• Numărul victimelor mafiei executorului Valerian Dorin Andronesi este în creştere. Omul de afaceri bistriţean, Cristian Duca a căzut şi el în plasă şi se zbate să scape de lăcomia fără margini a celor care fac parte din această gaşcă mafiotă.
  • Pe lângă faptul că i s-au vândut ilegal nişte spaţii comerciale de către Andronesi, evident la sume infime datorită unor subevaluări executate la comandă, ca şi în celelalte cazuri prezentate până acum, de evaluatorul Ieronim Pavelea, cel care vezi-Doamne a câştigat licitaţia s-a înscris, la sfatul executorului, rapid în Cartea Funciară, Cristian Duca s-a trezit zilele trecute că este evacuat abuziv, fără să existe vreo sentinţă judecătorească în acest sens, în condiţiile în care la mijloc există şi un contract de închiriere pe spaţiile respective, valabil până anul viitor.

 

Pe lângă Tino Stern, Mariana Lupşor-Bruj, Costică Moldovan, Mircea Sângeorzan şi Alexandru Sigartău, omul de afaceri bistriţean Cristian Duca este o altă victimă a executorului Valerian Dorin Andronesi şi a găştii lui mafiote.

Povestea lui Duca începe în urmă cu câţiva ani, mai precis în 2008, când îi împrumutase unei cunoştinţe suma de 380.000 de franci elveţieni, echivalentul a 840.000 lei. Cum respectivul amic nu a putut returna împrumutul, Duca se înţelege cu acesta să îi cedeze un imobil, compus dintr-o casă de circa 300 m.p. şi terenul aferent de 488 m.p., situat pe strada Cerbului din Bistriţa. Însă acest lucru este greşeala fatală care îl duce în cele din urmă pe omul de afaceri bistriţean în braţele lui Andronesi. Şi totul se datorează Oficiului de Cadastru.

 

Terenul cu bucluc

Ca să fie înţeles efectul, trebuie să precizăm traseul acestui imobil în decursul anilor, până în 2008, an în care Duca devine proprietarul imobilului. Mai precis a unei părţi din acesta.

Iniţial, în anii ’90, casa de pe strada Cerbului avea ca proprietar pe o anume Irina Echim. Aceasta vinde, în 1992, respectiva construcţie unui cetăţean italian – Sorza Egidio, cu suma de 150.000 lei. Aşa cum se poate observa, în cauză este vorba doar despre casă nu şi despre terenul aferent, în suprafaţă de 488 m.p., aşa cum am precizat mai sus. Şi asta întrucât în actul de vânzare –cumpărare încheiat de cei doi în faţa notarului Maria Drăguţ, se stipulează că „terenul aferent (…) urmează regimul art. 47 din Legea fondului funciar”, adică era în proprietatea Statului român. În 2006, imobilul trece în proprietatea altei persoane, când după ce italianul Sorza Egidio decedează, moştenitorul acestuia – Ancona Renato – decide să îl vândă unei doamne din Prundu Bârgăului – Maria Honoria Raţiu, contra sumei de 850.000 de lei. În contractul de vânzare-cumpărare, încheiat în faţa notarului Eugenia Bria, apare aceeaşi menţiune: terenul aferent construcţiei este în proprietatea Statului român.

Un an mai târziu, în 2007, proprietarul se schimbă din nou, doamna Raţiu înstrăinând la rândul ei, imobilul lui Remus Măierean. Faptul că terenul aparţine Statului Român apare menţionat şi în acest contract de vânzare-cumpărare.

În 2008, Măierea a întâmpinat se pare nişte dificultăţi financiare, astfel că apelează la amicul său Cristian Duca pentru un împrumut de 380.000 de franci elveţieni – echivalentul a 840.000 lei – şi pune gaj pe imobilul din strada Cerbului. Cum în 2010, Măierean nu reuşeşte să îi restituie lui Duca suma împrumutată, ambii cad de acord ca în contul banilor să încheie pe data de 17.06.2010, un contract de vânzare-cumpărare pentru imobilul care a fost gajat la un moment dat. Astfel Duca apare în calitate de proprietar. Menţiunea care face referire la teren care este aceeaşi, proprietar fiind Statul român.

O zi mai târziu, lovitură de teatru! Oficiul de cadastru, când Duca merge să îşi înscrie imobilul în Cartea Funciară, face o menţiune cu privire la terenul de 488 m.p. Mai precis, Oficiul de Cadastru face o îndreptare „de eroare materială”, în sensul că proprietar asupra terenului a fost şi este Irina Echim. De aici încolo, totul se dă peste cap, fiindcă Duca dorise să intre în proprietatea imobilului în ideea de a-l vinde pentru a-şi putea recupera banii pe care îi împrumutase doi ani mai devreme lui Măierean. Numai că, în condiţiile date, el fiind proprietar doar al casei, iar terenul având alt proprietar, chiar şi cei care doriseră să achiziţioneze imobilul au renunţat rapid la idee.

