Neînţelegerile din zona euro privind măsurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat subminează viitorul Uniunii Europene şi ameninţă să conducă la "dezintegrarea psihologică" a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti într-un interviu pentru Der Spiegel, preluat de Bloomberg."Tensiunile care au acompaniat zona euro în ultimii ani dau deja semne ale unei dezintegrări psihologice a Europei. Pot numai să salut declaraţia BCE (Băncii Centrale Europene – n.r.) că există o «disfuncţionalitate severă» a pieţei obligaţiunilor de stat din zona euro. Este adevărat, de asemenea, că unele ţări trebuie să suporte costuri de finanţare «extraordinar de ridicate» pentru a-şi refinanţa datoriile. Exact asta spun şi eu, de mult timp", a afirmat Monti în interviul prezentat duminică de revista germană Der Spiegel.
Liderul italian a reiterat apelul pentru acţiuni rapide la nivelul zonei euro în vederea scăderii dobânzilor pentru statele aflate în dificultate.
Investitorii de pe pieţele financiare şi politicienii încearcă încă să înţeleagă comentariile de săptămâna trecută ale preşedintelui BCE, Mario Draghi. Acesta a afirmat, joi, că dobânzile ridicate la care se împrumută unele ţări din zona euro sunt "inacceptabile" şi a prezentat un plan pentru scăderea costurilor de finanţare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma să cumpere obligaţiuni de stat spaniole şi italiene de pe piaţa secundară, în timp ce fondul de urgenţă al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achiziţiona titluri direct de la Trezoreriile celor două ţări. Intervenţia descrisă ar avea loc în condiţii stricte, cu ţinte fiscale şi obiective privind reformele structurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.