Preţul barilului de petrol Brent a scăzut vineri, la bursa din Londra, sub nivelul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004, ca urmare a îngrijorării investitorilor în legătură cu evoluţia economiei Chinei, dar şi din cauza excesului de ofertă, potrivit agenţiei EFE.
Concurența dintre marile țări exportatoare și ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului vor ține prețurile jos încă multă vreme, spun analiștii. Atât cât a ținut prosperitatea, prețul petrolului a urcat încontinuu. A ajuns la maximum 145 de dolari pe baril în iulie 2008 – vârful boom-ului economic.
Apoi a venit criza și o scădere de 100 de dolari în doar 6 luni. N-a durat mult depresia și timp de 4 ani au tot fost mișcări în jurul cotației de 100 de dolari. Din vara lui 2014 însă avem o scădere serioasă. Azi a ajuns la valoarea din noiembrie 2003, 28 de dolari barilul, valoare care e de 5 ori mai mică decât maximul din 2008.
Așadar este posibil să vedem reduceri de preț la transport, mai ales la biletele de avion ale companiilor low-cost, unde concurența este foarte mare. Pentru că și prețul gazelor naturale se stabilește pe baza petrolului, este posibil ca peste 6 luni să se ieftinească și acestea. Pierd doar companiile petroliere, care își vor reduce investițiile în descoperirea de noi zăcăminte și chiar este posibil să închidă unele sonde care devin nerentabile.
La noi, prețurile la pompa care în urmă cu doi ani săriseră de 6 lei pe litrul de benzină, au coborât sub 5 lei și probabil vor continua să scadă. Un litru de petrol abia scos din pământ costă acum 68 de bani. Asta e cotația oficială. Să ajungă la pompă, petrolul e transportat, rafinat, aditivat și ambalat.
Iranul, ieșit săptămâna trecută de sub sancțiunile internaționale, a anunțat că își va majora exporturile cu cel puțin 30%. Vechiul sâu adversar, Arabia Saudită, a început deja să anunțe noi reduceri de preț la țiței. Rusia, în schimb nu vrea să reducă exporturile de petrol, pe care se bazează mare parte a veniturilor sale.