În perioada Sărbătorilor de iarnă, mulţi oameni ajung de urgenţă la spital din cauza indigestiilor sau din cauza consumului excesiv de alcool.
Există marele pericol ca mâncarea foarte grasă, specifică Sărbătorilor de Iarnă, stropită cu foarte mult alcool, să ducă de la simple indigestii până la pancreatite acute. Este nevoie de cât mai multă mişcare şi de cât mai multe şi mai mari pauze între felurile de mâncare. Aşa vom reuşi să ardem o parte din caloriile acumulate. Efectul metabolic va fi unul pozitiv.
“Mai ales că sărbătorile de iarnă vin după o perioadă de post, în care cei caare foarte credincioși postesc și sigur că își detoxifică organismul de anumite produse care se acumulează în procesul de digestie. O dată cu încetarea postului, toți, din Ardeal intrăm pe aceste produse tradiționale de-ale porcului, dar sigur că unele produse sunt cu grăsimi fin-emulsionate cum este maioneza, tot felul de alte creme, tot felul de prajeli de la porc sau alte animăluțe, toate sunt cumva grefate pe o mâncare tradițională ardelenească care e mai greu digerabilă, și foarte important să păstrăm măsura în toate. Grăsimile sunt necesare iarna când organismul e mai solicitat datorită gerului, dar dacă ne uităm afară și e un plus zece grade și e soare din belșug și nu am prea avut minus, sub zero, cel puțin până acum, deci deocamdată organismul nu are nevoie de această adaptare cu consum mai mare de grăsimi. E bine să păstrăm măsura chiar dacă tradiția vrem să o respectăm, să gustăm câte ceva puțin din toate, fără să ne săturăm și cu cârnați și cu sarmale. De fiecare dată să ne săturăm cu bucatele din meniu. Trebuie să gustăm din fiecare câte puțin, astăzi puțin, mâine puțin, și trebuie să evităm a stropi din belșug cu alcool, mai ales cu tărie, sau cu bere care e foarte indigestă. Berea e foarte indigestă, mai bine bem un vin, dar un vin, nu două”, a precizat medicul de familie Otilia Tănase.
Specialitățile necesită o atenție deosebită și aceasta deoarece pe lângă încărcătura de afumătură conțin foare multă sare.
Este bine să începem masa de Crăciun cu o salată verde gătită cu ulei de măsline și zeamă de portocale. Medicii spun că astfel tubul digestiv va fi pregătit pentru mâncărurile grele.