stra-strabunic care a luptat la Grivita in 1877 si un strabunic care a fost decorat de regele Ferdinand.Intelege f bine ce inseamna patriotismul si onoarea militara,dar nu a mai rabdat sa fie umilit ZILNIC. spunea ca a raportat situatia la comandantul unitatii dar nu s-a schimbat nimic,iar superiorul care il jignea l-a avertizat ca degeaba se plange pt ca nimeni nu va interveni .
      Am ramas cu un gust amar dupa aceasta poveste – si altele – din viata cazona.
      Din pacate omenia si bunul simt nu au cautare,preocupati cum sunt sa o faca pe sefii,multi ofiteri uita ca nu se poate face ORICE. Pt ca sistemul le permite,oamenii fac ce le vine,fara nici un fel de autocontrol.

  21. Este clar ca asistam la inca un episod care are ca scop denigrarea Armatei Romaniei. De ce scriu aceste lucruri? Deoarece este evident faptul ca nu s-au respectat procedurile si regulile institutiei, referitoare la constatarea unor prezumtive abuzuri sau abateri si la raportarea acestora, stau si ma intrb care a fost scopul juristului militar, de a apara institutia Armatei sau de apara interesele unui grup din acea zona de influenta, grup probabil deranjat de aparitia unui Om care le cam strica apele. Dupa cum prezinta situatia respectiva Gazeta, dar sin comentariile postate de catre unii dintre domniile voastre, Col. Berdila este un tortionar odios, comunist s.a….Ma mir ca sunt oameni care deja au emis judecati doar pe baza unei relatari trunchiate, subiective si cel mai probabil neadevarate….., dar de fapt nu ma mir. Asta este modul in care contribuim fiecare din noi la denigrarea institutiilor in care populatia mai crede, mai mult de atat particim activ la demolare, desi clamam sus si tare ca noi aparam Adevarul. Va intreb domnii mei, unde este prezentata in Gazeta varianta Col. Berdila? Cum de a ajuns un ofiter, fie si jurist, sa ramana in activitate fiind de bolnav, fizic si psihic. Cei care credeti ca ati aflat adevarul citind articolul va inselati. Cei care continua sa denigreze institutia Armatei, cred ca sunteti niste victime ale dezinformarii sau faceti parte din ea. Spre incheiere, despre Col. Berdila: este tanar, nu are apucaturi comunisto-staliniste pentru ca nu avea de unde sa le deprinda, este un profesionist desavarsit, un om integru si onest; asta afirm cu tarie pentru ca il cunosc; despre domnul jurist am citit ca este integru, onest, model de corectitudine, asta am citit prin comentarii; este bolnav fizic, labil psihic dar consecvent in ceea ce face, asta am citit in articol. PAI VA ROG SA MA SCUZATI DOMNII MEI, CITITORI SI COMENTATORI, DEOPOTRIVA, unde este adevarul si care este scopul acestui articol? Denigrarea Armatei Romaniei! In rest sa lasam justitia sa-si urmeze calea.
    In incheiere imi afirm increderea ca adevarul va prima si in continuare, imi exprim sustinerea pentru Col. Berdila si sunt sigur ca nu va ceda santajului declansat de unii indivizi de prin zona.
    Va asigur ca nu sunt un pupuincurist domnilor, dar stiu perfect ceea ce scriu……voi nu prea….oricum astept comentarii.

    • Gazeta de Bistrita a solicitat un punct de vedere atât Ministerului Apărării Naţionale cât şi colonelului Berdilă. Până la închiderea ediţiei de săptămâna trecută nu s-a primit niciun răspuns din partea celor interpelaţi de noi.

      • Doamna jurnalista, ma bucur ca ati intervenit in aceste comentarii, pentru ca doresc sa va adresez cateva intrebari, la care puteti sa raspundeti sau nu.
        1: ati solicitat punctul de vedere al Col. Berdila si MapN, inainte sau dupa ce ati publicat articolul?
        2: cunoasteti ca la noi, in societatea din Romania, exista meteahna ca cel acuzat sa nu beneficieze de prezumtia de nevinovatie, ci din contra el trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia si nu se intampla ca sistemul judiciar sa-i dovedeasca vinovatia;
        3: sunteti constienta ca, prin aruncarea pe piata a unui subiect care are ca obiectiv denigrarea unei institutii si a unui om care face parte din ea, ati devenit parte a mecanismului de santaj indreptat impotriva acelui om, dvs. fiind parte activa a acelui mecanism si nu neutra cum ar trebui sa fie un jurnalist;
        4: ati procedat corect, improscand cu noroi o persoana, fara a-i prezenta in acel articol punctul de vedere, in conditia in care ati inainta solicitarea pentru punctul de vedere al Col. Berdila dupa publicarea articolului?
        5: deontologia profesionala va permite sa fiti asa de subiectiva intr-un articol care vizeaza o institutie de vaza a tarii noastre si nu vizeaza moda, arta culinara unde consider ca putem sa fim extrem de subiectivi, pentru ca este vorba doar de gusturi?
        Sper sa imi acordati un raspuns.
        Apropo, n-am calcat in viata mea in Bistrita

