Bani gârlă s-au scurs de-a lungul anilor în proiectul de edificare al campusului de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa. La finele lunii ianuarie, municipalitatea a scos la licitaţie două contracte pentru asigurarea utilităţilor la campusul şcolii pe care autorităţile se screm de ani buni să îl realizeze. Per total, municipalitatea este dispusă să cheltuiască aproximativ 1,9 milioane lei, fără TVA.

Conform contractului de finanțare semnat în septembrie 2014, costurile stabilite erau de 30.692.100,31 lei, din care 19.918.921,70 lei fonduri nerambursabile și10.773.178,61 lei contribuția municipalității.

Contractul de execuţie a fost atribuit asocierii de firme SC Mis Grup SRL din Anieş şi SC Grup Taurus SRL Crainimăt, valoareade adjudecare fiind de 27.359.129 lei. Cele două firme ar fi trebuit să finalizeze lucrările, obligatoriu, până la 31 decembrie 2015.

Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece au fost descoperite necorelări între cererea de finanţare şi documentaţie, motiv pentru care municipalitatea a fost nevoită să purceadă la o modificare a proiectului.

„În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanțare, partea desenată și devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentația tehnico-economică a fost elaborată și aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluții tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum și de corelare cu legislația nou apărută. Ca urmare, s-a procedat la revizuirea proiectului tehnic, care determină modificări în bugetul proiectului”, declara în toamna anului trecut primarul Ovidiu Creţu.

Prin urmare, au apărut cheltuieli suplimentare pe arhitectură, rezistență-suprastructură, instalații sanitare, electrice și termice, taxe și comisioane, proiectare, dirigenție de șantier. Valoarea lucrărilor suplimentare este de 3.788.334,40 lei, din care suma de 1.808.879,46 lei trebuia suportată din bugetul local.

În urma modificărilor, costurile proiectului au ajuns la 32.500.979,77 lei (aproximativ 7,4 milioane euro), din caredin care 20.303.148,52 lei fonduri nerambursabile și12.603.894,23 lei contribuția municipalității.

Contractul de lucrări care trebuie executate ca urmare a modificării proiectului a fost estimat la 4.090.904,88 lei, fără TVA, şi a fost atribuit tot firmei MIS GRUP SRL, însă culmea, la un preţ mai mare decât preconiza municipalitatea, de 4.116.463,89 lei.

 

Asigurarea utilităţilor, ofertă de circa 1,6 milioane lei. Miere, nu alta!

Spre finele lunii ianuarie, municipalitatea a scos la licitaţie alte două contracte. Unul dintre acestea se referă executarea de lucrări aferente obiectivului de investiţii „Asigurare utilităţi aferente Colegiului National Liviu Rebreanu”, municipalitatea estimând că va cheltui cel mult 1.579.975,20 lei, fără TVA.

Practic, compania care va câştiga contractul va trebui să asigure utilităţile necesare unităţii şcolare – instalaţii de apă, canalizare, termice, sanitare şi electrice.

În cursa pentru obţinerea acestui contract s-au înscris trei companii, care însă au fiecare câte doi subcontractanţi. Astfel, este vorba de o firmă din Negreşti Oaş – SC Avril SRL cu două firme subcontractante – SC EDS Electric SRL din Baia Mare şi SC Abcony-Serv SRL-D din Cluj Napoca.

Conform unui articol publicat de ancheteonline.ro, în 2011, dar şi unei interpelări depuse în iunie 2014 de senatorul (fost PSD actual independent) de Satu Mare, Valer Marian, firma din Negreşti Oaş a fost, cel puţin prin deţinătorul acesteia, omul de afaceri Ioan Savu, unul dintre apropiaţii Andreei Paul-Vass şi care a susţinut-o la greu în timpul campaniilor electorale. Andreea Paul Vass i-a fost de altfel şi angajata lui Savu, după ce a absolvit Academia de Studii Economice. Evident, Savu a avut şi el parte de o serie de beneficii prin firma sa SC Avril SRL, aceasta făcând parte, conform surselor mai sus citate din cercul „băieţilor deştepţi din energie”.

