Câţiva bistriţeni sunt de-a dreptul scandalizaţi din cauză unei noi idei a primarului Ovidiu Creţu, cu privire la realizarea unui skatepark lângă un monument istoric din municipiu, Turnul Dogarilor şi l-au reclamat la Ministerul Culturii.

Pentru această idee, Creţu a fost de acord să cumpere teren, 750 mp (7,5 ari) pentru care municipalitatea plăteşte nu mai puţin de 84.000 de euro. Preţul extrem de piperat este justificat de faptul că terenul cu pricina este situat în zona zero de protecţie istorică.

 

„Subsemnaţii, simplii cetăţeni ai municipiului Bistriţa ne adresăm Ministerului Culturii şi forurilor competente ale patrimoniului judeţului Bistriţa-Năsăud pentru a reclama posibila distrugere a unui bun istoric incontestabil al Transilvaniei:Turnul Dogarilor din Municipiul Bistriţa (BN-II-m-A-01479.02).

Mai precis, prin Hotărârea Consiliului Local Bistriţa din 23 decembrie 2015 Primăria oraşului a decis cumpărarea terenului aferent Turnului Dogarilor cu scopul de a turna tone de beton pentru a construi un skatepark”, îi scriu 9 tineri bistriţeni, ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

Totodată, aceştia recunosc că ei sunt cei care i-au solicitat primarului construirea „de urgenţă” a unui skatepark în municipiu. Nu se aşteptau însă ca edilul Bistriţei să ia o decizie atât de pripită, în condiţiile în care există şi alte variante pentru o asemenea investiţie.

 

Creţu: Ei mi-au dat soluţia acelui teren

De cealaltă parte, primarul Ovidiu Creţu se apără şi susţine că tineri din municipiu i-au dat soluţia acelui teren privat.

„Nu țin cu dinții de nimic, eu nu practic acest sport, dar mai mulți tineri au venit la mine întoamnă și am căutat împreună cu ei o zonă în care să-l facem. Eu le-am propus Wonderland, pentru că acolo avem terenuri suficiente, dar mi-au spus că este departe și că este nevoie de unul în zona centrală. Ei mi-au dat soluția acelui teren privat. Am cumpărat terenul, vom face demersurile necesare. Noi nu construim pe Turnul Dogarilor sau lângă Turnul Dogarilor, acesta are un teren care aparține Bisericii Evanghelice și care este teren de protecție. Celălalt teren este un teren privat, pe care cetățeanul respectiv putea să construiască el altceva în condițiile legislației din România. Am dorit să mergem pe linia de a construi noi un loc unde tinerii care practică acest sport să se poată desfășura”, a declarat Ovidiu Creţu într-o emisiune televizată.

 

turnul dogarilor mic

Iar umblă cu ocaua mică

Prin spusele sale, primarul Bistriţei strecoară, ca de obicei, şi unele inadvertenţe. Cetăţeanul, mai bine spus familia Severe şi ParascaAndronesei, de la care municipalitatea a achiziţionat terenul, a intenţionat de-a lungul multor ani să construiască ceva acolo. Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, soţii Andronesei au depus mai multe solicitări în acest sens încă de pe vremea în care la cârma Primăriei Bistriţa se afla Vasile Moldovan. Fiind însă vorba de zonă de protecţie istorică, oamenii nu au putut obţine avizele necesare, întrucât nu permite legea. Prin urmare, cei doi au fost mai mult decât bucuroşi să se scape de teren şi la un preţ foarte, foarte bun, nu mai puţin de 11.200/ar.

În altă ordine de idei, primarul Ovidiu Creţu a fost foarte grăbit să cheltuiască 84.000 de euro pentru 7,5 ari de teren în vederea realizării unei investiţii în zonă de protecţie istorică pentru care este foarte puţin probabil să obţină acordul Ministerului Culturii, în schimb s-a zgârcit să cheltuiască 20.000 de euro pentru achiziţionarea unui teren în suprafaţă de 10 ari situat în zona Palatului Administrativ în vederea realizării unui parking suprateran.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.