Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, angajatorii pot oferi salariaţilor diverse cadouri în bani sau în natură, precum şi tichete cadou. Aceste „beneficii” au regimuri fiscale diferite, în sensul că unele dintre ele nu se impozitează, în timp ce pentru altele trebuie plătite taxe şi contribuţii sociale.

Conform prevederilor din Codul fiscal încă în vigoare, tichetele cadou sunt considerate avantaje primite de persoana fizică. Astfel, tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă sunt acordate în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului, sau sunt acordate angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita sumei de 150 lei sau peste acest plafon, sunt supuse impozitului pe venit. Astfel, la stabilirea impozitului pe venituri din salarii se iau în calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse în venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impozitează cu cota de 16%.

Utilizarea tichetelor cadou în cadrul cheltuielilor sociale este procedura cea mai des folosită în practică de angajatori pentru a acorda salariaților tichete cadou.

În conformitate cu Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 193/2006, angajatorii acordă angajaţilor proprii tichete cadou, în limita sumei prevăzute în bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, într-o poziţie distinctă de cheltuieli denumită „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.

Potrivit Legii 193/2006, valoarea unui tichet cadou este de 10 lei (sau un multiplu de 10), dar nu mai mare de 50 lei. De asemenea, este interzisă acordarea unui rest de bani la tichetul cadou.

La nivelul companiei angajatoare, contravaloarea tichetelor cadou acordate în scop social este deductibilă la calculul impozitului pe profit în conformitate cu prevederile art. 21, alin. 3, lit. c) din Codul Fiscal, respectiv dacă se încadrează în limita de 2% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. În cazul în care valoarea tichetelor cadou depășește plafonul amintit, plătitorii de impozit pe profit vor considera diferența cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, efectul final conducând la plata unui impozit de 16%.

La nivelul angajaţilor, tichetele cadou sunt în mod expres menţionate în legislaţia fiscală ca făcând parte din categoria veniturilor asimilate salariilor in vederea impozitării. Astfel, tichetele cadou sunt supuse impozitului pe venit, indiferent de contextul şi cuantumul în care sunt acordate. Aşadar, tichetele cadou primite cu orice ocazie (inclusiv cu ocazia zilelor de 8 martie, 1 iunie, Paşte sau Crăciun) şi indiferent de valoarea acestor tichete (sub sau peste 150 lei) sunt supuse impozitului pe venit.

În cazul persoanei fizice ce încasează tichete cadou în calitate de salariat, contravaloarea acestora nu este o sumă pentru care s-ar datora asigurările sociale (pensii, sănătate, șomaj etc), atât timp cât aceste tichete cadou sunt acordate potrivit prevederilor legale.

Potrivit art. 55 din Codul Fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă.

Potrivit noului Cod fiscal, aplicabil din prima zi a anului viitor, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.