Ioan Savu are oarecum o legătură indirectă cu SC EDS Electric SRL din Baia Mare, al cărui asociat unic este Robert Molcsan. Acesta însă este asociat într-o altă companie din Baia Mare – SC Werner SRL – cu fiul lui Ioan Savu – Ioan Daniel Savu.

Un alt ofertant este nimeni altul decât executantul de până acum al lucrărilor de realizare a campusului Colegiului Liviu Rebreanu – Mis Grup SRL din Anieş.

Mis Grup SRL împreună cu SC Grup Taurus SRL au mai primit din partea conducerii Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, în 2011, prin negociere directă un contract în valoare de peste un milion de lei, în cadrul aceluiaşi proiect care acum este finanţat din bani europeni, din care 200.000 de lei ar fi provenit din surse guvernamentale. Milionul de lei a intrat în conturile Mis Grup şi Taurus Grup în schimbul unor lucrări de reabilitare a corpului nou de clădire a Colegiului Naţional.

La această din urmă licitaţie, Mis Grup se prezintă cu doi subcontractanţi, ambii din Cluj-Napoca: SC Electrogrup SA şi SC Nova Power & Gas SRL.

Cel de-al treilea ofertant are un nume la fel de binecunoscut în Bistriţa-Năsăud ca şi al companiei menţionate mai sus. Este vorba despre SC Creativ Group SRL deţinută de Călin Mariş şi unul dintre preferaţii lui Ovidiu Creţu la atribuirile de lucrări pe bani publici.

Compania bistriţeană este câştigătoarea multor licitaţii derulate de Primăria Bistriţa, în special pentru reabilitarea unor imobile considerate monumente istorice, domeniu în care este de altfel autorizată. Numai că profitând de acest aspect, SC Creativ Group a monopolizat piaţa reabilitării clădirilor monument istoric de pe raza Bistriţei. Numai de la municipalitate firma lui Mariş a primit între 2010 – 2012 contracte de circa 9 milioane lei, la care se adaugă şi contractul pentru reabilitarea Casei municipale de Cultură, de peste 7 milioane lei. Pentru acest din urmă obiectiv Creativ Group a mai primit, prin atribuire directă, un supliment de 3,5 milioane lei (fără TVA).

Alţi 3,5 milioane lei au fost primiţi de firma lui Mariş, în 2011, pentru contractul de reabilitare şi modernizare a clădirii cunoscute în municipiu de „Casa cu Lei”, lucrare finalizată în 2013.

Aceeaşi companie s-a ocupat şi de reabilitarea Bisericii Evanghelice, a clădirii vechi a Colegiului Naţional Andrei Mureşanu din municipiu, dar şi de lucrările de reabilitare a clădirii Liceului de Arte „Corneliu Baba”, de pe strada Dornei.

La licitaţia lansată în ianuarie de municipalitate, Creativ Gropu s-a înscris cu două firme subcontractante – SC Electro-Ursa Servcom SRL şi Maxinstall SRL, ambele din Bistriţa.

 

Pentru instalaţiile electrice nu e înghesuială mare

Cea de a doua licitaţie lansată de Primăria Bistriţa în luna ianuarie are drept ţintă acelaşi Colegiu Naţional Liviu Rebreanu şi face parte din acelaşi proiect al campusului acestei şcoli bistriţene. Este însă vorba de realizarea instalaţiilor electrice, valoarea contractului fiind estimată la 285.514,25 lei, fără TVA.

Şi aici s-au înscris în cursa pentru obţinerea contractului nu mai puţin de patru firme. Este vorba de SC Neon Lighting SRL din Cluj-Napoca, SC Electro-Ursa Servcom SRL, SC Gevolt Electric SRL şi SC Elco Bistriţa SA, toate acestea trei fiind din Bistriţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.