        • la pct 4 faceti o afirmatie care arunca in derizoriu pct 1
          de prezumtia de nevinovatie beneficia si juristul care avand puseu hipertensiv a fost impiedicat sa primeasca ingrijiri medicale.
          seful avea conturi de rezolvat,treaba lui care conturi,dar nu da bine la opinia publica sa afle ca ASA SE FACE TREABA,punand viata omului in pericol.
          Cu totii avem sefi la munca si nu-i place nimanui sa afle ca si in alte parti se face la fel; in romania sefii au mentalitate de satrapi si ne-am cam saturat de mizeria asta.
          Vedeti ca si juristul face parte din institutia din care face parte si comandantul.
          Am vrea sa credem ca in institutie primeaza JUSTITIA si LEGALITATEA nu fuhrerprinzip (This principle can be most succinctly understood to mean that „the Führer’s word is above all written law”)
          Daca armata era ”o institutie de vaza a tarii noastre” nu ajungeam in situatia in care academia raporteaza ca tara noastra a suferit pierderi economice in perioada 1990-99 mai mari decat in cele 2 razboaie mondiale.
          A tolerat jaful, banditismul ,coruptia , exodul populatiei disperate de foamete si saracie.
          Acum tolereaza sa stea dezarmata in fata armatei ruse,in ideea ca poate scapam sau ne scapa americanii. e posibil ca armate sa plateasca cu sange exact ca in 1916 coruptia si nesimtirea de care a dat dovada in ultimul sfert de secol.

    • Nu oricine poate suporta privatiunile militare, dar acest lucru nu ne dă dreptul de a ne da ,,mai militari”, unii față de alții. Nu cunosc nicio persoană implicată și încerc să fiu imparțial. Faptele incriminate vor fi cercetate de parchet și nu ne dăm cu părerea. Dacă este adevărat că s-a ordonat cercetarea activității juristului, pentru evitarea oricărei suspiciuni, președintele comisiei de cercetare nu trebuia să fie comandantul unității (mai ales că figura în concediu). Cercetarea se execută după niște reguli, nu după cum îl taie pe comandant. Se întâmplă și la alte case, ca atunci când ești cercetat să ți se facă rău. Nu poți rezolva un rău comițând un alt rău. Mă întreb ce putea să fie atât de grav, care să necesite intervenția comandantului? Cert este că la nivelul unităților nu există o procedură de acțiune clară în situațiile în care un militar este supus abuzului comandantului unității.
      Este adevărat că situația în sine nu face bine Armatei, dar nicio instituție nu este perfectă, de eliminarea uscăturilor răspunzând fiecare militar în parte, indiferent de grad și funcție. Dacă azi taci, mâine poți fi o posibilă victimă.

  22. Pentru curiosi – nu-l cunosc pe dl Berdila , am citit doar ce a aparut in presa despre dansul – Atentie !-in presa. Cunosc oarecum victima si stiu cu siguranta ca totul e o mare regie. O sa vedem in timp ce se va intampla si ce se umareste. Armata si Unitatile militare bistritene nu meritau asa ceva.

  23. Setea de putere este nelimitata. A mai fost un comandant la Bistrita care spunea ” unitatea mea si fac ce vreau eu”. Daca col. Berdila este nevinovat, nici o problema, capul sus si pieptul inainte insa si daca e vinovat…
    Prea multa lume implicata. Se stie prea bine ca multe se pot musamaliza in armata. Insa afara de toate astea unii cind se vad acolo sus sunt in stare sa calce si pe cadavre soar doar mai prind o stea de general….

  24. CE VA mai place shaorma! Si la propriu si la figurat.Am vazut O foto mai sus,daca ala e Berdila, nu- l mai laudati ca- I Mare military, caci ala nu poate sa fuga de la Birou pina LA USA. IAR colonelul carevlesina dupa doua ore de stat in picioare… Mare military si ala. Vai de Armata noastra norocoasa! Denigreaza careva Armata?! Voi VA denigrating imediat cum treceti de suta de kg.

  25. Astfel de lucruri se petrec in foarte multe unitati militare iar juristul este inamicul public. Cand se vad in functii le ia Dumnezeu mintile.

  26. Cred că juristul ala si-a depășit atribuțiile funcționale. Dacă era angajat la o firmă în 2 secunde era concediat. Nu mai spun de comportamentul său ce aduce a labil psihic. Oare are analizele medicale efectuate? Locul lui nu pare a fi în armată. Habar nu are ce înseamnă să fi comandant. Dar poate e mai bine asa. Persoane ca el nu reprezintă instituția militară.

  27. Adevarul este ca toti comandantii se cred Dumnezeii in unitati, daca ai tarie de caracter te indeparteaza……in ultimii ani armata Romana a pierdut oameni de valuare din multe cauze .

