Austriacul Ernst Strasser, anchetat de PE alaturi de Adrian Severin, a fost inculpat pentru coruptie

Fostul ministru conservator de Interne austriac Ernst Strasser a fost inculpat pentru corupţie în cadrul unui scandal de lobby la Parlamentul European (PE), în care a fost implicat şi europarlamentarul român Adrian Severin, a anunţat joi Parchetul din Viena.

 După o anchetă de 15 luni, Ernst Strasser a fost inculpat pentru corupţie şi riscă până la zece ani de închisoare, în cazul în care va fi găsit vinovat, a precizat parchetul.

Ernst Strasser a demisionat în martie 2011, după ce a fost atras într-un flagrant organizat de presă, alături de alţi doi eurodeputaţi, Adrian Severin şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler, de către jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times care s-au prezentat ca membri ai unor grupuri de lobby.

Filmaţi cu o cameră ascunsă, cei trei deputaţi au acceptat să prezinte anumite amendamente favorabile unui anumit grup de interese, în schimbul unor remuneraţii care atingeau până la 100.000 de euro pe an.

Ernst Strasser afirmă că este nevinovat.

Investigaţia a fost efectuată de către Parlamentul European în colaborare cu Agenţia EUROJUST. Potrivit parchetului, anchetatorii au putut să aibă acces la conturi bancare, să efectueze numeroase interogatorii şi să organizeze percheziţii la domiciliile suspecţilor.

O anchetă în acest caz a fost deschisă şi în România. În 18 iulie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.