Basescu: Cei cu domiciliul in strainatate sunt in cvorum la referendum

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a susţinut, joi, că cetăţenii români cu domiciliu în străinătate trebuie să fie parte a cvorumului la referendum, precizând că aceştia ar fi în lista electorală permanentă, chiar dacă îşi completează datele la momentul votului pe tabele separate.

 Preşedintele suspendat a fost întrebat dacă îşi menţine poziţia potrivit căreia în cvorumul pentru referendum, respectiv pe listele permanente trebuie să fie incluşi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. Băsescu a precizat că îşi menţine aceeaşi idee, arătând că aceştia fac parte din listele permanente pentru referendum, prin similitudine cu cele pentru alegerile prezidenţiale.

"Cetăţenii cu domiciliul în străinătate sunt parte a cvorumului de alegere şi destituire a preşedintelui României", a spus Traian Băsescu.

Întrebat în legătură cu faptul că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 95 din 2009, care a modificat legea alegerilor prezidenţiale înainte de scrutinul pentru alegerea preşedintelui României, nu sunt prevăzute liste electorale permanente pentru străinătate şi că în 2009 cetăţenii cu domiciliul în străinătate nu puteau fi contabilizaţi de BEC la stabilirea numărului alegătorilor în funcţie de care se decide validitatea sau invaliditatea scrutinului, Băsescu a răspuns: "Nu-i adevărat, dacă vă uitaţi, aceeaşi precizare vine şi în Legea 35 (privind alegerile parlamentare – n.r.), care spune foarte clar că alegerile prezidenţiale şi la fel şi referendumul se organizează din punct de vedere organizatoric similiar alegerilor parlamentare, creând condiţii ca cetăţenii care au domiciliu sau rezidenţa în străinătate să voteze acolo. (…) Asta înseamnă că acolo vor fi nişte tabele albe, iar cei care vin la vot îşi vor scrie numele şi prenumele şi vor semna, după care primesc buletinul de vot. Acei oameni se includ în cvorum. Mai mult decât atât, toţi cei 471 de mii de cetăţeni români cu domiciliu în străinătate sunt în lista permanentă pentru alegerea şi demiterea preşedintelui".

El a mai fost întrebat dacă apreciază că persoanele decedate sau cele care şi-au schimbat domiciliul şi apar de mai multe ori în listele permanente ar trebui scoase din listele care ar urma să fie transmise Curţii Constituţionale de către Guvern.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.