  28. Berdila e cam o nulitate prin armata. Un om care a foat suatinut permanent. L-am cunoscut personal. Nu m-a impresionat cu nimic. E egal cu zero +. S-a scolit in America. E o gluma buna. De ce ar fi scoala americana superioara? Nu merita sa fie comandant de brigada. A pupat mult….si nu a muncit. E un ofiter promovat prematur fara sa merite. Intr-o situatie de securitate complexa daca promovezi numai nulitati si pupatori in fund, inseamna ca atentezi la siguranta nationala. E un plan perfid? Se duce la naiva tara asta… Sper sa le platim intr-o zi!!!

  29. Iulian Berdila a mancat paine neagra in teatrele de operatii si merita un grad de general, insa regulile militare si administrative nu trebuiesc incalcate. La Bistrita s-a acumulat o doza de razbunare pe comandantii veniti pentru scurt timp si acest lt col a reusit sa-l prinda in offside pe comandant. Aceasta problema este de competenta parchetului dar delatiunea ramane sportul national. Sper sa nu-i afecteze cariera domnului Comandant Berdila pentru ca reprezinta un reper actual pentru Armata Romana.

    • Mai lasa-ma cu comandantii desertului, cu faptele eroice ale acestora prin deserturi. Au condus unitarea intro aplicatie de 6 luni. Nu-i comaparti cu Rommel, nu au condus nici o lupta, lasatio mai moale. Greul acolo il duc soldatii, gradatii, subofiterii si comandantii de plutoane. Unii au facut si acolo abuzuri, pagube si altele, dar nu puteau sa fie trasi la raspundere, ca dor se atingeau de luceferii armatei si ai natiei romane.

  30. La urma urmei, duelul cu tentă personală dintre cei doi trebuie plasat pe locul secund. Principalul motiv pentru care s-a ajuns aici este prezumția de vinovăți e a cuiva – a comandantului, care a fost sesizată de subordonat. Acest lucru constituie însăși esența intervenției jurnalistei, dar cum se întâmplă la noi, dacă idioții știu să citească emit și pretenția de judecată și reproșează și bunele intenții de moralitate. Toți care vă erijați în cetățeni onești, de ce nu așteptați organele competente să intervină pe caz (ați auzit de rolul jurnalismului în determinarea juridicului?!), chiar ca urmare a autosesizării? Se pune problema că acest comandant a greșit și este normal să fie tras la răspundere, în primul rând pentru fraudă, nu pentru că s-a simțit ofensat de sesizarea juristului (care ar fi fost laș dacă nu îl trăgea de mânecă). Juristul a sesizat, trebuie făcută anchetă și dacă se constată nevinovăția își asumă în mod responsabil riscurile care decurg din acțiunea sa. Felicitări jurnalistului – fără să cunosc persoana, respect profesionalismul cu care a prelucrat datele și le-a pus în pagină. Absolut remarcabil! Dovada – accesările articolului și chiar comentariile stârnite. Prevăd preluarea de către presa centrală a unui astfel de material. Nu se urmărește murdărirea imaginii armatei, ci, dimpotrivă, curățirea ei prin depistarea și îndepărtarea mizeriei!

  31. Pt. cei pro Berdila: mare luptător, școlit în SUA….bla. ..bla. ….în teatrul de operații avea „sclav” personal care mai avea puțin și îl ștergea și la fund.Atât știa băiatul ăla. …să spele rufele,să facă cafeaua, să facă curat în dormitor și să aducă mâncarea de la popotă d-lui col. sub nas. QRF-ul era taxi personal pt. domnia sa augustă să se deplaseze câțiva km.pentru ridicarea coletelor comandate pe Amazon.Batalionul domniei sale a fost decorat pentru a i se facilita ascensiunea și a crește C.V-ul.Motivul pt care nu ar fi trebuit. …unul din militari a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu executare…. (asta e pt necunoscători ).Să continuăm?
    Cât despre jurist. …dacă în fața unei mici probleme clachezi în halul ăsta, e clar ce fel de ofițeri ar conduce armata. Dacă pe timp de pace ești așa, la război sigur nu ai ce căuta.

    • Apreciez că separi apa de ulei. Așa trebuie aruncat adevărul în față, oricăruia. Dar crezi că se simte cineva? Vorba românului: după ce sare gardul, capra mai ține și coada ridicată. Sau, acest om ”tenace” e revoltat că poate fi ”târât” în așa ceva, de parcă nu s-a băgat cu capul ala căpleug, singur.

      • Îmi cer scuze, dar nu doresc să detaliez acest subiect.Vă pot spune atât : tribunalul militar a acordat pedeapsa maximă acelui militar cu scopul de a descuraja pe viitor orice altă tentativă de acel gen. A fost cel mai dur exemplu dat vreodată.

