Aproape jumătate de milion de lei a alocat Consiliul Judeţean, săptămâna trecută, cultelor religioase din Bistriţa-Năsăud. Suma alocată anul acesta este totuşi cu peste o sută de mii de lei mai mică faţă de sumele repartizate în anii precedenţi.
Acordarea sprijinului financiar se face la solicitarea unităţilor centrale de cult formulată pe baza cererilor primite de la unităţile locale de cult conform prevederilor art. 14 alin. (1) din Norme, iar justificarea acestora se face conform art. 15 din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 82/2001 aprobate prin Hotărârea Guvernului României nr. 1470/2002. Pentru anul 2016 se propune a se aloca suma de 474.000 lei, nominalizarea pe unităţi de cult făcându-se în funcţie de numărul de aparţinători la fiecare unitate de cult, în baza adresei nr. 418 din 03.02.2016 a Institutului Național de Statistică, Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud înregistrată la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud sub nr. II/1896/04.02.2016”, se arăta în proiectul aprobat, pe 24 februarie, de consilierii judeţeni.
Anul acesta, Consiliul Judeţean în fruntea căruia se află Radu Moldovan, a hotărât să aloce nu mai puţin de 474.000 de lei cultelor religioase din Bistriţa-Năsăud. Ca în fiecare an, partea leului, adică 400.000 lei, este încasată de bisericile aparţinând cultului ortodox. Restul, după voia… Domnului.
În afara reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe, în speţă Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în fruntea căruia se află Înalt Prea Sfinţia sa Andrei Andreicuţ, bunul prieten al preşedintelui CJ BN – Radu Moldovan, dar şi a Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, toţi ceilalţi reprezentanţi ai cultelor religioase care au solicitat alocări financiare de la bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud au indicat sumele de bani de care ar avea nevoie pentru parohiile de pe raza judeţului.
Alocările au fost însă infime în raport cu nevoile.
Prietenul la nevoie se cunoaşte! ÎPS Andreicuţ s-a ales cu felia cea mai mare
Potrivit proiectului de hotărâre votat săptămâna trecută fără crâcnire de toţi aleşii judeţeni, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a primit din partea CJ BN suma de 400.000 lei, fix.
Deşi conform prevederilor legale, la baza solicitărilor trebuie să existe justificări clare, nu se aplică şi în acest caz.
„Cu aleasă consideraţie, vă facem cunoscut că în comunităţile ortodoxe sunt în construcţie un număr de peste 100 de biserici şi edificii bisericeşti, în diferite faze, de la fundaţie până la pictură.
Totodată în cursul anului 2015, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a demarat amenajarea centrului social-educaţional „Grigore Pletosu” în Municipiul Bistriţa-Năsăud (n. r. – ????) prin achiziţionarea imobilului în care a funcţionat Liceul de Muzică, pentru a realiza aici diferite programe pentru copii şi tineri având în vedere importanţa misiunii în rândul tinerilor pentru a-i forma morali, educaţi şi cuminţi.
De la an la an, costurile mari ale acestor lucrări sunt acoperite, în bună parte, prin eforturile bunilor credincioşi, iar pe de altă parte prin contribuţia generoasă a Consiliului Judeţean şi a Consiliilor Locale, care de fiecare dată au dat dovadă de multă înţelegere în condiţiile de criză ale economiei româneşti.
Acesta este motivul pentru care şi în acest an facem un apel călduros către Domnia Voastră, în sensul de a sprijini continuarea lucrărilor la bisericile parohiale şi edificiile bisericeşti aflate în construcţie, prin cuprinderea unei sume în bugetul pe anul 2016 al instituţiei pe care o coordonaţi şi alocarea acesteia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului spre a o repartiza către unităţile din subordine”, i-a scris lui Radu Moldovan, ÎPS Andrei Andreicuţ.
Cam cu aceeaşi poveste a venit şi anul trecut conducerea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cele peste 100 de biserici şi edificii bisericeşti, în diferite faze, de la fundaţie până la pictură, diferenţa fiind centrul social-educaţional, în 2015 fiind vorba despre „campusul pentru tineret de la Sângeorz-Băi”.
