Episodul XI
Decizia şocantă a Completului de 3 judecători în instanţa de Apel de la The Royal Court of Justice din Londra, ne-a mâhnit şi întristat în egală măsură, constatând cum se insistă şi de către o instanţă superioară pe o sentinţă total netemeinică şi nelegală, atâta timp cât există martori cheie care declară că au întâlnit-o pe aşa-zisa victimă Li Hua Cao, cu care au interacţionat de mai multe ori în ultimii doi ani, în timp ce inculpatul Robert Ekaireb a fost condamnat pe viaţă pentru delictul de crimă făcut împotriva soţiei lui legitime, Li Hua Cao, cu 6 ani în urmă.
Sunt consternat de faptul că, la fel ca în România – în Cazul Elodia, unde poliţistul Cioacă Cristian a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în Marea Britanie Robert Ekaireb a fost condamnat pe viaţă, sentinţa fiind dată în ambele cazuri fără să fie găsite cadavrele presupuselor victime.
În ce mă priveşte, ca Preşedinte fondator al unei organizaţii care de 26 de ani apără drepturile omului, mi se pare revoltător că instituţiile unui stat puse să facă lumină într-un caz sau altul şi care pot determina schimbarea destinului unui om, ignoră cu bună ştiinţă probele care îl pot dezincrimina pe acel om, care de fapt ar trebui să beneficieze de un tratament egal în faţa justiţiei, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni.
Spuneam, în episodul trecut, că în timpul procesului de Apel, unul din martori, în persoana domnului av. Orlando POWNALL, declara în faţa Completului de judecată că „de 18 ani de când profesez ca avocat, nu am mai întâlnit un asemenea judecător ca domnul M. Wolkind, care a judecat cu rea credinţă speţa de crimă cu premeditare a domnului Robert Ekaireb”.
Ce mi se pare paradoxal de-a dreptul, este noua sentinţă de la Curtea de Apel din Londra, dată în 16 decembrie 2015, care, deşi constată şi incriminează reaua credinţă a judecătorului M. Wolkind, totuşi, respinge cererea de Apel şi, în loc să caseze sentinţa şi să trimită cauza la rejudecare, au preferat un verdict la fel de netemeinic. Probabil s-a ţinut cont că judecătorul M. Wolkind este până la urmă în slujba Reginei, situaţie care însă nu-i conferă niciun fel de superioritate în raport cu ceilalţi cetăţeni ai ţării sale.
Continuarea şi persistenţa în greşeală prin această nouă sentinţă ruşinoasă pentru justiţia engleză, nu face decît să deschidă în mod inevitabil calea spre Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO-Strasbourg, iar OADO-ECOSOC-ONU, ca reprezentantă a domnului Robert Ekaireb prin procură specială, va demara de îndată procedurile către Curtea Europeană.
Cu noi amănunte în episodul următor.
PREŞEDINTE FONDATOR OADO, Prof.univ.dr.(av.) Florentin SCALEŢCHI