  32. Eu nu inteleg un lucru! Cine-i comandant la Bg. 81 Mc. pana la urma? Berdila sau juristul? Daca vrea sa-i ia locul comandantului sa procedeze altfel. Poate e de la CI sau ofiter acoperit, mai stii! Problema se putea rezolva simplu. Daca dl. jurist nu-i convenea ceva facea un raport la esalonul superior, cum scrie la regulament, nu sa sa faca el pe detectivul… Poate a citit prea multe carti de Michael Connelly sau Agatha Christie!!!!

    • Tu parcă ești de pe altă lume, măi Franț, pardon ”john”. Nu te gîndești că tocmai asta l-o fi intrigat pe comadant? Că ăsta, cu ”bune intenții” se interesa de viața lui, mai deocheată, și urma să-l toarne cu documente bine întocmite la șefi. Doar nu crezi că aduna date să i le spună comandantului la o cafea. Zăluzi sunteți voi, strinii. Dar, apropo, dacă te interesează ”folclorul” românesc, ia-ți un nume neaoș de român, nu de măscărici travestit, pentru că văd că ști scrie românește ca un nativ, găinarule.

  33. Se pare, ca unii se fac ca nu pricep ca aici este vorba de o actiune care are doi protagonisti in prim-plan, un acuzator si un acuzat. Cum era normal, acuzatorul trebuia sa urmeze caile legale si regulamentare la indemana pentru a aduce la cunostinta esalonului de cele petrecute, cai pe care ar fi trebuit sa le cunoasca ffff. bine, iar dupa aceea, daca presupusele abuzuri comandantului ar fi continuat, putea sa faca acea plangere penala. Clar plangerea, odata facuta, trebuie sa-si urmeze cursul legal, fapt care cu siguranta se va si intampla. Problema se ridica asupra PROTAGONISTILOR DIN PLANUL SECUND, care inclina spre arunca o lumina nepotrivita, pe fondul unui subiectivism, zic eu deloc dezinteresat, asupra acuzatului. Cum? Prin publicarea unui articol intr-o Gazeta locala, care arata de parca ar fi scris de insusi acuzatorul, paragrafele inserate din plangerea acestuia fiind dovada acestui lucru. Nu contest demersurile jurnalistei, dar clar au aratat o tenta partinitoare, situatie care nu ar fi trebuit sa se petreaca intr-un articol asa zis obiectiv si echilibrat. Cat despre „punerea in pagina a faptelor” cu profesionalism, eu sunt sigur ca a folosit optiunile Microsoft Office, ca depre altceva nu am a spune. Sunt sigur ca dansa, ca orice jurnalist, a cautat publicitatea si a obtinut-o dealtfel, insa clar fiind subiectiva si sustinand in mod vadit una dintre parti si probabil cunoscand faptul ca, a denigra un om cunoscut este reteta consacrata a oricarei publicatii sau emisiuni de CAN-CAN. Aici a reusit doamna jurnalista si o felicit.
    In continuare, o informez pe doamna jurnalista (sper ca numele doamnei nu este doar un pseudonim folosit de acuzator) ca astept raspunsurile la intrebarile adresate de mine. Imi cer scuze ca la anumite intrebari nu am folosit semnul intrebarii „?”, dar o asigur pe aceasta cale ca i-am adresat 5 (cinci) intrebari. Recunosc ca am afirmat ca nu este obligata sa-mi raspunda, dar lipsa raspunsurilor confirma cele scrise de mine.
    Cu respect.