 

S-a trezit cu paguba în cap

Prin urmare, Duca s-a pomenit cu o gaură de 380.000 de franci elveţieni la buget. Şi asta nu era tot fiindcă omul se apucase de construit nişte blocuri, motiv pentru care contractase un împrumut la o bancă, finanţare care avea să fie acordată în două etape.. Şi cum de pe tort nu poate lipsi cireaşa, banca nu îi mai acordă în a doua etapă finanţarea, ba mai mult cere restituirea creditului.

Disperat că nu poate ieşi la liman, se plânge prietenilor, iar unul dintre aceştia vine cu ideea de a-l pune în legătură cu o persoană care ar da bani cu împrumut.

 

Nagi, „banca” din reţeaua lui Andronesi

Şi cine credeţi că este personajul? Nimeni altul decât Cristian Nagi, cel despre care noi am făcut vorbire şi în cazul altui dezvoltator imobiliar căzut în plasa lui Andronesi – Tino Stern. Interesant, nu?

Ei, acest Nagi îi împrumută lui Cristian Duca suma de bani de care avea nevoie pentru a-şi duce mai departe investiţia. Pentru împrumut, Nagi primeşte drept gaj casa de pe strada Cerbului – care, atenţie!, este evaluată de expertul Corneliu Ţăranu la 228.000 de euro -, plus un apartament într-un bloc care urma să fie finalizat. Investiţia nu a avut şanse de izbândă, astfel că Nagi îşi cere la un moment dat banii înapoi şi se ajunge la executare silită.

 

În ecuaţie apare şi evaluatorul Pavelea! Şi subevaluează la greu

Aici, evident intră pe fir şi executorul Valerian Dorin Andronesi, după ce prietenul său Nagi îi cere să îl execute silit pe Duca. După „tradiţie”, Andronesi trimite un evaluator judiciar care să întocmească un raport de evaluare al imobilului de pe Cerbului. Evaluatorul, nimeni altul decât Ieronim Pavelea, evaluează casa la… 45.000 de euro. Cum Duca a contestat executarea silită, iar raportul de evaluare întocmit de Pavelea a ajuns pe masa instanţei, aceasta constată că între cele două evaluări există discrepanţe enorme şi prin urmare este cerută o a treia expertiză. Al treilea evaluator este numit Ioan Cristurean, un alt personaj cu bube-n cap despre care Gazeta de Bistriţa a scris la un moment dat. Acesta este avertizat să îşi facă treaba cum scrie la carte, însă amiciţia pe care şi acesta o are cu Andronesi care apelase şi la el nu o dată, nu îl lasă foarte tare. Una peste alta, Cristurean evaluează iniţial imobilul de pe strada Cerbului la 190.000 de euro, însă până ca documentul să ajungă la instanţă valoarea se mai reduce cu 20.000 de euro şi astfel discutăm despre o evaluare de 170.000 de euro.

cristian  duca

Andronesi pune ochii pe alte spaţii şi extinde executarea

Din acest punct povestea devine şi mai interesantă, pentru că Andronesi nu ţine cont decât de evaluarea lui Pavelea şi asta doar cu un singur scop: acela de a putea extinde executarea silită şi peste alte bunuri din proprietatea lui Cristian Duca.

Demersurile făcute de gaşca lui Andronesi au fost făcute premeditat, fiindcă până la a face evaluarea casei de pe strada Cerbului, Nagi îi face o propunere lui Duca, întrucât apartamentul pus gaj pe lângă casă nu îi poate fi pus la dispoziţie fiindcă investiţia nu era finalizată. Astfel Nagi îi propune, în 2012, lui Duca îşi treacă din patrimoniul firmei sale în proprietate personală două spaţii comerciale, situate în buricul târgului pe str. General Grigore Bălan, şi astfel să garanteze cu ele pentru a nu duce mai departe executarea silită. Ţinta lui Nagi era însă de a pune mâna pe spaţiile respective. Astfel, imediat după ce evaluatorul Pavelea stabileşte că imobilul casă de pe strada Cerbului valorează DOAR 45.000 de euro, cu două luni înainte de a fi stabilit un prim termen de licitaţie pentru vânzarea casei, Andronesi face somaţie asiguratorie pe respectivele spaţii comerciale de pe Grigore Bălan. Practic, Andronesi nu aşteaptă să se lămurească dacă creditorul Nagi va fi îndestulat prin suma obţinută în urma vânzării prin licitaţie a casei, şi trece mai departe. Pe de altă parte, Andronesi şi gaşca nici nu s-au arătat foarte interesaţi de vânzarea casei.

