Procurorii de pe lângă Judecătoria Bistriţa au cerut pe 16 ianuarie, instanţei Judecătoriei Bistriţa, să încuviinţeze arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui dintre fraţii Grozav, cunoscuţi în zona Năsăudului sub numele de Partizi.
Ioan Grozav este acuzat de oamenii legii de ultraj şi infracţiuni de fals privind identitatea, sustragerea de la prelevarea de probe biologice, participaţie improprie la fals intelectual şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Ioan Grozav nu este la prima problemă pe care o are cu legea, acesta fiind implicat în urmă cu câţiva ani, ca şi doi dintre fraţii săi de altfel, în diverse scandaluri cu iz penal. O vreme s-a aşternut liniştea, probabil şi datorită multitudinii de probleme financiare pe care au început să le aibă imediat după ce, în 2008, au fost luaţi în vizor de procurorii DIICOT din Bistriţa-Năsăud.
Acuzaţiile cu care se confruntă acum Ioan Grozav i se trag din cauza unui incident petrecut în luna aprilie 2015, pe când se afla pe drumul dintre Salva şi Năsăud la volanul unui autoturism şi a fost oprit de doi poliţişti de la Rutieră. Potrivit informaţiilor noastre, la momentul la care Ioan Grozav a fost tras pe dreapta de poliţişti se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Acest motiv a determinat şi supărarea lui după ce poliţiştii i-au cerut să prezinte actele la control şi au constatat că permisul înmânat de Ioan Grozav nu îi aparţinea acestuia, ci unuia dintre fraţi. Luat la întrebări şi ba mai mult de atât, cerându-i-se să sufle în fiolă, Grozav s-a luat la harţă cu poliţiştii şi potrivit informaţiilor noastre a încercat să îi lovească. Într-un final, oamenii legii au reuşit să îl ducă la spital pentru prelevarea de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, însă aceştia s-au izbit de un nou refuz, şi mai mult decât atât, Ioan Grozav a început să tune din nou cu ameninţări la adresa lor.
În mod ciudat, timp de mai bine de 10 luni s-a aşternut tăcerea peste acest caz, însă surprinzător pe 16 ianuarie, taman într-o zi de sâmbătă, procurorii Parchetului de pe Lângă Judecătoria Bistriţa solicită instanţei încuviinţarea arestării preventive pentru 30 de zile a lui Ioan Grozav. Cererea procurorilor a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Bistriţa.
„În baza art. 226 Cod procedură penală, rap. la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, rap. la art. 202 Cod procedură penală:
Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa în dosar nr. 2215/P/2015, ca fiind întemeiată şi, în consecinţă, dispune arestarea preventivă a inculpatului: G.I.pentru săvârşirea a două infracţiuni de ultraj prev. de art. 257 alin. 1 şi 4 Cod penal rap. la art. 206 Cod penal şi a infracţiunilor de fals privind identitatea prev. de art. 327 alin. 1 şi 2 Cod penal, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice prev. de art. 337 Cod penal, participaţie improprie la fals intelectual prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal, rap. la art. 321 Cod penal şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin. 2 teza 6 Cod penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal şi art. 41 alin. 1 Cod penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 16 ianuarie 2016 şi până la data de 14 februarie 2016, inclusiv.
Dispune emiterea, în mod corespunzător a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul G.I. Potrivit. art. 275 al. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa Camerei de consiliu din 16 ianuarie 2016, ora 12,40”, este decizia pronunţată de Judecătoria Bistriţa
Decizia a fost contestată la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, însă degeaba şi această instanţă fiind de părere că cerea procurorilor este justificată.
Pavel şi Nicolae, acuzaţi de violenţe
Aşa cum precizam mai sus, fraţii Grozav s-au cam obişnuit cu războaiele cu procurorii.
Astfel, Pavel Grozav, cel care deţine de altfel SC Grozav Trans SRL, a compărut în faţa judecătorilor năsăudeni în 2006, după ce l-a lovit pe Marian Dumitru Dietrich, un român care renunţase cu un an înainte la cetăţenia română în favoarea celei germane. Până să primească cetăţenia germană, Dietrich avusese domiciliul în comuna Coşbuc, deci nu era departe de zona din care provenea Pavel Grozav. Procesul în care Pavel Grozav era inculpat sub acuzaţia de lovire sau alte violenţe, s-a finalizat abia în 2007, acesta primind doar o amendă de 1.500 lei.