  34. Un caz clasic de abuz transformat într-o luptă a susținătorilor ambelor părți, cred că 99% dintre postări sunt făcute militari de-ai casei care cunosc destul de bine personajele.
    Aș încerca să postez o părere neutră fără să favorizez niciuna din părți. Din prezentarea cazului reiese clar un abuz pe care Col. Berdilă l-a făcut în caliate de comandant utilizând mașina de serviciu în deplasări pe timpul concediului adică nu poate fi vorba de vreo misiune (nu cred că a mers la București cu mașina de serviciu pentru cumpărături la Dragonul roșu, probabil că deplasarea a avut ca scop rezolvarea unor combinații pe la eșaloanele supărătoare, chestiuni de viitor). Oricum dl. colonel pe timpul concediului putea beneficia de foi de drum pe timpul concediului deci nu ar fi rebuit să cheltuie bani pentru deplasare din solda de colonel, dar nu e același lucru când ai mașina care să stea după tine probabil cu tot cu șofer că doar d-lui este comandant de brigadă, probabil că d-lui într-un fel s-au altul s-a acoperit cu hârtii (procedură standard), hârtii care trebuie să aibă și ceva semnături ca să fie valabile . Nu am cunoștiință dacă dl. jurist ar fi trebuit să semneze pe acele hârtii, dacă da, respectivul nu a vrut să-și asume riscul. Că tot vorbim despre abuz în serviciu dl. Lt.col. Mihaiu din poziția de jurist nu poate fi acuzat de niciun abuz poate de exces de zel sau vigilență sporită, nu putem ști cum ar fi procedat dacă dl. Mihaiu ar fi fost în poziția de cdt. de brigadă. Să discutăm doar speța în cauză adică dl. Col. Berdilă a săvârșit o faptă de abuz. În caliate de subordonat (chiar și de jurist) e destul de delicat să îi atragi atenția unui șef care a făcut un abuz cu bună știință, probabil că discuția a avut un mod de aboradare politicos dar care s-a finalizat într-un schim de replici foarte dure, amenințări, etc. În postările de mai sus s-a vorbit despre ce fel de om este dl. Mihaiu de ce s-a comportat așa, cum de a ajuns militar cu o stare de sănatate așa de precară. Nimic de spus așa este sau cel puțin așa pare dar dacă d-lui se comporta ca un militar obedient nu avea nicio șanșă să aducă în primplan abuzul (aici nu vorbim doar despre abuzul d-lui Col. Berdilă, abuzuri de genul acesta probabil că se întâmplă foarte des în structurile de tip bugetar doar că nu sunt prea mulți care să reușească să le aducă în atenție). Dl. Mihaiu nefiind un începător a înțeles că situațiile disperate se rezolvă prin măsuri disperate și a căutat un mod de atrage legea de partea lui.
    Privind lucrurile dispre partea d-lui Col. Berdilă, în caliatea d-lui de cdt. de brigadă cu drumul netezit spre gradul de general cum s-ar spune „este în cărți” care consideră că orice i se cuvine și că nimeni nu ar trebui să-l deranjeze în vreun fel, o abatere îl poate scoate din cursa pentru „ploaia de stele” pentru că tocmai aici este o problemă, dacă ai fost numit pe o funcție de pe care poți ajunge general nu e musai să fi și numit, nr. de colonei înaintați la următorul grad este mai mic decât nr. de colonei propzabili, acesta poate și motivul pentru care dl. Col. Berdilă s-a comportat atât de „dur” cu un subordonat care surpriză poate să-l scoată de pe „traiectorie”. Calea unui ofițer de carieră pentru a fi numit general se pregătește din timp pot spune că încă de la gradul de căpitan se fac pregătirile cu numiri pe diferite funcții, cursuri care nu sunt deloc ieftine mai ales cele de la U.N.Ap. și după toate astea un sobordonat „obraznic” să arunce totul în aer.
    În concluzie Col. Berdilă nu este primul și nici ultimul comandant care abuzează de funcție care î-și tratează subordonații cu „atât de mult respect” (ca o paranteză comandanți care se impun în fața subordonaților prin atitudine de genul „șeful are întodeauna dreptate” și nu prin inteligență în sutuații de genul revoluția din ’89 nu prea mai au același tupeu).
    Despre dl. Mihaiu nu se poate spune că este tocmai genul de subordonat model dar „din păcate” nu sunt destui de mulți ca el ca să scoată la lumină lucruruile murdare ale sistemului care din exterior vrea să pară imaculat. Pe lângă asta raportul dinte șefii „autoritari” și subordonații „indisciplnați” este clar în favoarea șefilor.
    Abuzuri în sistemul militar (sistemul bgetar) se fac frecvent la diferite eșaloane dar în presă ajunge câte un caz din când în când (numai așa se poate spera că abuzul se rezolvă într-un mod corect, altfel sistemul are grijă „ca totul să fie bine”), iar în ritmul ăsta „depistarea și îndepărtarea gunoiului” va dura o veșnicie.

  35. Pai daca ii asa mare domn Berdila ASTA , de ce puii mei ii este frica de juristul unitatii ???? Ceva e putred la mijloc .In ceia ce priveste faptul ca si-a permis sa faca o ancheta „lipsita de orice act profesional” si mai ales intr-o situatie speciala – se afla in CO si comanda unitatii o asigura altcineva .Deci a comis un abuz .Daca era destept suspenda in OZU ,concediul ,prelua comanda unitatii ,raporta la esalonul superior ca il suspecteaza pe jurist de oarece nereguli si cerea permisiunea superiorilor sa numeasca o comisie de cercetare care sa stabileasca daca activitatea juristului s-a desfasurat conform fisei postului si ordinelor primite .Juristul raspunde in solidar cu comandantul pt toate hotararile luate de acesta pt ca in conformitate cu prevederile legale il consiliaza pe comandant din punct de vedere juridic si pune viza pe toate documentele emise.Daca justitia militara nu este OARBA ,sincer d-l comandant o cam fura .Si sper sa se intample asa pt ca jegurile inumane nu au ce sa caute printre noi .Poate el sa fie luptatorul lui peste prajit ,noi meditam pt pace si integrare europeana .Probabil ca omul a fost prin Irak sau Avganistan si vede numai talibani in jurul sau .

  36. S-a tot vorbit, ba de Berdila, ba de Mihaiu. Dar, eu consider ca ar trebui sa avem in atentie si personalul medical. Acesta, dupa cum zice legea pacientului, nu are voie sa divulge informatii despre sanatatea pacientului fara acordul acestuia. Ce s-a intamplat este normal? Daca acest lucru nu era cunoscut de comandant, ce-a facut personalul medical militar sau civil (de a solicita si primi informatii despre pacient) este normal (moral sau legal) intr-o tara democrata?

