Încet, încet partidele îşi fac cunoscute numele candidaţilor pentru funcţiile de primar. În PSD e linişte mare în ceea ce priveşte nominalizările, fiindcă în mare social-democraţii mergând pe actualii primari în funcţie. Rămâne doar să îşi stabilească „alergătorii” pentru comunele în care puterea este deţinută de „rivali”.

Cele mai mari probleme se pare că le au liberalii care, în afara candidatului la Primăria Bistriţa, încă nu ştiu cu cine vor „alerga” în restul teritoriului. ALDE merge în mare parte cu primarii în funcţie, deşi a pierdut deja doi care s-au întors la partidul mamă PNL, dar pentru restul primăriilor încearcă să identifice nume cu greutate în comunităţile locale.

 

De sub zăpadă se căznesc să scoată capul ca şi ghioceii primăvara şi partidele mai mici, precum PMP sau UNPR sau BUN. Şansele le sunt însă foarte mici.

 

Vasile Moldovan, mai nou candidatul ALDE, va încurca socotelile tuturor

Pentru Bistriţa avem până în acest moment trei nume grele care vor intra în cursa pentru funcţia de primar. Numărul candidaţilor însă nu se va opri aici, fiindcă fotoliul de la primărie pare foarte atractiv.

Cursa electorală va fi una interesantă şi demnă de urmărit, în condiţiile în care actualul primar al Bistriţei şi totodată candidat al social-democraţilor, Ovidiu Creţu, va avea de înfruntat, din nou, o sumedenie de candidaţi. Evident, confruntarea principală se va da între Creţu şi doi dintre competitorii cei mai importanţi – Adrian Titieni (PNL) şi Vasile Moldovan (ALDE). Acesta din urmă, până deunăzi membru PNL, va încurca la modul serios calculele foştilor săi colegi de partid liberali după ce a cotit-o spre partidul lui Tăriceanu. În mod clar, Vasile Moldovan are electoratul său fidel, astfel că va muşca o felie serioasă din voturile pe care liberalii bistriţeni scontau că le vor obţine la alegerile din iunie.

Nici Ovidiu Creţu nu va fi scutit de pagube în ceea ce priveşte votul alegătorilor în condiţiile în care Moldovan i-a devenit rival. Comparând cele două personaje politice din punct de vedere comportamental şi al comunicării cu alegătorul de rând, Moldovan este în avantaj clar.

Este foarte adevărat că Ovidiu Creţu a ieşit învingător la ultimele două tururi de scrutin ale alegerilor locale în faţa lui Vasile Moldovan, şi ne referim la cele din 2008 şi la cele din 2012, însă în condiţii speciale.

În 2008, Creţu a obţinut victoria în urma incendiului care a avut loc la Biserica Evanghelică, ai cărui autori reali nu au fost scoşi niciodată la lumină, poliţia scoţând drept vinovaţi doi minori. Incendiul a avut loc exact cu câteva zile înainte de acela de-al doilea tur de scrutin al alegrilor locale,

În 2012, acelaşi Ovidiu Creţu a obţinut victoria având două partide în spate, PSD şi PNL, care pe atunci erau în alianţă şi formau USL. Astfel, în urmă cu patru ani, s-au prezenta la vot 35.734 de persoane, reprezentând 46,8% dintre cetăţenii cu drept de vot înscrişi în listele electorale, în număr de 76.193. Adică mai puţin de jumătate dintre alegătorii bistriţeni au fost prezenţi la urne şi care au trebuit să îşi aleagă preferatul, într-un singur tur, dintre cei 10 intraţi în cursă. Creţu a fost votat de 16.764 de persoane, reprezentând 47,83% din numărul celor prezenţi. Dacă este să ne raportăm la numărul întreg al bistriţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale, practic doar circa 22% dintre alegători au pus ştampila de vot pe numele lui Ovidiu Creţu. Restul voturilor valabil exprimate, adică 18.280 de voturi, s-au împărţit între ceilalţi nouă candidaţi, printre care s-a numărat şi Vasile Moldovan, care a fost preferat de 29,38% dintre alegătorii prezenţi la urne.

 

Alţi candidaţi, toţi pe dreapta

Pentru fotoliul de primar al Bistriţei nu doar Creţu, Tititeni şi Moldovan intră în cursă, ci mai sunt doritori. Partea proastă este că aceştia vor încerca să obţină voturile electoratului de dreapta care nu îl preferă nici pe Titieni, dar nici pe Moldovan.

