- Începând cu luna ianuarie, de salubritatea municipiului Bistriţa se ocupă o firmă din Bucureşti – Supercom SA. În următorii 8 ani, în conturile firmei ce aparţine familiei vicepreşedintelui UNPR Ilie Ciuclea şi fost coleg de partid şi de Senat, în perioada 2004 – 2008, cu primarul Ovidiu Creţu vor intra în total 31.884.867 lei (peste 7,2 milioane de euro) din banii publici bistriţeni.
- Contractul de concesiune pentru serviciile de salubrizare a municipiului Bistrița a fost scos la licitaţie în iunie 2015, însă acesta a fost atribuit abia după şase luni, din cauză că rezultatul licitaţiei a fost contestat de două ori.
Primăria Bistrița a scos la licitaţie contractul pentru concesionarea serviciilor de salubrizare a municipiului, intitulat „Delegare prin concesiune a gestiunii activității de măturat, spălat, stropirea și întreținerea căilor publice și a activității de colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public și predarea acestora către unitățile de ecarisaj sau către instalațiile de neutralizare”, motiv pentru care a pus la bătaie 43.580.395 lei, fără TVA.
Conform documentației de achiziție, serviciile vor fi prestate pe o perioadă de 96 luni, respectiv opt ani calendaristici, care vor începe să se scurgă din momentul atribuirii contractului.
Nume grele s-au înscris în cursă
La licitație s-au înscris șase companii: Urbana SA din Bistriţa, Rosal Grup a lui Silviu Prigoană, RER Ecologic Service Buzău, controlată de parlamentarul PNL Cristian Preda, Supercom SA a lui Ilie Ciuclea – vicepreşedintele UNPR Bucureşti, Iridex Group Import-Export – filiala Costinești, patronată de Corneliu Pascu, fost senator PC, apropiat al lui Dan Voiculescu.
Urbana SA, câştigător iniţial! Rezultatul a fost contestat de firma lui Ciuclea
Compania bistriţeană Urbana SA a fost declarată iniţial câştigătoarea licitaţiei, însă firma lui UNPR-istului Ilie Ciuclea a contestat, în luna septembrie, rezultatul la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi i s-a dat dreptate.
Potrivit documentului, firma lui Ciuclea a contestat tarifele oferite de Urbana SA, pe care le-a considerat „neobişnuit de mici” la unele activităţi faţă de media tarifelor ofertate de ceilalţi competitori.
Astfel, cu toate că firma bistriţeană a avut preţuri mult mai avantajoase în raport cu rivalii înscrişi în cursa pentru obţinerea contractului de circa 9 milioane de euro, CNSC a decis anularea raportului de evaluare şi a rezultatului licitaţiei şi reevaluarea ofertelor.
După reevaluare, Primăria Bistriţa a declarat câştigătoare firma lui Ilie Ciuclea, însă acest rezultat a fost contestat la rândul său de Urbana SA. CNSC nu i-a dat dreptate şi astfel compania bistriţeană a făcut plângere la Curtea de Apel Cluj, instanţă care s-a pronunţat pe 18 ianuarie 2016. Decizia instanţei nu a fost însă în favoarea Urbana SA şi astfel contractul a mers în curtea Supercom SA.
Tarife practicate, cu drept de majorare
Iată şi tarifele pe care Supercom SA le practică la Bistriţa pentru activitatea de salubrizare, tarife aprobate de consilierii locali:
- măturat manual: 14,98 lei/ 1.000 mp
- măturat mecanizat: 6,94 lei /1.000 mp
- transport deșeuri stradale: 228,64 lei/tonă
- curățat rigole: 52,78 lei/1.000 mp
- stropit carosabil: 4,14 lei/1.000 mp
- spălat carosabil: 30,27 lei/1.000 mp
- colectare cadavre animale de pe domeniul public: 47,11 lei/kg.
Astfel, vor fi măturate zilnic, mecanic sau manual, un număr de 602 străzi și parcări, în suprafață totală de aproximativ 800.000 pătrați, vor fi curățate rigolele, va fi spălat carosabilul și va fi curățată zăpada de pe trotuare pe timp de iarnă.
