Modificarea Legii Vânătorii a ajuns în dezbaterea Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților, la discuții find invitați reprezentanți ai oierilor din întreaga țară, inclusiv din Bistrița-Năsăud.

„Am dezbătut câteva ore bune modificările la legea vânătorii cu reprezentanții oierilor, a asociațiilor de producători, dar și ai vânătorilor. În mod clar nu e treaba legiutorului să le impună ciobanilor cu câți câini își păzesc oile și cred că această problemă ar trebui lăsată la aprecierea lor. Dar pe de altă parte nici crescătorii de oi nu pot pleca în transhumanță pe unde le trece prin cap, una e să pășuneze cu oile pe proprietatea lor și cu totul altceva să încalce proprietatea altora și să le distrugă recoltele. Lucrurile trebuie strict delimitate. Așa cum nici fermierii nu pot accepta la nesfârșit distrugerile provocate doar pentru că au ghinionul ca pământul lor sa se afle in componența unor fonduri de vânătoare, fără ca administratorii acestora să le plătească despăgubirile. Deocamdată după interminabilele discuții de ieri din comisie reprezentanții tuturor acestor părți se vor așeza la masă într-o subcomisie specială pentru o lege a vânătorii care să acopere toate aceste pete albe. Luni vor veni din nou în comisie pentru un prim raport”, a precizat copreședintele PNL BN Stelian Dolha.

2 COMENTARII

  1. N-are nimeni curajul sa arate adevarata necesitate de „caini de paza si protectie” … la o anumita „turma de ori” si incerc sa v-o spun eu, care toata viatza am trait printre oi, la diferite stani si care vreau sa va spun urmatoarele :
    – Nu ca spune Legea pazei bunurilor, ca fiecare cetatzean este obligat sa-si asigure paza bunurilor sale… prin mijloace proprii, ori cu ajutorul societatilor de paza si protectie… dar , la fiecare stana de oi, este necesar sa fie ( legat sau lasat liber ) , macar un caine de paza, care are misiunea de a pazi stana si a da alarma impotriva „intrusilor ” ;
    – apoi, pentru inturnarea turmei, la pasunat, functie de numarul de efective, cam tot la 100 de oi la campie si cam la 50 de oi la munte …,sau zone cu lastaris abundant este necesar , macar 1-2 caini mioritici, care intorc oile ( altii decat cei de paza si de lupta cu fiarele padurii ), dar fiind faptul ca fiecare turma, „in porneala” nu are decat 1-2 ciobani, de multe ori, niste copii ai ciobanului…
    -apoi, pentru paza turmei, impotriva lupilor si ursilor… tinand cont de faptul ca lupii ataca de regula in haita ( uneori 4-5-7… 10 odata ) , va dati seama ca trebuie macar tot atatia caini ciobanesti de paza si de respingere a atacului … deci, cam 5-6-7 caini, cel putin… si la munte cel putin 8-10 caini ciobanesti apti sa se bata si sa se lupte cu haita de lupi sau de ursi fiorosi si flamanzi…
    Calculati Dvs, acuma, cam cati caini ar fi utili unei turme de oi…
    Stati linistiti ca ciobanii, nu vor tine si nu vor da de mancare la mai mult de atatia cati apreciaza el ca-i sunt necesari si utili.
    In concluzie… CEL MAI COMPETENT SI MAI MORAL ESTE CA NUMARUL DE CAINI DE LA O ANUME STANA, SA NU FIE REGLEMENTAT PRIN LEGE SI SA FIE LASAT LA LATUTUDINEA CIOBANILOR , ca ei sunt cei mai competenti si apreciaza cati caini are nevoie, functie de zona de pasunat si de pericolele aflate acolo.
    Atceva trebuie insa, anume, ca toti acesti caini, sa fie inregistrati, microcipati, vaccinati, cu carnete de sanatate la zi si daca ciobanii nu si-i tzin „langa turma” sau „langa stana” si nu-i hraneste corespunzator, acestia trebuind sa-si caute singuri mancare, distrugand si haituind vanatul si fauna cinegetica in general, sa fie luate masuri drastice de sanctionare si pedepsire a ciobanilor, nicidecum sa fie impuscati cainii, care nu au absolut nici o vina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.