  37. Bravo, domnule consilier juridic!
    Cam cat timp poti suporta marsaviile unui pretins domn, chiar si comandant, ca in cazul de fata?
    Abuzurile trebuie reclamate. Nu este admisibil ca un sef sa se comporte astfel.
    Unitatea militara este mosia statului si nu a propriei persoane.
    Inchipuiti-va cum s-ar comporta acest domn daca ar fi pe mosia lui si ar avea subordonati?
    Este inadmisibil un astfel de comportament si nu trebuie tolerat! Venim la serviciu sa lucram si sa fim respectati sau venim la serviciu sa FIM ABUZATI de superiorii nostri?
    Cu ce drept isi permite acest domn sa lezeze sanatatea si demnitate unui om?
    Apreciez fapta domnului consilier juridic de a depune plangere impotriva domnului comandant ca fiind corecta intrucat cata vreme sunt abuzat, trebuie sa raportez acest fapt.

  38. Nu cunoașteți strategia!Nu vor scoate un cuvințel pentru că acționează în virtutea principiului :după trei zile totul se uită ,presa obosește și cîinii latră ,caravana trece!
    Imoral mi separe atitudinea unor postaci,pe care îi recunoști după limbajul de lemn că fac parte fi unitate și că încearcă să-l îngroape pe jurist!
    Alții, care vor să închidă gura presei aruncă pisica:,,denigrarea Armatei Romîniei”.
    Păi ,,dragi tovaroși”Armata Romîniei se reduce la doi ofițeri
    sau din comentarii reiese că întreg sistemul se reduce la cazuri izolate?!
    Să fim serioși!Nu aceștia sînt emblematici pentru ARMATĂ!
    Vicios și periculos ar fi să se îngroape cazul și să nu se ia măsurile în consecință,lucru care sigur nu se va întîmpla!De ce ?Păi ,chiar dacă juristul ar fi greșit ,orice adevărat comandant nu ar fi procedat așa!
    Subordonații nu sînt argații lui!Mă întreb ce misiuni a făcut omul acesta,cine i-a dat avizul psihologic și cum se găsesc unii sforari să-i ia apărarea!?!?
    Ca o concluzie:sînt suficienți tineri în armată,frumoși ,deștepți ,cu coloană vertebrală care să dovedească hahalerele!
    Nu mai aruncați cu noroi în jurist,pentru că are fler în a descoperi pe cei care încalcă legea pentru că nu ține !
    La bună vedere!

  39. Din pacate, aceste practici ale abuzului in serviciu\de putere sunt foarte frecvente, iat cazul de fata nu este unul izolat; insa sistemul militar este unul sificient de ermetic pt ca majoritatea acestor abuzuri sa nu fie nici macar semnalate. Tre sa intelegem ca starea jalnica in care se afla armata este cauzata in mare masura de acesti asa zisi comandanti de carton si de piliticienii de aceeasi factura care ii promoveaza, gen Oprea…din cauza lor aroganta si impostura au ajuns la rang de virtute, iar sistemul a fost subjugat in slujba acestor lichele fara scrupule. Verificati cv-urile acestor impostori si vedeti …cat de fals sunt construite carierele acestora!

  40. Abuzul impotrivaconsilerului. Juridic de imitate este o normslitate pt unii comandanti so pentru 99 % din loctiitori si pt sefii stru turilo de securitate. Juristic sunt in permanent conflict de interred, ei sung apreciati de CDT care nu e jurist so pe care trebuie sa I’ll certifce de legalitate. Asa e acum m 75 din 2ⁿ09, legea….Cdt de bat so BG nu au cultura organizationala sa aiba jurist… Sunt jurist military de pests 10 ani.

  41. Luati pauza! Protagonistii cica s-au pupat deja, nu stiu care l-a pupat pe care, ceea ce ramane in urma insa – e o mare mizerie. Asa cum spuneam , chiar daca nu mi-ati dat dreptate , din tot teatrul acesta ieftin a pierdut mult Brigada 81 . In rest -sa auzim de bine!

  42. Toate leprele si cei mai nepregatiti ofiteri au ramas in Armata Romaniei dupa marile disponibilizari. Sa nu va mire ca un ‘colonel’ (ne face de rusine ) VENIT DE PRIN BUCURESTI ARE ACEST COMPORTAMENT. EL A VENIT PENTRU VA ‘I-A VENIT RANDUL’, ADICA SE DEA LOZUL SI II DA PANTALONII CARPITI SI STEAUA DE GENERAL. Sigur nu avea nimic comun cu unitatea pe care zice ca o comanda. Acum vreo 4 ani vorbeam cu un „general’ de pa la noi (si asta cu mari bube in cap si iubitor de” prune suc”) si l-am intrebat serios: ” mai cum dracu ai ajuns tu general ?FOARTE SINCER(am apreciat sinceritatea) imi spune:” mai varule, din 1999 si pana prin 2004 voi aia buni v-ati inghesuit sa plecati din Armata. Am ramas noi. ne stiti foarte bine. ce sa facem acum daca voi ati plecat NE-A VENIT RANDUL NOUA LA ….GENERALI. ” VA MAI PUNETI INTREBARI?