nicolae uilacan

Spaţii luate cu japca

Astfel, Andronesi purcede la evaluarea spaţiilor comerciale pentru care apelează din nou la evaluatorul Ieronim Pavelea. Deşi în zona respectivă în ceea ce priveşte spaţiile comerciale metrul pătrat valora peste 1.000 de euro, valoare existentă înclusiv în Cartea Funciară, Pavelea evaluează la DOAR 200 de euro metrul pătrat. În plus, Pavelea întocmise evaluarea doar pentru unul din cele două spaţii, nu pentru ambele, astfel că preţul de pornire al licitaţiei a fost enorm de mic.

Andronesi scoate însă la licitaţie ambele spaţii comerciale, iar cumpărător este un bistriţean pe nume Nicolae Uilăcan. Imediat după ce îşi adjudecă licitaţia, la care de altfel participă singur, la sfatul şi prin dispoziţia executorului Andronesi, Uilăcan merge urgent la Cartea Funciară şi îşi înscrie spaţiile în proprietate. Cristian Duca află mult mai târziu că nu mai este proprietarul spaţiilor comerciale, fiindcă nu primeşte vreun extras de informare din partea OCPI. Degeaba a contestat înscrierea, fiindcă OCPI consideră actul tardiv.

În acest punct mai există un aspect foarte important, fiindcă Cristian Duca nu îşi trecuse în proprietate decât unul din cele două spaţii comerciale – o brutărie.

Anterior problemelor cu executarea silită, din cauză că avea o mulţime de bani băgaţi în firmă, circa 1,6 miliarde de lei vechi, Duca recurge la o dare în plată a unuia dintre spaţii. Fiindcă spaţiile figurau pe un singur CF, urma să fie făcută o dezmembrare, însă Duca nu a mai apucat. În august 2015, înainte de a acţiona Andronesi, Cristian Duca anulează actul de dare în plată, însă întocmeşte un act de închiriere a spaţiului în care funcţionează un restaurant pe numele unei alte firme care îi aparţine. De reţinut că, în aceeaşi lună, Duca îi plăteşte lui Nagi suma de 100.000 de euro.

În plus, Nagi face o altă şmecherie. Deşi el era creditor, se prezintă la licitaţia pentru vânzarea casei de pe Cerbului, care deşi era evaluată la circa 45.000 de euro, Nagi o cumpără el însuşi la 35.000 de euro. Astfel îi dă ocazia lui Andronesi să îşi întindă tentaculele asupra spaţiilor de pe Grigore Bălan pe care în final i le vinde lui Uilăcan.

restaurant duca

Evacuarea forţată, un alt abuz marca Andronesi

Zilele trecute, Andronesi mai comite un abuz asupra lui Cristian Duca, fiindcă dă dispoziţie de evacuare din ambele spaţii fără să aibă o hotărâre judecătorească la bază, în baza căreia să îl poată pune în posesie pe Uilăcan. În plus că executorul Andronesi nu ţine absolut deloc cont de faptul că în partea în care funcţiona restaurantul, pentru spaţiul respectiv există un contract de închiriere cu o persoană juridică valabil până anul viitor. Spaţiu care oricum a fost vândut abuziv.

Cu ocazia acestei acţiuni a executorului Valerian Dorin Andronesi, la faţa locului au fost prezenţi şi jurnaliştii bistriţeni.

Întrebat fiind Andronesi de jurnalişti dacă la baza evacuării are o hotărâre a instanţei, acesta spune cu subiect şi predicat că are O ÎNCUVIINŢARE  A EXECUTĂRII SILITE. Ceea ce este o mare diferenţă şi care demonstrează ABUZUL fără margini comis de Andronesi.

Acestea sunt doar în linii mari abuzurile comise asupra lui Cristian Duca, astfel că în numerele viitoare vom reveni asupra problemei cu date amănunţite.

3 COMENTARII

  1. No ce nu vedeti voi este ca Andronesi e protejat de Morari Iacob Marius fost vicepresedinte la uniunea executorilor si la alegerile ce urmeaza saptamana viitoare va deveni presedintele camerei executorilor judecatoresti de pe langa curtea de apel cluj indrumat fiind de Morari Iacob Marius, actualul presedinte de la cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.