Precipitaţiile abundente care au căzut în ultimele două zile, precum şi temperaturile destul de ridicate din această perioadă au dus la topirea zăpezii existente în zonele înalte de pe Valea Someşului, favorizând formarea de torenţi pe versanţi.

Din această cauză, au fost afectate câteva gospodării, doi kilometri de drum judeţean precum şi câteva sute de metri de străzi în comunele Maieru şi Rodna.

Potrivit ISU, în Maieru a fost afectate o gospdărie, în timp ce în Rodna au afectate de aluviuni, două beciuri, doi kilometri de drum de pe DJ 172 J, între km 5-7, şi 400 m de pe două străzi.

În ambele comune au intervenit comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

„De pe versanţi au curs ape şi s-au dus spre staţia de electricitate. Acolo situaţia a fost rezolvată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din comună. La Valea Vinului curg apele de pe toţi versanţii. Drept urmare, am trimis o adresă la Consiliul Judeţean, la domnul Florin Moldovan, şi am cerut sprijin să ne trimită mâine dimineaţă nişte utilaje ca să putem decolmata 6 podeţe înfundate pe circa 300 ml şi 3 km de şanţuri înfundate pe DJ 172 J. În rest, SVSU Rodna a rezolvat situaţia”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan.

 

 

Nivelul râului Someşul Mare este la cota de atenţe (vezi video), însă până în acest moment nu s-au înregistrat probleme.

„Nu sunt probleme pe cursurile de apă în Bistriţa-Năsăud. Ieri am fost până la Valea Mare, pe Sălăuţa… cantitatea de apă este în albie, nu sunt probleme deosebite. La Şanţ a fost ieri un blocaj, dar s-a rezolvat. Sperăm să nu înregistrăm alte probleme, deşi cantitatea de precipitaţii s-a redus. Monitorizăm toate cursurile de apă până la expirarea avertizărilor hidrologice”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Toader Hăbălău- directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud.

(sursă video: Facebook)

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis două avertizări hidrologice COD GALBEN (în intervalul 11.01.2016, ora 18.00 – 13.01.2016, ora 06.00), respectiv COD PORTOCALIU (în intervalul 11.01.2016, ora 20.00 – 12.01.2016, ora 16.00) pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare din judeţul Bistriţa – Năsăud.

 

2 COMENTARII

  1. Pana mâinenu e prea ttârziu? Utilajele ar fi trebuit aduse de astăzi și sa se apuce de treabă. Vorba ceea, ce poți face astăzi nu lăsa pe mâine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.