  43. Comandantul a fost sprijinit si de loctiitorul sau, alt colonel de isprava, Cristureanu, care a trecut curse fictive pentru a acoperii cursele comandantului de la Bucuresti. Astia sunt cei care valu i-a adus la comanda unitatilor.

  44. Mă declar profund mâhnit să asist la târârea prin noroi a unui OM precum Col. Iulian BERDILĂ. Pe lângă lipsa de profesionalism a jurnalistei care a scris un articol fără a astepta si varianta părţii acuzate, din nefericire, găsesc şi acuze/jigniri/defăimări la adresa unei persoane care este un exemplu de profesionalism, bun simţ şi onoare: Col. Iulian BERDILĂ. Trec peste acestea repede pentru că sunt mizerii şi trebuie tratate ca atare şi mă voi rezuma doar la aducerea la cunoştintă celor care s-au înjosit prin a le scrie şi a le face publice, câteva lucruri despre cel pe care îl defăimează:
    – pe lângă vastele cunostinţe de specialitate pe care le deţine, şi-a găsit întotdeauna timp pentru a împărtăşi din ele celor care au dorit să înveţe de la domnia sa;
    – în orice exerciţiu multinaţional, misiune externă, vizită oficială etc, în care a participat, a adus prestigiu instituţiei şi implicit ţării noastre, atât prin pregătirea sa profesională cât şi prin calităţile sale umane;
    – a fost, este şi va fi întotdeauna loial instituţiei şi ţării sale;
    – a fost, este şi va fi întotdeauna loial subordonaţilor pe care i-a condus, chiar dacă nu întotdeauna aceştia au făcut dovada faptului că o merită;
    Nu voi spune nimic despre cazul în sine sau despre a doua persoană implicată în acesta, pentru că nu îmi permit să mă exprim asupra a ceea ce nu cunosc(cum se pare că au făcut alţii); deasemenea voi lăsa numele complet pe acest site pentru că îmi asum cele scrise(ceea ce nu au făcut alţii).

  45. Ma bucur pentru faptul ca doamna jurnalista nu a gasit timpul necesar pentru a taspunde la cele 5 intrebari adresate de mine. Inca odata s-a dovedit ca presa locala din acea localitate este aservita in totalitate unui grup de influenta…..pardon, imi cer mii de scuze, parte a presei locale. Prin lipsa raspunsurilor, doamna jurnalista a demonstrat ca este parte a sistemului de denigrare si,…. nu o felicit si nu sunt fericit. Dar, mai am o intrebare…. daca in urma cercetarilor si eventual in urma unui proces, Col. Berdila este dovedit ca fiind NEVINOVAT, doamna jurnalist va publica aceasta informatie, cu toti dintiisi toate cuvintele pentru a prezenta adevarul si pentru a-si exprimaregretul ca a aruncat noroi pe imaginea unei persoane care nu merita asa denigrare?
    Sper ca deontologia profesionala sa primeze, desi oameni care sunt originari din acea zona mi-au spus ca nu se intampla asa ceva, niciodata. Eu sunt sigurca dona jurnalista esteo profesionista si va face acest lucru, fara sa o intreb la cate sindrofii a participat la acea unitate din Bistrita, pana in 2015, si ce a facaut domnia sa la acele sindrofii (diferite manifestari ocazionate de celebrarea unor evenimente in legatura cu acea unitate ).
    Va multumesc!

  46. Am scris si eu, pe la inceputuri si am incheiat postarea mea scriind ca atat spun deocamdata, afirmand ca stiu ce scriu!
    OK, dupa TOT ce a fost postat, mi-am dat seama ca marea majoritate au luat de buna ce s-a scris in articol, in consecinta acuzatul fiind cel vinovat. Pentru cei anti-Col. Berdila, ati dovedit ca aveti frustrari provenite din activitatea de militar, dar nu ati depasit niciodata calitatea de subordonat. Mare parte din comentariile anti-Col. Berdila au fost doar referiri la anumite episoade petrecute undeva prin….Armata…. unele au fost vadit indreptate impotriva Col. Berdila, poate din cauza unor nerealizari profesionale vizavi de persoana Col. Berdila…. inferioritatea nu este tratata decat ca atare, adica EJECT, doresc eu sa scriu. Altii au clamat bunavointa jurnalistei, care s-a sacrificat pentru opinia publica si a prezentat ceva incendiar….VAX, a fost doar o punere in scena a unor jocuri necurate, la nivel local.
    Cineva a adresat niste intrebari jurnalistei, ramase fara raspuns. Stau si scriu de ce jurnalista n-a reactioanat in vreun fel?
    Tot din comentarii am observat ca toti directorii si toti comandantii au fost pana acum niste fraieri, pentru ca si-au facut cafeaua singuri si tot ei au servit-o la oaspeti. Trebuie neaparat sa ia exemplul Col. Berdila care avea pe cineva dedicat pentru asa ceva…. deja ma cracanez de ras. Alti postaci sugereaza ca abuzurile trebuie semnalate, indiferent de consecinte……este adevarat ca asa trebuie sa se intample, dar mie mi-au dat impresia ca au avut aceasta oportunitate, dar au ratat-o. Pacat, Armata ar fi fost mai usurata.
    Pentru cel care a scris despre acel nefericit condamnat la 18 ani, ii propun sa se documenteze depre realitate si apoi sa posteze, pentru ca sa nu scriu si eu tot ce am aflat pe parcurs, in scurta mea investigatie.
    Pentru cei in favoarea Col. Berdila si nu pentru cei PROBERDILA, va recomand sa aveti incredere in justitie si sa nu dezarmati, un om adevarat ramane loial institutiei care l-a modelat si i-a daruit un tel!
    Pentru toti cei care ati scris, va doresc sanatate si bucurii in tot ceea ce faceti, numa intereseaza cu ce parte ati tinut. Ganduri curate va doresc tuturor!