De observat precizarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului cu privire la sursa fondurilor financiare care sunt cheltuite an de an pentru „cele 100 de biserici” în construcţie: CREDINCIOŞII şi ALOCĂRILE GENEROASE de la BUGETELE LOCALE şi JUDEŢEAN. Adică, mai pe româneşte, tot din banii contribuabililor. Biserica, niema contribuţie?
Romano-catolicii, undeva pe la jumate
Arhiepiscopia Romano Catolică Alba-Iulia a solicitat anul acesta conducerii CJ BN sprijin financiar pentru Parohia Romano-Catolică Cristeştii Ciceului, care ar fi avut nevoie de 15.000 lei. Potrivit adresei remisă de Parohia Romano-Catolică din Cristeştii Ciceului, banii solicitaţi ar fi fost cheltuiţi pentru „lucrările exterioare, interioare la biserica romano-catolică din localitate”.
De primit au primit doar mai puţin de jumătate, adică 6.000 lei.
Neoprotestanţii, circa 40.000 lei
Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa a remis şi ea, în numele bisericilor penticostale din întreg judeţul – 127 la număr, prin pastorul Viorel Deac, o solicitare Consiliului Judeţean. Suma cerută în vederea finalizării lucrărilor de investiţii sau reparaţii curente, dotări PSI, etc., a fost de 70.000 lei.
„Pentru fazele de lucrări la care solicităm finanţare nu au fost solicitate sau primite subvenţii de la alte instituţii guvernamentale, judeţene sau municipale”, a precizat pastorul Viorel Deac în adresa trimisă CJ BN.
Anul acesta spunem noi, fiindcă anul trecut au primit 40.000 de lei, din cei 60.000 solicitaţi. Tot anul trecut, o biserică ce aparţine cultului penticostal – „Filadelfia” de pe str. Drumul Dumitrei Vechi – a primit în luna august de la Primăria Bistriţa suma de 30.000 lei.
De data aceasta, Radu Moldovan a alocat Bisericii Penticostale „Sfânta Treime”, jumătate din suma cerută, adică 35.000 lei.
Alţi 4.000 lei au fost alocaţi Bisericii Creştine Baptiste Betania Bistriţa, care a remis o adresă Consiliului Judeţean în care stă precizat faptul că anul acesta în luna aprilie va demara lucrări de extindere şi renovare a spaţiului situat pe str. Alba –Iulia, lucrări estimate la circa 100.000 lei.
Reformaţii, o treime din nevoi
Biserica Reformată Bistriţa, prin preotul paroh Andras Petru, a solicitat Consiliului Judeţean sprijin financiar „pentru continuarea lucrărilor de reparaţii curente” la imobilele din proprietatea parohiei, care depăşesc suma de 60.000 lei.
Au primit 20.000 lei de la CJ BN.
Rugăciunile greco-catolicilor, fără roade: 9.000 lei
Fără a preciza o sumă exactă, sprijin financiar de la Consiliul Judeţean a solicitat şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în numele căreia a semnat episcopul Florentin Crihălmeanu. Acesta, după ce i-a mulţumit lui Radu Moldovan pentru ajutorul acordat anul trecut când CJ BN i-a alocat suma de 12.500 lei, a ţinut să îi mai transmită ceva şefului judeţului: „Vă asigurăm de rugăciunile noastre şi de toată consideraţia”.
Asigurarea nu a prea ţinut anul acesta, fiindcă Radu Moldovan le-a dat greco-catolicilor doar 6.000 lei.
Deşi nu apare vreo solicitare din partea Arhiepiscopiei Majoră Unită cu Roma Greco-Catolică de Alba-Iulia şi Făgăraş, CJ BN a alocat şi acesteia suma de 3.000 lei.
Stimată doamnă n-am înțeles care e problema dumneavoastră :domnul Radu Moldovan sau Biserica Ortodoxă? Prin simplul calcul folosind regula de trei simplu în baza ultimului recensămînt oare care e proporţia sau procentul care revine nouă ortodocșilor? Sau nu contează asta ci doar să scriem si noi ceva! Stimată doamnă pe la biserică mai treceți? Oricum nu reușiți să urâţi voi Biserica cât vă iubește Domnul Nostru Isus Cristos pe voi cei rătăciţi de Dreapta Credinţă!
marceleeeeeeeeee laso jos ca macane, de ce sa dea bani la popa, este sarac popa, la spital de ce da asa putin, halal popor