Un alt scandal datează din luna mai 2012, chiar în timpul campaniei electorale, când Nicolae Grozav, fratele lui Pavel, a fost învinuit de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce a fost reclamat la poliţie de primarul comunei Rebra, Ştefan Danci, fiindcă i s-a spart geamul de la locuinţă cu o piatră. Primarul bănuia că cel care a făcut acest lucru Nicolae Grozav, fiindcă de mai multe zile acesta oprea cu maşina în faţa casei, îl înjura şi îl ameninţa. La acea vreme nu doar primarul a fost luat în colimator de Grozav, ci şi un consilier local, pe care l-a bătut.
În urma reclamaţiei, Grozav a fost reţinut pentru 24 de procurorii năsăudeni, cărora le-a luat un an ca să îl ancheteze şi să îl trimită în judecată. Culmea penibilităţii, procesul a durat până în 2015, când pe 15 iunie, judecătorii năsăudeni au pronunţat şi o sentinţă. Grozav s-a ales doar cu o amendă de 500 de lei, fiindcă între timp părţile s-au împăcat.
În atenţia DIICOT
Cel mai răsunător caz a fost însă cel din 2008 când Ioan şi Pavel Grozav şi SC Grozav Trans SRL au fost implicaţi într-un scandal de trafic de persoane către destinaţii ca Franţa, Italia, Germania sau Spania.
Firma a fost monitorizată cu mai mult timp înainte de procurorii DIICOT, iar în vara lui 2008 oamenii legii au acţionat simultan în Năsăud şi Bistriţa, efectuând percheziţii în mai multe locaţii de unde au ridicat o serie de documente.
La acea vreme, sub acuzaţia de trafic de migranţi şi constituire de grup infracţional organizat, fraţii Ioan şi Pavel Grozav au fost reţinuţi pentru 24 de ore, alături de alte două persoane Florin Bebe şi Ioan Panaitov, ultimul fiind cetăţean din Republica Moldova. Deşi procurorii au cerut magistraţilor instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud arestarea pentru 29 de zile a celor patru persoane, s-a decis totuşi ca cei patru să fie cercetaţi în continuare în liberate, cu interdicţia de a nu părăsi ţara.
Ancheta a rămas în coadă de peşte.
Firma, în insolvenţă
După scandalul legat de traficul de persoane, firmei Grozav Trans i s-a ridicat licenţa de transport şi drept urmare a avut de suferit din punct de vedere financiar. Astfel că datoriile s-au adunat cu carul, iar creditorii, în număr de 28, au început să bată insistent la uşa firmei pentru recuperarea creanţelor. În august 2008 a fost declarată deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă şi falimentul, însă dosarul se află încă pe masa judecătorilor Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Afaceri ilegale
După ce nu a mai putut să desfăşoare activităţi de transport, SC Grozav Trans s-a axat pe fabricarea unor materiale din beton pentru construcţii, dar a început să execute efectiv anumite lucrări în acest domeniu al construcţiilor. Şi în aceste domenii conducerea firmei a călcat pe bec. Astfel, în 2009, comisarii Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud au descoperit în amonte de localitatea Chiuza că angajaţii firmei exploatau ilegal balast. La faţa locului s-a descoperit o staţie de sortare mobilă şi câteva utilaje care alimentau şi exploatau materia primă rezultată. Deşi fapta constituia infracţiune, şi se declara atunci că jandarmii bistriţeni, care au fost şi ei la faţa locului, vor întocmi actele premergătoare începerii urmăririi penale, nu s-a mai auzit nimic de acest caz.
Lucrare prost executată
În ceea ce priveşte execuţia lucrărilor de construcţie şi aici firma are bube. Grozav Trans a subcontractat de la SC Simcris SRL din judeţul Alba o lucrare pentru execuţia unui pod în comuna Leşu. Execuţia lucrărilor de construire a podului a fost scoasă la licitaţie de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în timpul mandatului lui Liviu Rusu, iar firma din Alba a fost cea care şi-a adjudecat contractul în baza căruia urma să primească peste 1,7 milioane lei.
Lucrările au fost subcontractate de Grozav Trans SRL, însă partea proastă a fost că firma din Năsăud nu a respectat proiectul dar nici nu a finalizat lucrarea la termen. Proasta execuţie a fost descoperită de Stelian Dolha, după ce a preluat funcţia de vicepreşedinte al CJ BN, ulterior dispunându-se ca podul să fie refăcut.
În 2013, fraţii Grozav au dat nas în nas din nou cu oamenii legii, când cu ocazia unor percheziţii, la sediul firmei a fost găsit un autocar care era dat în urmărire la nivel naţional, de poliţiştii din Bucureşti, încă din 2012.
Problemele Partizilor nu se opresc aici, fiindcă una dintre firme – Grozav Trans – este în insolvenţă încă din 2008, 29 de creditori înscrişi la masa credală aşteptând să îşi recupereze banii care li se datorează.
foto arhivă