    • Nu am nevoie să mă DOCUMENTEZ. Am VĂZUT realitatea. Și numai nefericit nu e respectivul. Din documentarile d-voastră domnule,cunoașteți modul în care a fost prins „nefericitul ” ?
      Mă gândesc că nu. Povestea reală nu o veți găsi decât dacă pasagerii primului zbor în care era „nefericitul „,au „bunăvoința ” să vă spună. Deși mă îndoiesc că o vor face.Cum nici eu nu o voi face. Așa că, despre ce vb. dumneavoastră? Documentari sau realitate?

  47. Am facut parte din această Brigadă de la înfiinţarea ei, 1995. Sunt deranjante unele comentarii despre aceasta. Toţi comandanţii care au trecut pe la comanda brigăzii, marea lor majoritate înainte de numire nu au făcut parte din aceasta, au fost sprijiniti de colectiv, drept dovadă că foarte mulţi au ajuns să ocupe funcţii importante în cadrul ministerului.
    Deşi cunosc parţial situaţia, până ce se finalizează mă abţin să fac comentarii, pentru că e posibil să fac aprecieri eronate. Consider că rezolvarea situaţiei trebuia să se facă de eşaloanele superioare, înainte de a se ajunge în acest stadiu.
    Regretabil este , înainte de faptul că imaginea ofiţerilor este terfelită, imaginea Brigăzii are de suferit, ceea ce e păcat, pentru că este printre puţinele mari unităţi repezentative ale Forţelor Terestre.

  48. „pachete amazon„ fuck of domnul domnule antirealitate!Deci ne cunoastem..
    Curios… 2011 erai si tu informat cu toate …deci u faceti asta? Salutari de la baietii din Teren

    .

  49. Pentru cei care ați comentat acest articol și, în mod special, pentru cei care ați jignit-o pe autoarea articolului, vă prezint o parte a informațiilor din acel dosar penal! Când voi avea posibilitatea legală voi reveni cu informatii!
    În urmă cu aproximativ un an, comandantul colonel berdilă iulian s-a ales cu un dosar penal, 71/P/2016, pentru ,,faptele de vitejie” săvârșite. În prezent are calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunilor de ,,lipsire de libertate în mod ilegal” (art.205 C.p.) și de,,abuz de autoritate” (art.419 C.p).
    Pe timpul efectuării cercetărilor penale s-a constatat că această piesă a avut și alți actanți: inculpatul cap.cls.a III-a Catarig Nicolae (șofer al comandantului M.U.) și inculpatul col. cristureanu ioan-marian (locțiitor al comandantului M.U). Ulterior, dosarul nr. 71/P/2016 a fost disjuns.
    Prin actele cu numerele 4/752/2017 și 5/752/2017, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj a sesizat Tribunalul Militar Cluj despre faptul că inculpații au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, astfel:
     Inculpatul cap. cls. a III-a Catarig Nicolae privitor la săvârșirea infracțiunilor de ,,Fals material în înscrisuri oficiale” (art.48 alin.1 raportat la art.320 alin.1 C.p și ,,Uz de fals” (art.323 C.p. raportat la art.35 alin.1 cu aplicare art.38 alin.1 – adică este vorba de infracțiuni continuate și concurs de infracțiuni). Termen de judecată: 07.02.2017;
     Inculpatul colonel cristureanu ioan-marin privitor la complicitate la săvârșirea infracțiunii de ,,Fals material în înscrisuri oficiale” (art.48 alin.1 raportat la art.320 alin.1 C.p și săvârșirea infracțiunii de ,,Uz de fals” (art.323 C.p. raportat la art.35 alin.1 cu aplicare art.38 alin.1 – infracțiuni continuate și concurs de infracțiuni).
    Termen de judecată: 08.02.2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.