Pe de altă parte, contractul prevede şi că Supercom SA va avea dreptul să majoreze prețul prestației anual, începând din cel de-al doilea an al concesiunii, în funcţie de evoluţia generală a preţurilor din economie sau de modificările intervenite în structura costurilor
De la rege peste gunoaie la Mare Comandor
Ilie Ciuclea, patronul Supercom SA, a fost senator PSD în mandatul 2004-2008 şi evident coleg de partid şi de Senat cu actualul primar al Bistriţei, Ovidiu Creţu. Mai apoi, Ciuclea s-a înscris în UNPR-ul generalului Gabriel Oprea. Potrivit Puterea.ro, politician discret, apropiat al primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, Ilie Ciuclea a fost desemnat pentru o perioadă prim-vicepreședinte al UNPR București.
Intrarea în partidul generalului Oprea i-a adus multe avantaje, prin firma sa Ciuclea primind numeroase contracte pe bani publici, de la amicul Onțanu. Pe website-ul oficial al UNPR, numele lui Ilie Ciuclea apare în rândul echipei de conducere, ca președinte al Departamentului pentru protecția mediului, silvicultură și gospodărirea apelor.
Membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, în 2013, Ilie Ciuclea a fost ales, cu majoritate de voturi, ca Mare Comandor al acestuia, mai scrie Puterea.ro.
Conform sursei citate, afaceristul bucureștean este și unul dintre cei mai vechi patroni de club de fotbal din România, finanțând încă din 1992 echipa Juventus București, care activează în liga secundă.
Controverse legate de primii stăpâni ai firmei
Despre Supercom SA s-a scris, în trecut, că a fost înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner, omul de casă al fostului premier Adrian Năstase, pentru a prelua serviciul de salubritate de la Primăria Municipiului București, însă se pare că dovezi în acest sens nu există. De la cuplul Bittner-Cocoș, firma a trecut în proprietatea familiei Ciuclea și a devenit cunoscută mulțumită contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 2 condusă de Neculai Onțanu, şi acesta fost membru PSD şi până nu demult secretar general al UNPR, recent ajungând la cârma partidului înfiinţat de Oprea după ce acesta a demisionat din funcţia de preşedinte.
Afaceri contestate cu primăria lui Onţanu
În 2007, afacerile derulate cu Primăria Sectorului 2 condusă de Onţanu, până nu demult secretar general al UNPR, au fost extrem de contestate.
În speţă fiind vorba de prestare servicii de curățenie și ridicare autoturismelor staționate ilegal pe domeniul public, s-a descoperit că din taxele percepute pentru sechestrarea autovehiculelor parcate ilegal, pe o perioadă de 24 de ore,în valoare de 54 de lei, Supercom SA a încasat în jur de două milioane de euro. Suma reprezenta 7% din totalul cifrei de afaceri înregistrată în anul precedent.
Potrivit Puterea.ro, în 2012, an electoral, primarul Neculai Onțanu a amendat Supercom cu 5.000 de lei pentru că nu a ridicat deșeurile menajere din mai multe zone ale sectorului. Amenda nu a fost aplicată la inițiativa primăriei, ci în urma sesizării localnici exasperați de gunoaiele care se adunau mormane pe străzi.
În 2014 a ajuns şi în fieful lui Boc
Doi ani mai târziu, în 2014, compania lui Ciuclea s-a impus și la Cluj Napoca, în fieful liberal condus de Emil Boc. Şi aici în Cluj, compania lui Ciuclea şi-a adjudecat tot pentru o perioadă de opt ani, un contract pentru serviciile de salubrizare și deszăpezire stradală. Comisia de licitaţie din cadrul primăriei condusă de Emil Boc a anunțat că Supercom SA a câștigat licitația pentru două sectoare ale orașului, prezentând o ofertă de 5 milioane de euro, la care se adaugă TVA.
Supercom a mai încheiat contracte pentru salubrizare cu mai multe autorități publice. Între acestea se numără și cel încheiat cu Consiliul Județean Dâmbovița, în 2010, în valoare de 80 de milioane de euro.
Potrivit listafirme, Supercom SA a înregistrat în 2014, o cifră de afaceri de 147.583.813 lei, un profit de aproape 19 milioane lei, dar a înregistrat şi datorii de peste 107,2 milioane lei, având un număr de 1.575 de angajaţi.