Unul dintre aceştia este omul de afaceri Mircea Archiudean, care se încălzeşte asiduu pe margine pentru alegerile locale. Însă acesta are un mare handicap în condiţiile în care nu are, cel puţin până la acest moment vreun partid în spate. Astfel este foarte probabil, dacă nu se răzgândeşte până la momentul depunerii candidaturilor, să intre în cursa electorală ca independent.

Un alt posibil candidat ar fi Alin Seserman, care deocamdată mai este membru PNL. Sursele Gazetei de Bistriţa susţin că Seserman ar părăsi barca liberală şi s-ar îndrepta spre PNŢCD, asta după ce conducerea PNL i-a dat cu flit intenţiei sale de a candida pentru Primăria Bistriţa.

Ionuţ Simionca, de la Partidul Mişcarea Populară, este cel de-al cincilea candidat anunţat pentru cursa electorală din iunie. Şansele acestuia sunt însă foarte mici.

Alţi doi bistriţeni – Marius Bălan (PER) şi Florin Bojor, reprezentant al societăţii civile – şi-au anunţat şi ei intenţiile de a intra în cursa electorală, însă ecologistul a renunţat între timp la idee.

Sursele Gazetei de Bistriţa susţin că are gânduri serioase de a-şi încerca şansele pentru fotoliul de primar şi Lucian Ungur. Deocamdată nu se ştie dacă va candida ca independent sau va avea în spate un partid, precum UNPR, care de altfel a absorbit fostul PP-DD, partid în numele căruia a candidat în 2012, Ungur. În urmă cu patru Lucian Ungur a obţinut un scor destul de bun, el fiind votat de 13,17% dintre electori.

Nu este exclus ca Blocul Unităţii Naţionale (aripă ruptă din PRM) să prezinte un candidat pentru Primăria Bistriţa, şi ar putea fi vorba de avocatul Adrian Zagrai.

 

Liberalii, jocuri periculoase la Năsăud

Jocuri interesante au loc şi la Năsăud. Aici actualul primar Mircea Romocea va candidat pentru un al doilea mandat. La Năsăud, şi ALDE are competitor, omul de afaceri Dorel Oltean. Fost strateg de campanie al actualului primar, Dorel Oltean vine puternic din spate şi îi dă fiori reci lui Romocea.

Nu s-au hotărât însă cu cine vor intra în cursă liberalii din Oraşul academicienilor, în condiţiile în care conducerea judeţeană practică un joc periculos de glezne. Pentru candidatura de la Năsăud, PNL a comandat un sondaj pentru a vedea care dintre cei doi potenţiali candidaţi – actualul viceprimar Niculai Găitan şi fostul primar Dumitru Mureşan (fost PDL) – l-ar putea înfrunta pe Romocea. Deşi Mureşan a renunţat la ideea unei candidaturi, se pare că şefii de la judeţ ai PNL, din cauza unor orgolii personale, nu îl susţin foarte tare pe Găitan. Pe de o parte, co-preşedintele Stelian Dolha nu îl mai are la suflet foarte tare pe viceprimarul Năsăudului din momentul în care acesta s-a afiliat grupării lui Nelu Turc, iar pe de altă parte, aripa fostă democrat-liberală, atât cea locală cât şi cea de la judeţ încearcă şi îşi impună omul propriu. Astfel că a mai apărut un nume pe firmament – Florin Rogozan (fost PDL), actualmente consilier judeţean.

 

Scandal în PNL şi la Sângeorz Băi

Probleme au liberalii şi la Sângeorz Băi. Acolo au intrat în competiţia internă trei liberali – Traian Ogâgău, Maxim Pop şi Vasile Şteopoaie. Conform sondajelor interne, Traian Ogâgău le-ar fi luat faţa celorlalţi doi, însă rezultatele nu i-au convins pe membri organizaţiei din Sângeorz-Băi. Din cauza tensiunilor interne, Şteopoaie a renunţat la candidatură, dar şi la partid, în urmă cu aproximativ o lună. De atunci încoace, lucrurile nu s-au potolit, ba din contră probleme au luat amploare.

Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, conducerea judeţeană l-a impus drept candidat pe Traian Ogâgău, fără însă ca acesta să fie validat de biroul politic al organizaţiei liberale locale.

Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, nu este exclus să vedem încă un pas afară din PNL din partea lui Maxim Pop, lucru deloc de neglijat în condiţiile în care acesta are un număr important de electori în spate.

La Sângeorz-Băi, social democraţii ies la rampă cu Daniel Suciu, actualmente deputat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.